Vijenac 529

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

 

19. filmska revija mladeži
i 07. Four River Film
Festival

Od 17. do 21. lipnja u Karlovcu se održavaju 19. filmska revija mladeži i 07. Four River Film Festival, manifestacije u sklopu kojih se prikazuju i valoriziraju filmska ostvarenja mladih autora, polaznika srednjih škola.

Dok je Filmska revija mladeži nacionalna smotra srednjoškolskoga filma tijekom koje Kinoklub Karlovac, koji je uz Hrvatski filmski savez i organizator manifestacije, postaje središte domaćeg filmskog stvaralaštva mladih, Filmski festival četiri rijeke trajno ostaje jedinstveni regionalni festival za sudjelovanje na kojem je jedini uvjet taj da su autori filmova polaznici srednjih škola. Na Reviju su ove godine tako prijavljena 104 filma realizirana u okrilju srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske, a na Four River Film Festival čak 261 naslov. Sve su to razlozi da mlađi filmofili kao i svi ljubitelji pokretnih slika dio lipnja provedu u Karlovcu.

12. filmski festival u Taboru

Do 15. lipnja u obnovljenoj utvrdi Veliki Tabor nedaleko Desinića, na Trgu Ivana Pavla II. u Mariji Bistrici te u kinodvorani MMC u Zaboku održava se 12. međunarodni festival kratkometražnog filma. Pored glavnog programa s domaćom i međunarodnom konkurencijom u sklopu kojih organizatori najavljuju velik broj premijernih domaćih kratkiša te dvije svjetske premijere, popratni program i ove je godine zavidno bogat pa će posjetitelji imati priliku upoznati kinematografije kratkog metra Italije, Bugarske, Estonije i Kosova.

Dok znani program EuroShort donosi pregled najuspjelijih ostvarenja redatelja do 29. godine starosti, u programu Short Matters! prikazuju se filmovi nominirani za uglednu nagradu Europske filmske akademije, a u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom bit će prikazani i filmovi Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. Posebna atrakcija za gledatelje je Noć filma tijekom koje će se afinitet prema kvalitetnoj sedmoj umjetnosti objediniti s onima prema hrani, vinu i živom humoru, da bi publika naposljetku sudjelovala u izboru najboljega filma.

Abdellatif Kechiche
na Tuškancu

Do 18. lipnja u okviru Filmskih programa na Tuškancu prikazuju se četiri izvrsna naslova iz dosadašnjeg opusa vrlo zanimljiva Abdellatifa Kechichea, francuskoga filmaša tuniskog podrijetla koji je nakon što su mu roditelji 1966. emigrirali u Francusku odrastao na ulicama Nice. Pored sjajne te prošle godine Zlatnom palmom ovjenčane romantične egzistencijalne drame Adelin život, temeljene na stripu Plava je najtoplija boja Francuskinje Julie Maroh, dosad najzrelijeg i najuspjelijeg redateljeva djela, posjetitelji će imati priliku pogledati izvrsnu dramu Za sve je kriv Voltaire iz 2000, Kechicheovo debitantsko ostvarenje iste godine nagrađeno u Veneciji, romantičnu dramu Igre ljubavi i slučaja iz 2003, koja je dvije godine poslije ovjenčana s četiri nagrade César te dramu Tajne kus-kusa iz 2007. koja se pored niza nagrada u Veneciji također zakitila s četiri nagrade César.

Ciklus na Tuškancu filmofilima pruža odličnu prigodu za detaljnije upoznavanje s poetikom i redateljskim rukopisom Abdellatifa Kechichea.

Vijenac 529

529 - 12. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak