Vijenac 528

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

24. Animafest Zagreb

U zagrebačkim kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol od 3. do 8. lipnja održava se 24. svjetski festival animiranih filmova, njegovo kratkometražno izdanje na kojem će ove godine u svim programima biti prikazano čak 400 naslova iz svih krajeva svijeta. Premda u glavnom programu nažalost nema hrvatskih filmova, domaći su autori u popratnima ipak zastupljeni s 40 naslova redom mlađih, ali već afirmiranih umjetnika poput Petre Zlonoga (Glad), Čejen Černić (Cura koja je voljela bajke), Ivane Guljašević (Drveni neboder i Nosorogov oglas), Natka Stipaničeva (Finili su Mare bali), Manuela Šumberca (U sjeni). Hrvatski se filmovi prikazuju i u velikom tematskom programu posvećenu lutka-filmu, u kojem se pored klasika Zlatka Boureka (Farsa), Mate Bogdanovića (Gliša, Raka, Njaka) i Branka Ranitovića (Srce u snijegu) prikazuju nagrađivana recentnija djela mlađih autora Zdenka Bašića (Guliver), Božidara Trkulje (Priča s početka vremena) kao i najsvježiji film Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, ovjenčan Oktavijanom na nedavnim Danima hrvatskog filma. U Hrvatskoj panorami prikazuju se najbolja domaća animirana djela realizirana tijekom protekle dvije godine, među ostalima i filmovi Darka Bakliže, Krešimira Zimonića, Danijela Žeželja, Tomislava Šobana i Irene Jukić-Pranjić.

 


Kadar iz filma Omar

 

 

7. festival mediteranskog filma u Splitu

U splitskom ljetnom kinu Bačvice i u kinoteci Zlatna vrata od 6. do 14. lipnja traje 7. festival mediteranskog filma, na kojem se pored natjecateljskih programa dugometražnih filmova, kratkometražnih domaćih ostvarenja nazvanog Ješke te međunarodne konkurencije kratkog metra ove godine vraća najmlađim gledateljima namijenjen vikend-program mali meDITEran. Kao možda najatraktivniji naslovi izdvajaju se dva filma nominirana za Oscar, u palestinskoj produkciji realizirana sjajna triler-drama Omar uglednoga Hanyja Abu-Assada (Raj na zemlji), na prošlogodišnjem Cannesu ovjenčana posebnom nagradom žirija u programu Izvjestan pogled, te izvrstan dokumentarac Trg redateljice Jehane Noujaim, priča o zbivanjima na trgu Tahrir i oko njega, koja je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojila nagradu Amnesty International. Osim hvaljenoga filma ceste Život iza zatvorenih očiju Španjolca Davida Truebe, sa šest nagrada Goya ovjenčane komedije o srednjoškolskom profesoru koji 1966. putuje u Almeríju nadajući se susretu s Johnom Lennonom, posjetitelji će imati priliku uživati i u uvijek atraktivnu programu glazbenih dokumentaraca, a u programu Ješke i u nizu kratkometražnih splitskih autora.

22. Crominuta u Požegi

Kao i prethodnu 21 godinu, posljednjega vikenda i ovoga svibnja sa službenim natjecateljskim programom 30. svibnja navečer, u Požegi se održava Hrvatski festival jednominutnog filma, filmofilska manifestacija na kojoj se okupljaju autori i ljubitelji igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih minijatura u maksimalnom trajanju od 60 sekundi. Broj sudionika, prikazanih filmova i gostiju iz čitavog svijeta stalno raste, pa ne treba sumnjati da je za ovaj festival stiglo više od 350 prijavljenih naslova iz 40 zemalja, što je prošlogodišnji rekord. Među 60 su odabranih filmova i oni hrvatskih autora Josipa Lukića (Happy), Šime Strikomana (Zagreb), Silve Ćapin, Hane Domazet i Lukše Benića (Memento), Mladena Burića (HDA), Zorana Blažeskog (Šalša) i drugih, što je tek malen dio razloga da se vikend provede u Požegi.

Lovrićev Slom u Annecyju

Na 54. međunarodnom festivalu animiranog filma koji se od 9. do 14. lipnja održava u francuskom Annecyju u natjecateljskom programu diplomskoga filma bit će prikazan i film Slom Davida Lovrića, trominutna storija o autodestruktivnosti čovjeka-slona pred zrcalom u kupaonici i autorov diplomski film na Odsjeku za animaciju i nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Vijenac 528

528 - 29. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak