Vijenac 529

Matica hrvatska

Svečano zatvoreno Mostarsko proljeće – 16. dani Matice hrvatske u Mostaru

Festival koji povezuje

Misijana Brkić-Milinković

Izvedbom mjuzikla Jalta, Jalta kazališta Komedija u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače 3. lipnja spušten je zastor na još jedno Mostarsko proljeće – 16. dane Matice hrvatske u Mostaru. Manifestaciju je zatvorio visoki pokrovitelj, predsjednik Saveza europskih festivala EFA-e Darko Brlek, a nazočne je pozdravila i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Mostaru Ljerka Ostojić posebno zahvalivši Gradu Zagrebu i prisutnom gradonačelniku Milanu Bandiću, koji su i omogućili gostovanje kazališta Komedija te 707. izvedbu Jalte…

„U trenucima kada zatvaramo 16. dane Matice hrvatske u Mostaru iznimno smo ponosni što smo vam, dragi sugrađani, našim programima, u ovim teškim vremenima, uspjeli u život unijeti malo radosti i ljepote“, kazala je Ljerka Ostojić i dodala da su u nešto više od mjesec dana održavanja Dani MH u Mostaru donijeli gradu i regiji još jedno pravo kulturno osvježenje. Trideset programa – kazališnih, glazbenih, likovnih, književnih, filmskih i dječjih – potvrdilo je status festivala kao jednoga od najjačih na ovim prostorima.

Mostarsko proljeće započelo je izložbom trolista umjetnika Krešimira Ledića, Florijana Mićkovića i Jusufa Nikšića, a nastavilo se večernjim druženjem s klapom Hrvoje i prijateljima u povodu 125. obljetnice djelovanja HGPD Hrvoje iz Mostara. Kao posebni gosti večeri nastupili su Zorica Kondža i Joško Banov. Kazališni program ovogodišnjega festivala ponudio je niz zanimljivih naslova. Od komedije Mire Gavrana Sladoled (red. Boris Svrtan), preko Ožalošćene porodice Narodnoga pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, do kultne predstave Dubravka Mihanovića u izvedbi sarajevskoga Kamernog teatra 55 Žaba… Narodno pozorište Tuzla gostovalo je s predstavom Dušana Kovačevića Larry Thompson – Show Must Go On u režiji Sulejmana Kupusovića, a Teatar Manje je više u suradnji s Teatrom na Trešnjevci s predstavom Cyrano redatelja Ivice Kunčevića, s Goranom Grgićem i Natašom Dangubić u glavnim ulogama. Ove je godine ostvarena i koprodukcijska suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Mostara, izvedbom premijere predstave Ljepotica iz Leenanea Martina McDonagha, u režiji Segora Hadžagića.

 


S izvedbe mjuzikla Jalta, Jalta na zatvaranju Mostarskog proljeća / Snimio Marin Knezović

 

 

Zajedno s Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru prvi put organizirana je i Likovna kolonija Krešimir Ledić, u znak sjećanja na pokojnoga profesora emeritusa, slikara i likovnog pedagoga. Fakultet je bio domaćin i likovne radionice za djecu održane u sklopu Dječjih dana Mostarskog proljeća – Od pjesme do ilustracije s dječjim osmijehom. Inače, Dječji dani ponudili su zanimljiv program – od radionica, izložbe dječjih ilustracija, promocije knjige Ružice Zeljko Za tvoj osmijeh, dijete i izložbe ilustracija Kristine Ćavar, do plesne predstave ŠPK Erigo-D rađene po djelu poznatoga bh. književnika iz BiH Šime Ešića – Bijeli svijet, šareni svijet. I studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru uključili su se u festival izvedbom predstave Škrtac Tita Makcija Plauta.

Sukladno svome međunarodnom predznaku, festival je ove godine ugostio i glazbenike iz Turske, ansambl Mavi Siyah, te plesno-glazbenu skupinu Pedra Fernandeza iz Španjolske, Flamenco Arabalerro. Donizzetijeva opera Il campanelo Opere b. b. iz Zagreba, pojačana glazbenicima iz Simfonijskog orkestra Mostar, Zagrebačke, Slovenske i Beogradske filharmonije, nastavak je projekta suradnje triju nacionalnih orkestara sa Simfonijskim orkestrom Mostar i gostovanjima na Danima Matice.

Tijekom ovogodišnjega festivala predstavljena je i monografija o Đeli Jusiću autora Gradimira Gojera Gospar – Danonoćja Đele Jusića, zbirka poezije Ja, putnik Veselka Koromana, priređena filmska revija redatelja Vlatka Filipovića, izložba fotografija Bosna i Hercegovina – zemlja i njezino blago, koncert Mozart vs. Vivaldi – originali vs. transkripcije Igora Tatarevića na glasoviru i Ivane Duvnjak na violini, jazz-večer Matije Dedića, Zlatana Stipišića Gibonnija, Marka Ramljaka i ansambla Black Coffee. Promovirana je monografija Davora Schopfa Primadona Blažena Cigić Milić: život kao bajka, a nastupio je i ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado te održan koncert Akademskoga zbora Pro musica s gostima. Postavljena je i izložba Totemi II kiparice Arlete Ćehić te izložba slika i skulptura Dragane Nuić Vučković i Nikole Vučkovića.

I ovogodišnjim izdanjem Mostarskog proljeća ogranak MH u hercegovačkoj metropoli potvrdio je status jednoga od najagilnijih Matičinih ogranaka, ne samo u okviru BiH nego uopće. Iznimno uspješan festival koji povezuje narode, države i kulture, iz godine u godinu sve posjećeniji, jedan je od najjačih stupova kulture na ovim prostorima.

Vijenac 529

529 - 12. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak