Vijenac 530

Časopis

Uz prvi broj časopisa Cleuna

Ambiciozan početak

Anto Mišković

Znanost je najpotpunije oblikovala časopis Cleuna, njegovu strukturu i koncepciju, rubrike te kriterije redigiranja i lektoriranja. Ako se po jutru dan poznaje, već prvi broj u prvoj godini obećava, štoviše prvim prilozima s poželjnom dozom znanstvene akribije jamči ozbiljnost u pristupu i izboru tematike, slobodi interpretacije, naracije i aktualnosti sadržaja.

 


Izd. Franjevački muzej i Galerija Gorica, Livno, 2014.

 

 

Osvrćući se na predgovor Uredničkog vijeća predstavljač Mate Zekan navodi kako će časopis obrađivati regionalne, nacionalne i multikulturne sadržaje eda bi se čitatelj upoznao s vlastitim kulturnim vrijednostima i ujedno vrijednostima drugih kultura. S tim u vezi autor aktualnoga priloga Josip Gelo donosi sažet pregled postanka i nastanka Muzeja i Galerije i upoznaje nas s planovima i zadaćama buduće muzeološke aktivnosti i redovite djelatnosti.

U predgovoru časopisa uredničko vijeće ističe činjenicu da na području Hercegbosanske županije, pa i cijele jugozapadne Bosne, ne izlazi slična publikacija, pogotovo ne sličan ili bilo kakav časopis. No u starijoj i recentnoj povijesti livanjski kulturni poslenici nisu imali sreće s trajanjem svojih publikacija; neke su živjele tri-četiri godine, a poneke još mnogo kraće. Spomenimo stoga dva kratka priloga u časopisu Ružice Barišić: Bibliografija humorističko-zabavnog lista AHA i Bibliografija humorističko-zabavnog lista OHOHO. Oba su lista izlazila u tiskari Mate Kaića u Livnu 1922. Prvi se čuva u Gradskoj, a drugi u Knjižnici Franjevačkog samostana. Ne zaboravimo i dvotjednik Naša komuna, tiskan u livanjskoj štampariji Vojin Zirojević; slijede Tragovi, časopis za kulturu i društvena pitanja. Izašla su samo tri broja. Dvotjednik Livanjski vidici u ratu su pokrenuli livanjski entuzijasti (tiskani su u Slobodnoj Dalmaciji, samo dvadeset brojeva), zatim dolazi Livanjski pregled (1994–97). Riječ je o publikacijama monografske naravi. Sve su uglavnom živjele kratko.

 Teško je po bilo kojim valjanim kriterijima izdvojiti bilo čiji prilog, a bilo ih je 17 iz pera 13 autora. To je učinio na predstavljanju kompetentno i savjesno već spomenuti splitski pregalac Mate Zekan. Nama ostaje čestitati uredničkom vijeću time što ćemo spomenuti imena: Ružica Barišić, Anđelko Barun, Josip Gelo, Marija Marić Baković, Željka Markov, Maja Petrinec i Damir Tadić.

 

Vijenac 530

530 - 26. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak