Vijenac 529

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

 

Büchnerova nagrada
Jürgenu Beckeru

NJEMAČKA – Pisac Jürgen Becker dobitnik je ovogodišnje Nagrade Georga Büchnera, koju predaje Njemačka akademija u Darmstadtu.

Nagrada vrijedna 50.000 eura smatra se najvažnijom njemačkom nagradom za književnost, a Beckeru će biti predana na ceremoniji 25. listopada. Među Beckerova prozna djela pripadaju Felder i Ränder, a među pjesničke zbirke Das Ende der Landschaftsmalerei i Scheunen im Gelände. Nagradom Akademija odaje priznanje autorima na njemačkom jeziku koji ključno doprinose kulturnom životu, a među njezinim su dobitnicima bili Heinrich Böll, Friedrich Dürrenmatt, Günter Grass i Erich Kästner. Prošle godine dobila ju je Sybille Lewitscharoff.

Predan Camões

PORTUGAL – Brazilski pisac i povjesničar Alberto da Costa e Silva dobitnik je ovogodišnje nagrade Camões, najvažnije književne nagrade portugalskoga govornog područja.

Djela 83-godišnjeg autora, koji je desetljećima bio u brazilskoj diplomaciji, pokrivaju različite žanrove. Poznat je ponajprije po nizu pjesničkih zbirki i autobiografskih napisa, ali i kao stručnjak za Afriku i autor više knjiga o afričkoj povijesti. Nagrada nosi ime najpoznatijega portugalskog pjesnika Luísa de Camõesa (1524–1580), a dodjeljuje se od 1989.

Umrla Maya Angelou

SAD – Američka spisateljica i aktivistica Maya Angelou, jedan od najvažnijih glasova crne Amerike, umrla je s 86 godina.

Američki predsjednik Barack Obama opisao ju je kao „briljantnu spisateljicu, borbenu prijateljicu i stvarno fenomenalnu ženu“. Rođena 1928. u St. Louisu kao Marguerite Annie Johnson, nakon škole okušala se u različitim poslovima, bila je pjevačica i glumica na Broadwayu, a poslije i redateljica. Uz Martina Luthera Kinga sudjelovala je u pokretu za građanska prava i radila kao profesorica. Najpoznatija je bila po lirici, a svjetski je postala poznata po autobiografiji I Know Why the Caged Bird Sings iz 1969.

Eimear McBride dobitnica britanske nagrade

VELIKA BRITANIJA – Irska spisateljica Eimear McBride dobila je uglednu britansku Književnu nagradu Baileys za žene.

Priznanje vrijedno 30.000 funti dodijeljeno joj je u Londonu za prvi roman A Girl Is A Half-Formed Thing o mladoj ženi i njezinu kompliciranom odnosu s obitelji. Baileys Women’s Prize for Fiction do 2012. bila je poznata pod imenom Orange, koje je promijenjeno kad se iz nagrade povukao glavni sponzor, telekomunikacijska kompanija Orange. Među dosadašnjim su dobitnicama nagrade bile Madeline Miller, Zadie Smith i Barbara Kingsolver.

Nagrada Princa od Asturije Johnu Banvilleu

ŠPANJOLSKA – Irski pisac John Banville dobitnik je španjolske nagrade Princa od Asturije u kategoriji beletristike.

Kako je javio žiri u Oviedu, djela su 68-godišnjeg pisca „inteligentna, duboka i originalna“. Nagrada se predaje svake godine u osam kategorija iz znanosti i umjetnosti, dotiranih sa po 50.000 eura, a u kategoriji beletristike bilo je nominirano 24 kandidata. Banville je 2005. dobio nagradu Man Booker za roman The Sea, nakon čega je počeo pisati kriminalističke romane pod pseudonimom Benjamin Black. Među ranijim dobitnicima nagrade bili su Philip Roth i Margaret Atwood, a lani je za beletristiku nagrađen španjolski pisac Antonio Muñoz Molina.

Vijenac 529

529 - 12. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak