Vijenac 528

Matica hrvatska

Mjesec Matice hrvatske u Čakovcu

Spomen na Zrinske i Frankopane

Ivan Pranjić

Čakovečki ogranak Matice hrvatske s dvjestotinjak članova nastoji i u ovim kriznim vremenima očuvati kontinuitet kulturnoga djelovanja na najsjevernijem hrvatskome prostoru. Osim brojnih nakladničkih pothvata redovito, svake godine, organizira Mjesec Matice hrvatske u Čakovcu. To je podsjetnik građanstvu na postojanje važne nacionalne institucije i u Međimurju, koje je stoljećima egzistiralo izvan administrativnih okvira matične zemlje, ali je ipak očuvalo narodni jezik i kulturni identitet.

Kao uvod u ovogodišnju manifestaciju održan je znanstveni skup o književniku Vinku Kosu u povodu stote obljetnice njegova rođenja. Skup je održan 24. travnja u Svetom Jurju na Bregu, rodnoj župi tragično preminula mladoga pisca u ratnom vihoru 1945. O književniku su govorili akademici Josip Bratulić i Tonko Maroević, potom Vladimir Lončarević, Vinko Brešić, Daniel Mikulaco, Katarina Bajuk, Ivo Kutnjak, Joža Skok i Stjepan Hranjec, predsjednik Ogranka i voditelj manifestacije. Također su nastupile šansonjerka Lada Kos, kći Vinka Kosa, i Lela Margitić, dramska umjetnica.  

 


Utvrda Zrinskih u Čakovcu

 

 

Od 26. do 28. travnja u Čakovcu je na raznim lokacijama održana trodnevna manifestacija uz treći Spomendan Zrinskih i Frankopana, čiji je pokrovitelj ove godine Josip Leko, predsjednik Hrvatskoga sabora. Prvi dan održana je misa koju je predvodio biskup Jezerinac, vojni ordinarij, a nakon nje položeni su vijenci kod spomen-ploče na Starome gradu, utvrdi Zrinskih, uz govor župana Matije Posavca. Drugi dan organiziran je posjet hodočasnika Bečkom Novom Mjestu, mjestu pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Nakon polaganja vijenaca na jednome od počivališta hrvatskih plemića, gradskom groblju, u katedrali je održana sveta misa koju je predvodio monsinjor Hoblaj, dekan donjomeđimurski. Treći dan pred zgradom Međimurske županije podignut je spomenik Petru Zrinskom (rad akademskog kipara Mihaela Štebiha).   

U nastavku programa 28. travnja u dvorani Ogranka dodijeljene su nagrade najmlađim literatima koji su sudjelovali na književnom natječaju posvećenu spomenu na Zrinske i Frankopane. Čakovec je bio sjedište slavne obitelji Zrinski i u njemu su stolovala četiri hrvatska bana: Nikola Zrinski Sigetski, Juraj Zrinski, Nikola Zrinski VII. Čakovečki i Petar Zrinski. U četiri navrata Čakovec je, dakle, bio glavnim gradom Hrvatske, što je činjenica malo poznata široj hrvatskoj javnosti. Njegujući uspomenu na tu obitelj i njihovo vojno, političko i kulturno (prije svega književno) značenje, čakovečki ogranak Matice tiska njihove knjige i knjige o njima, sudjeluje u obnovi i obilježavanju prostora u kojima su djelovali, oživljuje uspomenu na njihovo djelovanje pokrećući književne i znanstvene projekte. Književni natječaj raspisan za najmlađe autore kajkavskoga izričaja ima dvostruku funkciju; čuva materinski zavičajni izraz i spomen na najvažniju našu povijesnu temu.

U utorak 6. svibnja Ivo Banac, autor desetak knjiga i dobitnik nekoliko međunarodnih nagrada i priznanja, održao je predavanje s temom Naznake za hrvatsku vanjsku politiku u dvorani Ogranka, na kojem je govorio i o svojoj knjizi Hrvati i Crkva. Deset dana poslije na istom mjestu predstavljena je još jedna knjiga, treća zbirka pjesama Vrijeme za snove mladoga autora Danijela Kralja, apsolventa kroatistike i laureata na Goranovu proljeću 2003. u osnovnoškolskoj kategoriji. O zbirci su govorili urednik Stjepan Hranjec i recenzent Vlado Pandžić, a u nastavku su nastupili učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Svetoga Jurja na Bregu pod vodstvom učitelja Alena Barbića. Glazbeni desert ovogodišnjoj manifestaciji dala je vokalna skupina Zrinski koja pod vodstvom Gorana Šafarića djeluje u sklopu Zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća. Na koncertu u dvorani Katoličkoga doma u Čakovcu 21. svibnja izveli su šesnaest kompozicija.

Na konferenciji za novinare u dvorani Ogranka na koncu ovogodišnje manifestacije najavljena je i izborna skupština Ogranka 7. lipnja te međunarodni znanstveni skup pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, koji će se u suorganizaciji Ogranka održati 5. srpnja u Donjoj Dubravi o 350. obljetnici smrti Nikole Zrinskog VII. Čakovečkog i pada Novoga Zrina. Dani Matice hrvatske u Čakovcu i ove godine oživljavaju sjećanja na tu za sveukupnu hrvatsku povijest važnu obitelj, ali i potiču kulturno djelovanje u svim segmentima, a osobito na planu književnosti, što je temeljna zadaća Matice, ne zapostavljajući pritom ni one najmlađe, koji su budućnost ne samo naše kulturne nego i opstojnosti uopće.

Vijenac 528

528 - 29. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak