Vijenac 528

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Treća nagrada Merčepu

ZAGREB – Zagreb je od 12. do 17. svibnja bio domaćin 1. međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip Nochta. Natjecanju je pristupilo 42 kandidata iz 15 zemalja (Australija, Belgija, Brazil, Francuska, Hrvatska, Italija, Japan, Latvija, Kina, Makedonija, Poljska, Portugal, Rusija, Slovenija, Srbija). Prema ocjeni međunarodnog ocjenjivačkog suda u sastavu Eugene Rousseau, predsjednik (SAD), Arno Bornkamp (Nizozemska), Claude Delangle (Francuska), Matjaž Drevenšek (Slovenija) te Dragan Sremec, Gordan Tudor i Pavle Dešpalj (Hrvatska), prvu nagradu u finalu osvojio je španjolski natjecatelj Juan Pedro Luna Agudo, a slijede ga Sara Beriša, Lovro Merčep i Dimitrij Uvarov. Važno je istaknuti da su natjecatelji u sva tri kruga natjecanja imali priliku izvoditi djela hrvatskih skladatelja: Quarter Tone Waltz Gordana Tudora, 22 per 2 in 2 Dubravka Detonija i Koncert za alt saksofon i gudače Pavla Dešpalja, koji je bio zadan finalistima u završnom krugu, a izveli su ga uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Dani flaute u Splitu

SPLIT – U organizaciji Glazbene mladeži Split i Umjetničke akademije u Splitu od 9. do 22. lipnja bit će održani drugi Dani flaute. Prijave za sudjelovanje primaju se do 2. lipnja. Seminar i majstorske radionice namijenjene su svim polaznicima glazbenih škola, glazbenih akademija, profesorima te svim ostalim zainteresiranima za ovaj instrument. Radionice će se odvijati u prostorijama Umjetničke akademije u Splitu na hrvatskom i engleskom jeziku. Dana 9. lipnja Roz Trübcher održat će predavanje Sustav obrazovanja i način rada u Velikoj Britaniji, 17. i 18. lipnja Boris Previšić podučavat će Suvremene tehnike i barok, a od 20. do 22. lipnja seminar će prirediti Jean-Louis Beaumadier.

Bulat na sjeveru Europe

HELSINKI – Gitarist Srđan Bulat održat će solistički recital 12. lipnja u Ostrobotnia Ball Room u Helsinkiju. Pored djela Giulija Regondija, Francisca Tárrege i Isaaca Albéniza, izvest će i djela Stjepana Šuleka, Željka Brkanovića i Frane Paraća. Srđan Bulat diplomirao je gitaru u klasi Darka Petrinjaka u Zagrebu.

Opera za djecu

SPLIT – Glazbeni laboratorij Split i Hrvatsko narodno kazalište iz Splita na pozornicu će postaviti operu za djecu Mali dimnjačar Benjamina Brittena, koja će na programu splitskoga kazališta biti 28, 29. i 30. svibnja s početkom u 20 sati. Izvedbom će ravnati Hari Zlodre, režiju i scenski pokret potpisuje Jelena Posavec Tušek, scenograf je Slaven Raos, a kostimografkinja Ana Marin. U izvedbi će sudjelovati brojni vokalni solisti, među kojima i Giorgio Surian, potom Splitski gudački kvartet, Josipa Vrca i Petra Šošić za klavirima te Filip Klauček na udaraljkama, a zbor će činiti učenici glazbenih škola iz Splita, Solina, Kaštela i Trogira te studenti akademija iz Splita i Zagreba. Bit će to pravi udruženi glazbeni projekt.

Fantazija Glazbenih staza

ZAGREB – Ansambl Glazbene staze priredio je još jedan u nizu posebnih, tematski osmišljenih koncerata. „Pažljivo birajući program, odlučili smo se glazbene brojeve iz klasika dječje kinematografije – animiranog filma Fantasia, te za Karneval životinja Camillea Saint-Saënsa – djelo u kojem svatko može pronaći svoju omiljenu životinju. Zagonetke skriva i Fantastična suita, novo djelo istaknutoga mladog hrvatskog skladatelja Ivana Končića, koja će ovom prigodom doživjeti svoju praizvedbu“, ističu organizatori. Koncert će biti priređen 31. svibnja u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati, a uz peteročlani ansambl Glazbene staze nastupit će gosti: Eva Mach, violina, Mislav Pap, viola, Duje Serdarević, kontrabas, Kosjenka Turkulin, klavir, i Kaja Farszky, udaraljke. Narator će biti Božidar Peričić, a scenografiju priređuje Katarina Ferek Petrić.

Brodsko glazbeno ljeto

SLAVONSKI BROD – Carmina Burana Carla Orffa u izvedbi Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a te Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem Tončija Bilića 11. lipnja svečano otvara jubilarno 25. brodsko glazbeno ljeto. Kao solisti nastupit će sopranistica Ivana Lazar, tenor Ladislav Vrgoč i bariton Ljubomir Puškarić. Važno je istaknuti da će prihod od ulaznica s otvorenja u Velikoj dvorani Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić, koja je organizator manifestacije, biti namijenjen pomoći stanovništvu pogođenom poplavama na području Slavonije.

Vijenac 528

528 - 29. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak