Vijenac 528

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Novi MeštArt

Zagreb – Atelijer Meštrović ugošćuje novu izložbu u ciklusu MeštArt, Tranzicije, na kojoj sudjeluju Petar Barišić i Loren Živković Kuljiš. Barbara Vujanović piše, Barišić osvještava dimenziju identiteta, porijekla Dalmatinske zagore, kao i asimilaciju arhetipskoga, zavičajnog momenta i kiparskog moderniteta, baštinjena školovanjem i naknadnim formiranjem, dok je Živković Kuljiš introspektivan, suptilan i autoreferencijalan, sklon malim pomacima koji sugeriraju promišljenu aproprijaciju prostora i referentnih postavki. Ovaj MeštArt otvoren je do 1. kolovoza.

Kuzma Kovačić
u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod – Izložba Kuzme Kovačića otvorena je u Likovnom salonu Vladimir Becić. Do sredine lipnja možete pogledati izložbu kipara za kojega Milan Bešlić u predgovoru kataloga kaže da je učvršćen u tradicijskom kiparskom postupku i osnažen stvaralačkom invencijom od velikih sakralnih kompozicija do formi snažne vjere u kiparstvo u duhu poetske i simboličke izražajnosti. Više informacija potražite na www.gugsb.hr.

Korugine Buenos chairs

Zagreb – Izložba Buenos chairs Marije Koruga otvorena je u Galeriji događanja KC Peščenica. Kustosica Ivana Gabrić kaže kako fantastični svijet slikarice vrvi prizorima nabujale floralne ornamentike koju ona upotpunjuje prizorima životinja, dok njima supostavlja stolce aristokratskih stilskih obilježja kao dominantne vertikale slika, čime postiže snažan efekt začudnosti. Njezino nas slikarstvo transponira u one iracionalne sfere, pukotine između sna i jave, zbilje i fantazije gdje se svijet čini naivnim i u skladu s prirodom. Otvoreno do 14. lipnja te na www.kcp.hr.

Vulasovi Jedreni totemi

Zadar – Izložbeni salon zadarske Gradske lože ugostio je izložbu Jedreni totemi Šime Vulasa. Izloženo je tridesetak skulptura u drvu, kamenu, bronci, aluminiju te dvadesetak crteža s temom jedara. Radovi su nastali od 1963, prateći kako se u istoj temi očituju autorovi kreativni dosezi i stilsko-morfološke osobine. Vinko Srhoj piše kako se izbor motiva jedara za zadarsku izložbu čini logičan kao izbor onog najčešćeg i najpotentnijeg u Vulasovu opusu. Vulasove skulpture u Zadru možete pogledati do sredine lipnja. Ostale su informacije na http://nmz.hr.

Peti jahač apokalipse

Zagreb – Do 4. lipnja u zagrebačkoj galeriji Modulor trešnjevačkoga Centra za kulturu otvorena je izložba Peti jahač apokalipse Mije Vučić. Ciklus je to koji se sastoji od deset grafika izvedenih tehnikom digitalnog ispisa na materijalu frontlit. Branka Hlevnjak piše kako se osnovna ideja radova temelji na ukazivanju na nestalni nevidljivi prostor unutar kojeg se spomenuti komunikacijski procesi formiraju. Osnova na kojoj su radovi građeni jest nomenklatura sučelja novih medija s kojima se svakodnevno susrećemo. Više informacija potražite na www.cekate.hr.

Timeless Ane Elizabet

Labin – U Gradskoj galeriji Labina postavljena je samostalna izložba Ane Elizabet pod nazivom Timeless. Presjek je to skulpturalne prakse što okuplja dvije uvjetno shvaćene skupine radova, minimalističke provenijencije i jednostavnih obrisa. Branka Benčić javlja kako izložba na poetičan način artikulira naš odnos prema vremenu i percepciji kategorije vremena kao realnoga, cikličkog, subjektivnog, fiktivnog. Izložba traje do 7. lipnja.

Gotovac u New Yorku

New York – Više od pet desetljeća umjetničkog djelovanja Tomislava Gotovca predstavljeno je u njujorškoj Alexander Gray Associate Gallery na izložbi Javno i intimno. Do 21. lipnja posjetitelji se mogu upoznati s Gotovčevim fotoradovima, filmskom djelatnošću i izborom kolaža nastalih šezdesetih i sedamdesetih te tiskanim materijalima. Izložba, koja je otvorena do 21. lipnja, organizirana je u suradnji Instituta Tomislav Gotovac i pariške Galerie Frank Elbaz.

Vijenac 528

528 - 29. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak