Vijenac 529

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Likovni globus

Iz sukcesije

Zagreb – Dvorana X. Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom Dana hrvatske diplomacije ugošćuje izložbu Sukcesijsko naslijeđe. Riječ je o izložbi dvadesetak slika od gotovo 350 koje su sukcesijom pripale Hrvatskoj, a koje su se nalazile u diplomatskim sjedištima bivše države. Nakon temeljite restauracije, u zgradi HAZU moći ćete vidjeti i tri slike starijih razdoblja, Bogorodica pomoćnica, Venerina toaleta i Alegorija, oko čijih atribucija se još dvoji. Sukcesijsko naslijeđe možete pogledati do sve do 6. srpnja.

Bućanovi Prizori...

Dubrovnik – Izložba Borisa Bućana Prizori iz suvremenog života, u izboru Vere Horvat Pintarić, otvorena je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Kustosica izložbe Vesna Delić Gozze napominje kako je Bućanova recentna opsežna slikarska produkcija, očarana metaforom, u koju se u slikarevu laboratoriju pretvara cijeli izvanjski svijet. Autor tu metaforu pozorno prati i prenosi u nemoguće spojeve. Cijelo Bućanovo slikarsko djelo pulsira pretvorbama jednoga u drugo. Bućanove Prizore možete u Dubrovniku pogledati do 26. lipnja te na www.ugdubrovnik.hr.

Palme u Rijeci

Rijeka – Galerija SIZ u riječkom Malom salonu predstavlja međunarodnu izložbu U mojoj zemlji palme rastu. Irena Borić, kustosica izložbe kaže da izložba nastoji ukazati na ambivalentnost značenja motiva palme kroz umjetničke radove i dokumentaciju umjetničkih radova. Od umjetnika na izložbi, među ostalima, sudjeluju i Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Sanja Iveković, David Maljković i Božidar Rašica. Izložba je otvorena do 21. lipnja, a o njoj se informirati možete na www.mmsu.hr.

Darovi zemlje

Zagreb – U zagrebačkom Arheološkom muzeju otvorena je izložba Darovi zemlje – neolitik između Save, Drave i Dunava. Suradnjom nekoliko institucija, izložba želi prikazati prva trajna naselja na području sjeverne Hrvatske i naglasiti njihovu međuovisnost i komunikaciju s ostalim dijelovima europskoga kontinenta te kontinuitet naseljavanja, od prvih sjedilačkih zajednica te gospodarstva zasnovana na poljodjelstvu i stočarstvu. Autori su izložbe otvorene do 29. lipnja Jacqueline Balen, Tomislav Hršak i Rajna Šošić-Klindžić. Ostale informacije potražite na www.amz.hr.

Mladi u Klanjcu

Klanjec – U Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu otvorena je izložba troje umjetnika – Stelle Pernjek, Georgette Ponte i Sanjina Vinkovića. Riječ je o izložbi mladih kipara koji su izabrani tijekom prošlogodišnje završne izložbe studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Iz galerije javljaju kako im je želja dati priliku mladim autorima na početku kiparske karijere te afirmirati stvarne kiparske vrijednosti bez obzira na njihovo podrijetlo i usmjerenje. Radove mladih kipara možete pogledati sve do 6. srpnja. Više informacija na www.mhz.hr.

Lekić i Vujičić
na Thingworldu

Peking – U sklopu trećega trijenala novomedijske umjetnosti Thingworld: International Triennial of New Media Art, naš Kontejner i National Art Museum of China u Pekingu predstavljaju radove Silvija Vujičića i Margarete Lekić. Vujičić izlaže instalaciju Furnace for the Sublimination of Spirits, Bodies, Vessels in which Bodies are Dissolved, a Margareta Lekić rad Ispod čekića. Trijenale, koji će biti otvoren do 7. srpnja, prati tekuće trendove u novomedijskoj umjetnosti i kulturi. Umjetnički je direktor i kustos Zhang Ga, a u savjetodavnom tijelu sudjeluje naša Olga Majcen Linn. Više na mediartchina.org.

Vijenac 529

529 - 12. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak