Vijenac 527

Matica hrvatska

Mladi glazbenici: Mislav Ivaci

Majstorske izvedbe Chopina

Zlatko Stahuljak

Glasovirač Mislav Ivaci (1997) nastupao je u Velikoj dvorani Matice hrvatske 28. travnja. U prvom dijelu programa izveo je Andante s varijacijama, Hob. XVII:6 Josepha Haydna i Sonatu br. 3 u a-molu, op. 28 Sergeja Prokofjeva, dok se u drugom dijelu njegov recital sastojao isključivo od skladbi Frederica Chopina, dva nokturna, tri etide i jedne balade za kraj.

Šesnaestogodišnji pijanist Mislav Ivaci izveo je dojmljivom razinom izvedbe već Haydnov Andante (u f-molu), ujedno jedino djelo glazbene klasike na programu. Iste odlike u tehnici i zvuku izvedbe prevladavale su u donosu sedmominutne Prokofjevljeve sonate, skladane u jednom stavku u kontrastnom obliku A–B–A, pokazavši još dodatno, a prije Ivacijeve izvođačke domene Chopina, njegovu osposobljenost vladanja brzinom i tehnikom.

 


Snimio Mirko Cvjetko

 

 

Nakon kratkog ustajanja od glasovira Ivaci je nastavio nastup izvedbama djela Frederica Chopina, čiji skladateljski opus nije potrebno posebno isticati. Nakon poetičnoga Nocturna u cis-molu, slijedio je onaj snažan u c-molu. Tri etide u nastavku bile su izvedene majstorski, jednako kao što su bile i znalački odabrane, pokazujući nam brzinu, uzbuđenje uz smirenja te završnu provalu temperamenta čuvene Etide, op. 25, br. 12, uz tek malu nesigurnost na početku. Na kraju rasporeda vrlo poznata Balada bila je prvorazredno izvedena iz svakog kuta gledanja i slušanja, i to uz osebujnu proživljenost, iz koje izvire činjenica da će budući gotovi umjetnik Ivaci imati, osim uobičajenog, i nešto vlastito reći na svojem glazbalu.

Mislav Ivaci glasovir je započeo učiti u šestoj godini u razredu Minje prof. Kolak na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu, a trenutno polazi drugi razred srednje glazbene škole. Uz trostruku prvu nagradu na državnim natjecanjima osvojio je više međunarodnih priznanja. Izdvajamo prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Citta di Gorizia 2013. Treba spomenuti da je Mislav Ivaci pobijedio i na prvom hrvatskom natjecanju za mlade pijaniste Frederic Chopin, što mu je donijelo i putovanje u Varšavu, gdje je u godini Chopina mogao pratiti drugu etapu natjecanja Chopin. U travnju 2012. na Pijanističkoj akademiji za posebno nadarenu djecu do šesnaest godina u Eppanu u Italiji prošao je strogu selekciju te je kao jedan od osmorice mladih pijanista iz cijeloga svijeta dobio priliku usavršavati se kod uglednog pijanista i dirigenta Andree Bonatte. Ivaci uz glazbu veliku strast gaji i prema glumi. Glumio je u HNK-u i u DK Gavella, a u a seriji HRT-a Kazalište u kući igrao je jednu od glavnih uloga.

Dugo odobravanje na koncu koncerta Mislava Ivacija u Matici nije urodilo plodom dodatka. To je nas je prisjetilo na nekadašnji nepisani običaj odgoja u glazbenim ustanovama kada se pri javnim nastupima učenika nije smjelo dodavati.

Vijenac 527

527 - 15. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak