Vijenac 529

Matica hrvatska

18. Kvirinovi poetski susreti

Pjesnici u Sisku

Goran Galić

Sisak je 6. i 7. lipnja po osamnaesti put postao grad pjesnika. Ovogodišnji „punoljetni“ Kvirinovi poetski susreti, okupljalište eminentnih pjesnika iz cijele Hrvatske, tradicionalno su u večernjim satima održani uz obilježavanje Dana grada Siska i njegova zaštitnika biskupa i mučenika sv. Kvirina. Na ovogodišnjem izdanju u prostorima sisačkog ogranka Matice hrvatske svečano je dodijeljena nagrada za najbolju knjigu poezije autoru mlađem od 35 godina, koja je pripala Stipi Odaku za zbirku Trobojno bijelo, nagrađenu i na lanjskom Goranovu proljeću, dok nagrada za ukupni prinos hrvatskom pjesništvu zbog smanjenih dotacija ove godine nije dodijeljena. U nastavku programa u Matici predstavljen je poeta laureatus i još dvadesetak pjesnika sa po jednom pjesmom, a skup je potom preseljen u Siscia Jazz Klub, gdje je nastavljena poetsko-glazbena večer uz gitarski nastup Branimira Bogunovića Pifa. Drugi dan Susreta bio je posvećen obilasku Siska i posjetu vječnom počivalištu pjesnika Josipa Severa na groblju u Komarevu.

 

 


Nagrada za mlade pjesnike dodijeljena je Stipi Odaku

 

„Knjiga Stipe Odaka Trobojno Bijelo naglašenim antimodernizmom koji nije blizak današnjoj generaciji predstavlja odmak od suvremene stvarnosne produkcije“, kazala je Darija Žilić u obrazloženju nagrade dodavši da je riječ je o poeziji u kojoj se mladi autor bavi metafizičkim i ontološkim temama. Predsjednica Ogranka i glavna organizatorica Durđica Vuković podsjetila je da se u proteklih osamnaest godina na Kvirnovim susretima predstavilo više od stotinu pjesnika, kritičara i glazbenika iz cijele Hrvatske, čime je Sisak, percipiran tek kao grad nafte i čelika, postao nezaobilazno mjesto na poetskoj karti Hrvatske.

U razgovoru za Vijenac poslije službenog dijela programa nagrađeni Stipe Odak kazao da ta nagrada za njega ima simboličku vrijednost. „Kada sam prvi put sudjelovao na Kvirinovim susretima, nagradu za ukupan doprinos pjesništvu dobila je moja prijateljica, pokojna sisačka pjesnikinja Tea Benčić Rimay, koja je ostvarila velik utjecaj na moje stvaranje. Činjenica da se pjesme čitaju, da ljudima nešto znače, da komuniciraju određenu misao, meni je jako poticajna i potiče me na promišljanje svijeta, skrivenih kutaka na koje svi nailazimo svakodnevno. Osjećam se uvijek lijepo u ovom gradu, okružen pjesnicima i prijateljima, i samo druženje s njima otvara mi male simboličke prozore kroz koje poslije ulazim i o kojima razmišljam.“

Na 18. Kvirinovim susretima nastupili su priznati pjesnici Ana Brnardić, Romana Brolih, Lana Derkač, Sonja Manojlović, Irena Matijašević, Davor Šalat, Marija Lamot, Vera Vujović, Dražen Katunarić, Darija Žilić, Goran Gatalica i dr. te mlade sisačke poetske nade Nataša Nježić, Antonija Ugarković, Marija Deanović i Siniša Matasović.

Vijenac 529

529 - 12. lipnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak