Vijenac 529

Književnost

Izborna skupština Društva hrvatskih književnika

Petraču novi mandat

Goran Galić

Božidar Petrač i u sljedeće tri godine predsjedat će Društvom hrvatskih književnika. Odlučeno je tako na izbornoj skupštini 7. lipnja na kojoj je dosadašnjem predsjedniku povjerenje dalo 95 članova, dok je njegov protukandidat Borben Vladović dobio 34 glasa. Na skupštini su također izabrani članovi Upravnoga odbora, Časnog suda i Odbora Fonda Miroslav Krleža, dok će dopredsjednici Društva biti izabrani na sjednici 18. lipnja.

 


Snimio Mihovil Antić

 

 

Petrač je na Skupštini podnio izvješće o dosadašnjem radu, iz kojega proizlazi da je unatoč upola manjim dotacijama posljednjih godina Društvo uspjelo održati redovite djelatnosti izdavanja knjiga, časopisa Republika i The Bridge, stručnih skupova i dr., a pokrenuti su i neki novi nakladnički projekti, poput biblioteke pretisaka u sklopu koje su objavljeni Nemiri Ive Andrića te stručni časopis Književnost i dijete. Društvo je također uložilo velik trud u poticanje primjene odredbe Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima prema kojoj književnici imaju pravo na naknadu na temelju posuđenih knjiga posredovanjem javnih knjižnica. Petrač je izvijestio da bi to pravo trebalo zaživjeti u ovoj godini, za što su ugovorom između DHK-a i Ministarstva kulture osigurana dva milijuna kuna.

 „Tri smo se godine na sve načine pokušavali othrvati šikaniranju i diskriminatorskim odnosima Ministarstva kulture, medija, u prvom redu HRT-a, te osigurati svakodnevno djelovanje“, kazao je Petrač ocijenivši da su unatoč teškoj krizi koja nije zaobišla ni DHK nastojali živjeti za knjigu i brinuti se o razvitku i napretku hrvatske književnosti. „Nisu naša krivnja nedosljedno i ideološki uvjetovane financijske potpore koje nam sve više na kapaljku, krajnje suzdržano i nevoljko, daje Ministarstvo kulture; nije naša krivnja što u vijećima koja odlučuju o raznim vrstama potpora nema naših članova i što se prema našem Društvu diskriminatorski odnose, što nam s raznih strana znaju lijepiti besmislene etikete pojedine političke grupacije, pa čak i naši donedavni članovi. Više to pokazuje i prokazuje njihovu idejnu/ideološku narav, više to svjedoči o njihovoj ograničenosti, isključivosti i zabludama“, upozorio je Petrač dodavši da DHK ne prihvaća podjele na „naše“ i „njihove“, već teži što marljivije i više raditi u korist hrvatske književnosti i hrvatske kulture te se zdušno trsiti oko mlađih i najmlađih naraštaja.

Vijenac 529

529 - 12. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak