Vijenac 529

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Bjelovar

U organizaciji Ogranka MH u Bjelovaru 27. svibnja predstavljene su knjige Hrvatsko-ukrajinske teme (ur. Đuro Vidmarović) i Povijest Ukrajine (ur. Sergej Burda). Knjige su predstavili Đuro Vidmarović, književnik i bivši veleposlanik RH u Ukrajini te Viktor Filima, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine grada Zagreba. U vrlo zanimljivim i iscrpnim izlaganjima Vidmarović i Filima zainteresiranu su bjelovarsku javnost upoznali s burnom poviješću ukrajinskoga naroda u njegovoj borbi za slobodu i samostalnost, ali i s aktualnim događajima u Ukrajini te povijesnim zabludama i krivotvorinama koje se o toj zemlji plasiraju u medijima. Na predavanju su istaknute prijateljske i snažne povijesne veze ukrajinskog i hrvatskog naroda, ali i činjenica da je Ukrajina – iako najveća u potpunosti europska država i domovina blistave istočnoslavenske kulture, civilizacije i uljudbe – za Hrvatsku kao i Europu dobrim dijelom tajanstvena i nepoznata zemlja. (Davor Dijanović)

Čitluk

Ogranak Matice hrvatske u Čitluku ovih dana potpisat će ugovor s nakladničkom kućom Robert’s Plus d.o.o. iz Sarajeva u svrhu dalje distribucije naslova s vodećim svjetskim izdavačima i distributerima na području znanstvene i stručne literature. U distributerskom ili agentskom statusu ta tvrtka surađuje s vodećim svjetskim izdavačima. Prvi naslovi iz Ogranka koji kreću u distribuciju knjige su iz Edicija priroda BiH (Atlas dendroflore, Atlas ukrasnih vrtnih biljaka i Endemične i rijetke biljke Parka prirode Blidinje, Božje bilje oko nas) te Kulturno-povijesni vodič kroz Hercegovinu i Bosnu. (G. G.)

Čakovec

Izborna skupština OMH u Čakovcu održana je 7. lipnja u dvorani Ogranka. Nazočnima se obratio glavni tajnik MH Zorislav Lukić, apostrofiravši dramatičnu financijsku situaciju u Hrvatskoj u vezi s kulturom. Lukić je govorio i o predstojećoj Glavnoj izbornoj skupštini u Zagrebu 14. lipnja te o velikim projektima pokrenutima u trima mandatima dosadašnjega predsjednika Igora Zidića. Spomenuo je i punu potporu Predsjedništva MH kandidaturi akademika Stjepana Damjanovića za predsjednika Matice u idućem mandatu. U ime družbe Braća Hrvatskoga Zmaja, Zmajski stol Čakovec, govorio je Josip Bajuk, a u ime udruge Zrinske garde Čakovec njezin tajnik Bojan Kocijan.

Stjepan Hranjec, dosadašnji predsjednik Ogranka, u izvješću o radu istaknuo je činjenicu da je nastojao, zajedno s Predsjedništvom, zadržati kontinuitet bogate nakladničke djelatnosti, ali i afirmirati nove oblike djelovanja. Tu treba istaknuti mjesečne konferencije za tisak U Maticu na kavicu, nagradni književni natječaj za mlade te Mjesec MH. U pet godina Ogranak je objavio šesnaest knjiga, od kojih je Hranjec posebno apostrofirao svoju Međimurski narodni običaji, ovjenčanu priznanjem Središnjice MH, te nedavno objavljenu knjigu Franje Martineza Putovima gornjega Međimurja. Redovito je tiskan i godišnjak ogranka Hrvatski kajkavski kolendar, a Ogranak je u proteklom razdoblju proširen s četrdesetak novih, mladih članova.

Nakon izlaganja Hranjeca Izvješće Nadzornoga odbora podnio je Marijan Ramušćak, potom je uslijedila rasprava te glasovanje. Za predsjednika je izabran profesor Ivan Pranjić, potpredsjednika pravnik Đuro Ružić, a za tajnika Tomica Blažek. Članovi su predsjedništva Josip Bajuk, Katarina Bajuk, Đuro Bel, Jurica Cesar, Nada Čatlaić, Juraj Gregur, Pavao Jurinec, Vera Zemunić, a članovi Nadzornog odbora Stjepan Blagus (predsjednik) te Franjo Martinez i Ivan Petriš. Novi predsjednik Pranjić istaknuo je potrebu da se Ogranak u većoj mjeri posveti brizi za književnu ostavštinu Zrinskih. U tom smislu naglasio je činjenicu da kapitalno barokno djelo Nikole Zrinskoga Adriai tengernek Syrenaia još nije s mađarskoga prevedeno na suvremeni hrvatski književni jezik. (Dijana Fekonja)

Jastrebarsko

U Zagrebu, Reštovu i Sošicama 7. lipnja održana je središnja svečanost obilježavanja stogodišnjice smrti Tadije Smičiklasa. Program je započeo na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje je u arkadama kod groba Tadije Smičiklasa održana panahida (bogoslužje za pokojnike) predvođena križevačkim biskupom Nikolom Kekićem. Program u Žumberku započeo je u Reštovu ispred zadružne kuće obitelji Smičiklas u nazočnosti velikoga broja Žumberčana iz svih krajeva Žumberka, okolnih gradova i Lijepe naše te brojnih uglednika i dužnosnika mnogih hrvatskih kulturnih, znanstvenih, vjerskih i državnih ustanova.

Skup je u ime obitelji Tadije Smičiklasa, svih žumberačkih udruga, Ogranka MH u Jastrebarskom i organizacijskog odbora pozdravio Željko Hranilović, tajnik žumberačke udruge Uskok iz Sošica i član OMH. O značenju osobe i djela Tadije Smičiklasa govorio je biskup Nikola Kekić, a izbor iz Smičiklasovih pisama pročitao je Danijel Hranilović. Potom su Smičiklasovo poprsje, rad akademskoga kipara Petra Ujevića, svečano otkrili predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Alenka Crljenica u ime Žumberčana.

 

 


Matičari uz bistu Tadije Smičiklasa

 

 

Svečana akademija u čast slavnoga sina žumberačkog i jaskanskog kraja održana je potom u Sošicama. U programu su izlaganjima o Tadiji Smičiklasu i Žumberku sudjelovali načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, potpredsjednik MH Stjepan Sučić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš te žumberački vikar Mile Vranešić. U umjetničkom dijelu programa nastupili su KUD Marko Vukasović, Svećenički kvartet Križevačke eparhije te recitatori Alenka Crljenica i Leon Bastašić. (G. G.)

Kutina

Uz poznatu kutinsku izložbu MoslaVINA 31. svibnja održana je i pjesnička priredba Grozdovi i stihovi u organizaciji OMH u Kutini. Na vinorodnim obroncima obitelji Tušek iznad Volodera gostovao je poznati vinar Marinko Markota s pleterničkog vinogorja. On marnim radom u vinogradu iznad požeške Zlatne doline uzgoju loze daje potporu interpretacijom stihova o vinu. Nositelj je i lipanjske priredbe Cvatnja graševine i ruža. Pjesnički buket iz Slavonije u srce Moslavine donio je afirmirani pjesnik Marko Baričević, a Franjo Novak, ravnatelj pleterničke Gradske knjižnice, najavio u njoj susret ne samo u stihu nego širim kulturnim sadržajima Moslavine i Slavonije. Na uzgoj poznate moslavačke izvorne sorte škrlet podsjetio je Ivan Gašpar, koji se s Anom Tomac iz Novske (oboje članovi MH) brine o uzgoju vinove loze u Moslavini. Predvečernjim satima u Vinskom dvoru u Kutini, praćeni nastupom KUD-a iz Banove Jaruge, kazivani su stihovi vinu i grožđu. Uz spomenute Pleterčane iz Moslavine predstavljeni su stihovi: Ante Juretića, predsjednika, Katarine Brkić, potpredsjednice, i Kristine Kovačić, članice OMH Kutina te suradnika Antuna Dragoševića iz Gojla. Ozračje s haiku-poezijom dali su međunarodnim priznanjima nagrađivani Đurđa Vukelić Rožić i Stjepan Rožić iz Ivanić-Grada te članica OMH Novska Jasna Popović Poje, hrvatska književnica za djecu i mladež. Poseban bio je trenutak kada je Vinariji Mikša iz Repušnice uručen zapis kutinskog snimatelja Vladimira Horvata iz 2001. On u organizaciji kutinskog OMH registrirao posjet toj vinariji poznatoga pjesnika Dragutina Tadijanovića. Pjesnik ga je obilježio posvetom stihova škrletu, koji se danas često i rado citiraju. (Dragutin Pasarić)

Makarska

Od 2. do 11. lipnja makarski je ogranak organizirao niz zanimljivih događanja u sklopu Dana MH. Manifestacija je otvorena 2. lipnja predavanjem mladoga znanstvenika Ivana Hrstića o životu u Makarskoj između dva svjetska rata. U nastavku je publika mogla čuti još dva zanimljiva predavanja; ono makarskoga pjesnika Ferde Šarića o Antunu Gustavu Matošu te predavanje Ante Škrabića o Makarskoj i Biokovu u očima starijih putopisaca. U povodu stogodišnjice objavljivanja Hrvatske mlade lirike o knjizi je na drugom predavanju izlagao Ferdo Šarić. Knjiga Ivana Šimića Hercegovac s razlogom predstavljena je 10. lipnja. Ovogodišnji Dani Ogranka MH u Makarskoj zaključeni su 11. lipnja prigodnim glazbeno-poetskim recitalom koji su pod vodstvom Ivana Ivande prirediti makarski gimnazijalci. Sva događanja ugostio je makarski hotel Park u kongresnoj dvorani Razgovor ugodni. (Josip Karamatić)

Nova Gradiška

Predstavnici OMH u Novoj Gradiški 17. svibnja, zajedno s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata Nove Gradiške i okolice, sudjelovali su na središnjoj komemoraciji žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta. Jedanaest dana poslije, 28. svibnja, Ogranak je organizirao predstavljanje zbirke pjesama Ode himne ne Stijepa Mijovića Kočana. U Gradskoj vijećnici svestranog autora predstavio je predsjednik Ogranka Josip Ostić, a o zbirci je govorila pjesnikinja Mirjana Smažil Pejaković. Na koncu je autor govorio o još nekim djelima iz svoga bogatoga opusa, izložena u vijećnici, te interpretirao stihove po željama publike. (G. G.)

Podstrana

Na početku ovogodišnjega Podstranskog ljeta, u organizaciji OMH u Podstrani održana je književna večer Ča pod Perunom. Tom pjesničkom priredbom pod mitskim poljičkim brdom Perun između rijeka Žrnovnice i Cetine, koju je utemeljio Ljubo Stipišić Delmata, njeguje se i čuva čakavska riječ iz svih dalmatinskih mjesta. Posebnost je ovogodišnjega susreta pjesnika da su se čuli i stihovi pisani na štokavskoj/štakavskoj ikavici kakvom se govori u dalmatinskom zaleđu te Hercegovini. Na večeri čakavske poezije u ljetnikovcu Vile Cindro u Strožancu nastupili su 93-godišnja Podstranka Blaženka Brajičić te Miro Rom, Danica Bartulović, Nevenka Kovačević, Sandra Vukušić, Tašenka Matulović, Velimir Pašara, Joško Armanda te Dobrila Franetvić Kuzmić, predsjednica udruge Čakavski jazik, koja je govorila o programima promicanja čakavštine i mjesnih govora. Na poticaj splitske udruge Marko Uvodić Splićanin, Ministarstvo kulture splitsku je čakavštinu upisalo u nematerijalnu baštinu koju treba sačuvati. Tijekom večeri koju je vodio Mladen Vuković bile su izložene fotografije iz ciklusa Planine autora Karla Lolića, člana Planinarskoga društva Perun. (Ivica Luetić)

Sarajevo

U prostorijama Male galerije u Samostanu sv. Ante na Bistriku 7. lipnja održana je VI. izborna skupština OMH u Sarajevu. Predsjednik Ogranka akademik fra Petar Perica Vidić, nakon pozdrava svim nazočnima matičarima kao i gostima, svečano je otvorio skupštinu. U ime Središnjice članovima Matice obratio se potpredsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović.

 

 


Stjepan Damjanović i fra Petar Perica Vidić

 

 

Sveukupno izvješće za četverogodišnje razdoblje ogranka podnio je predsjednik Ogranka. Izvješće o radu edicije Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga u proteklom razdoblju pripremio je glavni urednik edicije Mirko Marjanović, koji nije bio na skupštini. Dalibor Ballian, glavni urednik časopisa Hrvatska misao, izvijestio je skupštinare o radu toga tromjesečnika, a potom je tajnica sarajevskog ogranka gospođa Eleonora Trlin podnijela financijsko izvješće za proteklo razdoblje.

Za predsjednika je ponovno izabran akademik fra Petar Perica Vidić, za dopredsjednika Ivica Mršo, a za tajnicu gospođa Eleonora Trlin. U Predsjedništvo izabrano je još osmero članova: Dalibor Ballian, Marko Baban, Zoran Buletić, Marko Karamatić, Vesna Krajinović, Ljiljana Marković, Mira Beus Šunjić i Marina Vučijak. U Nadzorni odbor izabrani su Marija Azinović, Mirko Grujić i Ljerka Lajtner. Na koncu okupljenima se obratio novi-stari predsjednik fra Perica Vidić zahvaljujući na povjerenju i moleći pomoć svih sarajevskih matičara za veći prinos i rad na dobrobiti Matice hrvatske u Sarajevu. (G. G.)

Split

U Pinakoteci franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja u Splitu 4. lipnja u organizaciji splitskog OMH predstavljena je knjiga duhovnih zapisa na hrvatskom i engleskom jeziku Nebeski doživljaji autorice Nedjeljke Petrić, koju je objavio ogranak. Djelo su predstavili profesori s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Split Branka Gotovac i Nenad Kuzmanić te fra Stanko Radić, dok je program vodio Mladen Vuković. U glazbenom dijelu nastupili su Marija Anić na klaviru i Nikola Luša na gitari.                                        (Ivica Luetić)

Stolac

 


Panorama Stoca

 

Promocijom Godišnjaka za povijest i kulturu i knjige Stjepan Batinović – svećenik vjere osmorice autora 3. lipnja zatvoreno je dvanaesto Stolačko kulturno proljeće. Na Radimlji kod Stoca pod vedrim nebom nakon uvodne glazbene točke Vidoštačkih kraljica okupljenima se prigodnim riječima obratio predsjednik Ogranka MH u Stocu Mladen Bošković, koji je govorio o značenju te manifestacije. I ove je godine objavljen Godišnjak za povijest i kulturu, koji redovito prati manifestaciju i koji je temeljito predstavio urednik Željko Raguž. U nastavku programa predstavljena je i knjiga Stjepan Batinović – svećenik vjere, koje su autori osmorica svećenika, a o njoj su govorila dvojica: don Mladen Šutalo i don Ivo Šutalo. U sklopu kulturne večeri postavljena je i izložba radova u kamenu Pod teretom križa autora Srećka Marijanovića koju je otvorio i o pjesniku i njegovim kamenim skulpturama govorio akademski kipar Ante Brkić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čapljini. (G. G.)

Šibenik

U sklopu 13. festivala europske kratke priče 4. i 5. lipnja u Šibeniku gostovali su nagrađivani književnici iz deset zemalja svijeta – Brazila, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Velike Britanije, Škotske, Italije, BiH, Slovenije i Hrvatske. Manifestaciju je suorganizirao Ogranak MH u Šibeniku. (G. G.)

Velika Gorica

Na Matičinu četvrku 29. svibnja predstavili su se Kučani, hrvatsko pjevačko društvo koje je redovit gost na Matičinim susretima. U raspjevanoj atmosferi predstavili su svoj rad u protekloj 2013, ali i održali predavanje o glazbeniku, pedagogu i turopoljskom velikanu Franji pl. Lučiću. (Ana Peternac)

Zadar

Zaključujući za ovu akademsku godinu rad svoje predavačke, promotivne tribine OMH u Zadru priredio je čak pet, što predavanja, što promocija knjiga. Predstavljanje knjige Interpretacije, metodičke sugestije, osvrti Mladena Dorkina, metodičara na Odjelu za kroatistiku i slavistiku, priređena je zajedno sa Sveučilištem u Zadru. O knjizi su govorili: Josip Lisac, Zvjezdana Rados te predsjednik Ogranka Božidar Šimunić. S Udrugom glagoljaša u Zadru, prikazano je glagoljsko troknjižje Župe sv. Roka u Bibinjama, Glagoljska matica krštenih, vjenčanih te umrlih, pri čemu su iznesene mnoge pojedinosti koje se mogu naći u tim knjigama. Nakladnik je troknjižja kao i brojnih drugih iz župa zadarskoga područja Stalna izložba crkvene umjetnosti iz Zadra, na čelu s ravnateljem Pavlom Kerom.

Na sam dan kada je prije 88 godina, 15. svibnja 1926, književnica i glumica Božena Begović, kao spikerica, najavila početak rada Radija Zagreb u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije Ogranak je u svojim prostorijama ugostio Zvonimira Jakobovića s predavanjem pod naslovom: Oton Kučera – prvi promicatelj radija u Hrvatskoj. U slijedu promocija predstavljene su i knjige Spustila se gusta magla zagrebačkoga književnika i publicista Marka Matića te Sela i stanovi na Velebitu. Svjedočanstva života od nastanka do nestanka predsjednice OMH u Gospiću Ane Lemić. (G. G.)

Vijenac 529

529 - 12. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak