Vijenac 529

Glazba

Benjamin Britten, Mali dimnjačar, HNK Split

Lijepo ispjevana priča

Tatjana Alajbeg

Udruga Glazbeni laboratorij i splitski HNK priredili su pravi glazbeni događaj – dječju operu Mali dimnjačar Benjamina Brittena. Završetak operne sezone nije mogao biti ljepši – dječje radosno i vedro uprizorenje vrijednoga djela izvedeno je nadahnuto i atraktivno. Glazbeno i scenski ispričana je topla priča o osjećajnom djetinjem srcu koje pomaže malom prijatelju u životnoj nevolji. Redateljica Jelena Posavec Tušek (potpisuje i scenski pokret) osmislila je razigrano, dječje scensko gibanje, a izvrsne je suradnike imala u scenografu Ivanu Raosu i kostimografkinji Ani Marin te u oblikovatelju svjetla Siniši Jakovčeviću.

 


Snimila Sonja Dvornik

 

 

Vrsnom izvedbom ravnao je Hari Zlodre. Vrijednu pjevačku postavu predvodio je majstorski dvojac Giorgio Surjan i Stefano Surjan – njihovim su vokalnim i glumačkim prinosom do savršenstva osvijetljeni zločesti dimnjačari. Izvrsnost Giorgia Surjana, vladara glazbene pozornice, znana je i uvijek oduševljava, a njegov sin Stefano istinsko je otkriće – u njegovu raskošnom tenoru i silnom glumačkom daru rado bismo i ubuduće uživali. Žana Marendić Bučević kao Miss Bagott osvajala je više scenski nego pjevački, ali dugujemo joj zahvalnost kao pokretaču cijelog događaja. Branka Pleština bila je prava Julija Brook, toplim i sonornim sopranom izgradila je zahtjevne arije, ali i zaoblila vokalne ansamble. Svježinom je privukla i Tea Slavica kao Rowan, a dojmljiva je bila i Tea Požgaj (Sofija Brook). Djeca solisti oduševila su iskrenošću i neposrednošću – samo po dobru pamtit ćemo Andreja Bartula Jabuku (Sam), Zvonimira Lukasa (Srećko Brook), Luku Doko (Johnny Crome), Tonija Zaklana (Hughie Crome) i Eni Malenica (Tina Crome). Glazbenoj školi Josipa Hatzea pripadaju temeljne zasluge u ostvarenju vrijednoga projekta – sva djeca solisti njezini su učenici, kao i dječji zbor, ovom prigodom pojačan osnovcima i srednjoškolcima iz Splita i okolice te splitskim i zagrebačkim studentima glazbe. Zanosan, opojan i vrlo homogen zvuk zbora zasluga je voditeljice Ivane Šutić. Pjevače je pratio uigran instrumentalni sastav – Splitski gudački kvartet s pijanisticama Josipom Vrca i Petrom Šošić te udaraljkašem Filipom Klaučekom.

Gromkim i dugotrajnim pljeskom brojna je, istinski oduševljena publika, nagradila izvođače. Nadajmo se i novim jesenskim izvedbama prekrasne Brittenove dječje opere, koja će biti, duboko vjerujemo, pravi poziv za (možda i prvi) susret s glazbenom pozornicom.

Vijenac 529

529 - 12. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak