Vijenac 530

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bugojno

U organizaciji OMH u Bugojnu 12. lipnja u Hrvatskom domu održan je simpozij o sv. Antunu Padovanskom. O životu i djelu, specifičnosti i značenju jednoga od u narodu najštovanijih svetaca govorio je fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Povlačeći paralelu između Djevice Marije kao žene u Crkvi i sv. Ante, fra Ivo u liku i djelu sv. Ante prepoznaje osobitu važnost u pogledu senzibiliziranja Crkve. „Lik sv. Ante sa cvijetom, habitom i djetetom u naručju izražava posebnu nježnost i dobrotu koja privlači vjernike baš poput nježnosti lika Djevice Marije“, kazao je fra Ivo Marković. U izlaganju fra Ive aktivno je sudjelovala publika postavljajući pitanja i iznoseći svoja razmišljanja o temi.

 


Simpozij o sv. Anti Padovanskom u Bugojnu

 

U nastavku programa članovi OMH u Bugojnu na čelu s Antoniom Džolanom uručili su nagrade i priznanja najboljim učenicima Prve osnovne škole Jaklić i bugojanskoj ispostavi Gimnazije Uskoplje. Sv. Antun zaštitnik je bugojanske župe, a svetkuje se 13. lipnja. Simpozij o sv. Anti prilog je bugojanskog OMH slavljenju toga sveca te još jedan u nizu uspješnih programa mladih matičara iz Bugojna. (G. G.)

Čitluk

Matica hrvatska od osnutka na različite je načine poticala znanje i ulagala sredstva u obrazovanje i stručno usavršavanje mladih. Sukladno mogućnostima to opredjeljenje vrlo uspješno nastavlja i provodi Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, koji svake godine čitlučkim osnovnim školama i Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića daruje veći broj naslova za školske knjižnice. Tako je bilo i ovih dana, u sklopu obilježavanja 23. obljetnice obnoviteljskog rada OMH u Čitluku, koji je nastavio provoditi tu hvale vrijednu akciju. Predsjednik Ogranka Andrija Stojić uručio je Velimiru Pinjuhu, ravnatelju čitlučke srednje škole, komplet knjiga iz edicija Stoljeća hrvatske književnosti i Priroda BiH. Vrijedne knjige Ogranak je namijenio za darove najrevnijim maturantima. „Ovo je samo nastavak dobre suradnje Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića“, kazao je Stojić. (G. G.)

Dubrovnik

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku 23. lipnja u čitaonici Narodne knjižnice Grad u Dubrovniku predstavljeno je drugo ovogodišnje izdanja časopisa Dubrovnik. Publikaciju su predstavili Antun Česko, Davor Mojaš, Stipe Nosić, Luko Paljetak, Ivana Jelača i Sebastijan Vukosavić.

 


S predstavljanja novog Dubrovnika

 

Novi broj otvaraju drame Feđe Šehovića Okupator ili umjetnost glume i Friedricha Karla Waechtera Kraljević Hamlet, a književni izlog nudi prozu Ive Mije Andrića, Franka Stipkovića i Mladena Kušeca te poeziju Damira Cara, za kojega je Luko Paljetak kazao da na „postmodernistički način gradi stihove i daje svoju sliku Dubrovnika, grada koji je svaki put drukčiji, u skladu s pogledom koji na njega pada“. U rubrici Baština otisnuti su članci Joška Bogdanovića Crkva sv. Roka u Dubrovniku i moguća obnova, Stipe Nosića Obnova klaustra Male braće, Vincinija B. Lupisa Nadopune poznavanju renesanse u Dubrovniku i okolici, Pije Pejića Fra Anselmo Katić i Božidara Darka Miloševića Turizam. Izdanje nadalje donosi studije Tatjane Stupin Poetski ideali slobode hrvatskih mladoliričara, Branke Brlenić-Vujić Inovativni postupci Josipa Kulundžića u romanu Lunar, Nikoline Hazdovac Bajić Pravo na grad: panaceja bez konkretnog značenja ili koristan koncept. Objavljeni su i ogledi Viktorije Franić Tomić „Moj gospodaru, svijet je samo riječ“ – Shakespeareov Timon Atenjanin u redateljskom čitanju Georgija Para, Josipa Lisca Antun Nizeteo i Blaž Jurišić te ogled Bratoljub Klaić i stari pisci hrvatski, Ivana Pederina Dnevnik njemačkog slikara Zieglera na Korčuli, Nikole Šimića Tonina Redovnik umjetnosti, Mate Nedića U okvir Riječ i Potraga za srećom u romanu Alkemičar Paula Coelha. Broj donosi i osvrte na recentna izdanja. (G. G.)

Križevci

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Matica slovačka Zagreb već petnaestak godina održavaju prijateljske veze. Suradnja je započela 2000, kada su zajednički objavili knjigu Humenski zavod i tri košička mučenika dr. Stanislava Stolarika, sadašnjega biskupa u Košicama. Tom su knjigom željeli dati skroman prilog boljem poznavanju košičkih mučenika, koji na poseban način povezuju Slovačku i Hrvatsku, osobito sv. Marko Križevčanin koji je, kako je napisao kardinal Josip Bozanić, duhovni most zajedništva vjernika Slovaka i Hrvata, koje se poslije plodno nastavilo u životu prvoga zagrebačkog nadbiskupa Jurja Haulika.

 


Slovački matičari u križevačkom ogranku MH

 

Matica Slovačka Zagreb organizirala je nekoliko studijskih putovanja u istočnu Slovačku, na kojem su bili i članovi Ogranka Matice hrvatske iz Križevaca na čelu s predsjednicom Renatom Husinec. I ove godine tijekom prošloga mjeseca bili su u istočnoj Slovačkoj i posjetili Košice, Prešov, Bardejov, Levoču i Bansku Bistricu. Jedan od ciljeva putovanja bio je posjet katedrali sv. Elizabete u Košicama, najljepšoj gotičkoj crkvi u Slovačkoj, gdje su položili cvijeće na oltar košičkih mučenika i na grob Jelene Zrinske. Zanimljiv je bio susret i razgovori o zajedničkoj duhovnoj i kulturnoj baštini s dr. Peterom Sedlakom u Prešovu i biskupom Stolarikom u Košicama, kojemu je predsjednica ogranka Renata Husinec darovala prijevod njegove knjige na hrvatski, kao i prijevod na slovački Rječnika biblijske teologije Xaviera Leon-Dufoura, koji je objavila Kršćanska sadašnjost u Zagrebu. Potkraj svibnja slovački matičari došli su u posjet križevačkim matičarima, obišli najznamenitije križevačke kulturno-povijesne spomenike, Glogovnicu i Kalnik, a s posebnim su zanimanjem u prostorijama križevačkog ogranka razgledali izložbu posvećenu 100. obljetnici smrti Franje Markovića, koju je u povodu Dana grada Križevaca postavio Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske. (G. G.)

Kutina

Knjižnica u Lipovljanima u suradnji s Ogrankom MH u Kutini 10. lipnja bila je domaćin susreta uz pjesničko stvaralaštvo za djecu Kristine Kovačić iz Volodera. Zbog osobite prilagodbe scenskom uzrastu učenika od 1. do 4. razreda stihovi – uglavnom uz školski život, a posebno podukom za očuvanje prirode – u dječjim izvedbama vrlo su dobro prihvaćeni. Objavljeni su u časopisu Moslavačko zrcalo u izdanju Ogranka MH Kutina – Popovača. Pred tiskom je i prva pjesnička zbirka Kristine Kovačević. Posebnost su prema pjesničkim motivima ilustracije svih 16 učenika područne škole Voloder. Oni su bili izloženi, a učenici su svojim vršnjacima dramski kazivali stihove Kristine Kovačić, članice OMH Kutina. Za taj čin pripremila ih je učiteljica Snježana Kepe. Zadovoljstvo gostovanjem u ime Knjižnice Lipovljani izrekla je voditeljica Marica Tisaj. Učenici iz Volodera u Lipovljanima su posjetili i sobu posvećenu književniku i šumaru Josipu Kozarcu te slovačku etnokuću. Njihovi vršnjaci iz Lipovljana pozvani su u Voloder ujesen, kada to selo posebno slavi berbu grožđa. (Dragutin Pasarić)

Murter

Petim predavanjem u nizu Putopisnih priča s temom Kine u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Murteru zaključena je prva sezona toga zanimljivoga i poučnog projekta. Najmnogoljudniju zemlju svijeta projekcijom fotografija približila je i svoja iskustva o njoj prenijela Agata Juran, koja je ondje boravila tijekom siječnja i veljače. Sve dosadašnje Putopisne priče održane su u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Murter, Ogranka Matice hrvatske u Murteru i Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. (Lovro Skračić)


Na petim Putopisnim pričama predstavljena je Kina

 

Nova Gradiška

Četrnaesti broj Godišnjaka OMH u Novoj Gradiški predstavljen je 11. lipnja u Gradskoj vijećnici. Uz brojne građane, autore priloga i članove Ogranka na skupu su bili i gosti: Ljiljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika, fra Ante Perković, gvardijan samostana u Cerniku, fra Domagoj Šimunović i Petar Bačić, članovi Predsjedništva OMH u Slavonskom  Brodu. U Godišnjaku br. 14 angažirano je trideset autora priloga, među njima i šest novih suradnika. Oni su tekstovima i prikazima iz raznih područja otvorili nove vidike iz starije i novije prošlosti Nove Gradiške i okolice, ali i napravili iskorak osvrćući se na aktualna društvena zbivanja, odnosno propuste aktualne vlasti u pitanju brige o hrvatskom identitetu. Kao likovni prilog objavljen je dio stvaralaštva akademskog slikara Tomislava Petranovića iz ciklusa Amadeus. Promociju Godišnjaka uveličala je pjevačka skupina Slavča. (Josip Ostić)

 


OMH u N. Gradiški, 2014.

 

Orahovica

Ogranak MH u Orahovici priredio je izložbu likovnih radova Tomislava Martinčevića, rođena u Zdencima. Uz predsjednika Ogranka Zorislava Milkovića o autoru je govorio akademski kipar i slikar iz Orahovice Franjo Molnar, izrazivši veliko zadovoljstvo što je Orahovica, nakon Jelene Kašić, ugostila još jednoga mladog umjetnika sa širega orahovačkoga područja. Autor je zahvalio obitelji, Matici hrvatskoj, Srednjoj školi Stjepana Ivšića te obitelji i prijateljima.

Stvaralaštvo Tomislava Martinčevića opisala je Sanja Karafa, profesorica povijesti i povijesti umjetnosti: „Djela Tomislava Martinčevića figurativne su norme izvedene u tradicionalnim materijalima i tehnikama (drvo, kamen, glina, metal). Kipar se predstavio temama torza, aktova i portreta u kojima je vidljivo umjetnikovo poznavanje antičke umjetnosti ponajprije u ponavljanju antičkoga kontraposta, kao i to da uzore pronalazi u djelima Michelangela. Iz njegovih portreta možemo iščitati emocije i vidljiva je svaka linija traga minulih godina i svjedok prošlih vremena. Uporabom tradicionalnih materijala stvara predmete za svakodnevnu uporabu estetski naglašene motivima iz antičke umjetnosti.“ (G. G.)

Petrinja

Sedme glazbene svečanosti Lipanjski zvuci, manifestacija utemeljena u krilu Ogranka Matice hrvatske u Petrinji uz stručnu i organizacijsku pomoć Hrvatske udruge zborovođa iz Zagreba, održani su 14. lipnja u Hrvatskom domu u Petrinji. Ovogodišnjom manifestacijom počinje bijenalni ciklus, u kojem će se svake druge godine izmjenjivati natjecanje zborova i njihovi revijalni nastupi. Predah u natjecateljskom šestogodišnjem slijedu iskorišten je za rezimiranje dosadašnjih glazbenih svečanosti, odnosno njihovih sastavnica. U tu svrhu objavljena je knjiga Lipanjski zvuci 2008–2014, kojom se u prednjem dijelu kronološki i abecedno bilježe zborska natjecanja na prethodnim Lipanjskim zvucima, a potom u drugom, opsežnijem, dijelu, na uvid glazbenoj javnosti, a posebno zborovođama, daju se partiture natječajnih skladbi, koje su tijekom šest godina pristizale na raspisani natječaj za nove skladbe za muški ili ženski zbor. Tih pedesetak skladbi, skladanih u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, potencijalno je repertoarsko osvježenje u djelovanju hrvatskih profesionalnih i amaterskih zborova. Pjesmarica tako upućuje na novostvorenu glazbenu baštinu i pruža izazov zborovođama pri izboru novih skladbi u repertoar svojih zborova. Očekuje se da će zborovođe i zborovi pokazati hrabrost i umijeće te se suočiti  s raspoloživom notnom građom, u kojoj ima i nekonvencionalno komponiranih skladbi. U tom potencijalu knjige leži, čini se, i najveća vrijednost ovogodišnjih glazbenih svečanosti. (Davor Salopek)

Požega

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi 10. lipnja predstavljena je knjiga Rama 1942. izdana u nakladi Franjevačkoga samostana Rama–Šćit. Predstavljanju su prisustvovali brojni građani te doseljenici iz Rame kao i predstavnici lokalnih i crkvenih vlasti. Knjigu su predstavili gvardijan Franjevačkoga samostana Rama–Šćit fra Tomislav Brković, fra Stjepan Lovrić, župni vikar župe na Šćitu te Ivan Markešić. Okupljenim Požežanima uvodno se obratila predsjednica Ogranka Vesna Vlašić naglasivši kako je ovo deseti događaj u nepuna četiri mjeseca, od obnoviteljske skupštine Ogranka MH u Požegi.

Fra Stjepan Lovrić naglasio je veliku važnost knjige za Ramu i ramski kraj. Knjigu je nazvao ramskim nekrologijem objašnjavajući dirljivim riječima kako u fratarskim samostanima postoji jedna knjiga koja se zove nekrologij. Povijesnu istinu koja je zapisana u ukoričenom omotu listat će generacije i upijati ono što je s činjenicama i svjedočanstvima evidentirano i „masnim“ slovima zapisano – da se nikad ne zaboravi niti ikada više ponovi. (M. M.)

Slatina

OMH u Slatini 16. lipnja u Hrvatskom domu priredio je 16. koncert mladih slatinskih glazbenika, koji se redovito održava na kraju nastavne godine. Nastupili su pijanist Hrvoje Novaković, saksofonistica Isidora Đuričić uz klavirsku pratnju Antuna Ivića, gitarist Domagoj Tomšić, trubač Domagoj Krpan, pijanist Mario Novaković, sopranistica Lidija Kenjerić, tamburaš Silvestar Knežević i pijanist Josip Jagušić, a korepetitor je bio Miloš Cvjetković. Mladi glazbenici učenici su srednjih glazbenih škola u Osijeku, Požegi i Varaždinu, a Josip Jagušić student je Umjetničke akademije u Osijeku. Na programu su bila djela Liszta, Perrina, Giulianija Balaya, Schumanna, Puccinija, Matza i Beethovena. Mladim glazbenicima na dolasku u Slatinu i nastupu zahvalio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Dragan Klement, koji je ponajboljim učenicima osnovnih i Srednje škole Marka Marulića Slatina predao vrijedne knjige kao nagradu Matice hrvatske za njihov rad. (G. G.)

Sveta Nedelja

U povodu proslave Dana grada na glavnom gradskom trgu u Svetoj Nedelji 15. lipnja drugu godinu zaredom održan je Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina, kao jedna od manifestacija Svetonedeljskoga kulturnog ljeta 2014. OMH u Svetoj Nedelji u suradnji s Gradom Sveta Nedelja i Turističkom zajednicom ove je godine uz svetonedeljske pjesnike Đurđicu Čavrak Hofer, Stjepana Boškovića, Domagoja Slavića i Zdravka Škrapeca predstavio publici poeziju hrvatskih pjesnika različitih govora i narječja, koju su kazivali poznati dramski umjetnici: Katja Zubčić, Zijad Gračić, Slavko Juraga, Ivan Jončić i Kristijan Potočki. Dio poetske večeri bio je posvećen Antunu Gustavu Matošu, čime se Ogranak pridružio obilježavanju 100. godišnjice pjesnikove smrti. Festival je obogatio i likovni odjel Ogranka, prigodnom izložbom slika nastalih na 2. likovnoj koloniji održanoj u svibnju 2014.

 


S Festivala ljubavne poezije, glazbe, meda i vina

 

Sjajan glazbeni ugođaj stvorili su virtuozi – jedan od ponajboljih hrvatskih harmonikaša Marjan Krajna u duetu sa gitaristom i književnikom Matom Matišićem. Posebno iznenađenje večeri bio je nastup svetonedeljskoga gradonačelnika Drage Prahina, koji se sa svojom harmonikom pridružio duetu Krajna–Matišić, a svirkom je trio oduševio publiku. Svojom su nazočnošću blagovanje poezije, glazbe, meda i vina uveličali posebni gosti, veleposlanik Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj Agus Sardjana i veleposlanik Republike Indonezije u BiH Subijaksono Sujono. (Martina Mičija Palić)

Vijenac 530

530 - 26. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak