Vijenac 529

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Davoru Merkašu nagrada Vatroslav Lisinski

Zagreb – Voditelju Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb, muzikologu Davoru Merkašu, Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je nagradu Vatroslav Lisinski za svekoliki doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu u 2013. Nagrada je rezultat Merkaševa dugogodišnjeg rada na razvoju i unapređenju hrvatske glazbe i njezine promidžbe u Hrvatskoj i svijetu. Kao voditelj MIC-a objavio je stotinjak notnih izdanja hrvatske glazbe, u suradnji s nakladnikom CPO inicirao objavljivanje serije diskografskih albuma s djelima Dore Pejačević i Borisa Papandopula, kao utemeljitelj i voditelj Festivala hrvatske glazbe u Beču mnogo napravio na predstavljanju hrvatske glazbe i glazbenika u inozemstvu. Kao neumorni muzikolog istraživač pronašao je niz autografa antologijskih djela hrvatskih skladatelja koja su smatrana izgubljenima (B. Papandopula, B. Berse, J. Mandića, S. Grančarića i K. Fribeca).

Antun Iveković na natjecanju Fernando Sor

Rim – Antun Iveković, student 4. godine gitare na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Istvana Römera osvojio je prvu nagradu te posebnu nagradu za najbolju interpretaciju djela Fernanda Sora na 42. međunarodnom gitarističkom natjecanju Fernando Sor u Rimu. Riječ je o jednom od najvažnijih gitarističkih natjecanja u svijetu, a Antun Iveković postigao je taj veliki uspjeh u konkurenciji dvadeset natjecatelja iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Meksika, Kube, Čilea, Češke, Rusije, Italije, Mađarske i Tajvana.

Opera u 5 minuta

Zagreb – Muzički biennale raspisao je natječaj za novo skladateljsko natjecanje nazvano 5-Minute Opera. Riječ je o vrlo specifičnu natjecanju u kojem će skladatelji imati priliku suočiti se s izazovom skladanja svojevrsne flash-opere i sa zadanim sastavom od dva pjevača i osam instrumentalista u samo 5 minuta kreirati minijaturnu operu. Od svih prijavljenih djela bit će izabrano deset koje će biti praizvedene u finalu natjecanja na 28. MBZ-u, u travnju 2015. Između deset finalista prosudbena komisija i publika odabrat će pobjednika, a skladatelj pobjedničkog djela dobit će narudžbu Muzičkog biennala Zagreb za novu operu, koja će biti premijerno izvedena u travnju 2017. na 29. MBZ-u. Rok za prijave je 1. listopada.

Uspješna japanska turneja

Tokio – Violinist Goran Končar  vratio se s uspješne turneje po Japanu. Nakon gostovanja uslijedili su pozivi za nove turneje idućih sezona s posebnim naglaskom na izvedbama svih Beethovenovih sonata te svih Bachovih solo sonata i partita. Također je uslijedio poziv za umjetničkim vodstvom komornog festivala u Naganu i to već sljedeće sezone. U Tokiju Končar je održao seminar za studente iz klase poznatoga japanskog violinista i profesora na Tokyo University of Arts Takaye Urukawe. Predavanje je iskoristio da studente i publiku upozna s djelima za violinu hrvatskih skladatelja Dore Pejačević, Franje Krežme i Ive Josipovića koje je izveo na koncertu u Tokiju.

Programski zahtjevna koncertna turneja završila je izuzetnim događajem. Na zadnjem koncertu u Tokiju Končar je dobio priliku svirati na Red Diamondu, posljednjem instrumentu majstora Antonija  Stradivarija.  Koncertu je prisustvovao i Bernard Millan, danas najveći graditelj gudala, nasljednik najbolje francuske tradicije izrade gudala od Tourtea, Peccatea, Lamya i Sartoria.

Koncert Lidije Horvat
Dunjko i Marija Čopora

Zagreb – Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika u sklopu ciklusa Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici organizirat će koncert sopranistice Lidije Horvat Dunjko i pijanista Marija Čopora. Duo će nastupiti 13. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. Među raznovrsnim programom naći će se djela C. Debussyja, R. Straussa, I. Lang, J. Hatzea, B. Berse, M. de Falle i L. Delibesa.

 

Predstavljanje izdanja
Praizvedbe u HAZU

Zagreb – Nakon uspješnoga koncerta Praizvedbe u HAZU 2012. Komorni zbor Ivan Filipović nastavio je projekt objavljivanjem audiosnimke i videosnimke koncerta te izdavanjem zbirke partitura deset izvedenih skladbi sedmorice autora (J. Magdić, D. Kempf, M. Brajković, T.
Uhlik, J. Ćaleta, A. Igrec i T. Jerković). Skladatelji su pisali ta djela u suvremenom stilu, uz naglasak na originalnost i atraktivnost, nadajući se da bi upravo te skladbe mogle postati temelj za novi domaći repertoar hrvatskih zborova. Predsjednik HAZU Zvonko Kusić, dirigent Zbora Goran Jerković i muzikologinja Hana Breko Kustura predstavit će vrijedni projekt 12. lipnja u atriju Palače HAZU-a Na Zrinskom trgu broj 11, s početkom u 19.30 sati.

Posljednja ovosezonska
Nedjeljna matineja

Zagreb – U nedjelju, 15. lipnja, u 11.00 sati bit će priređen posljednji ovosezonski koncert ciklusa Nedjeljna matineja uz kavu pod nazivom Rendez-vous harfe i flaute. Na osmom koncertu popularnoga ciklusa u foajeu zagrebačkog HNK nastupit će Duo Amarcord, koji čine flautistica Marta Šomođi Homan i harfistica Cristina di Bernardo. Gosti su koncerta Bernard Homan, alt-saksofon, i Darijan Ivezić, čelesta.

 

Vijenac 529

529 - 12. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak