Vijenac 527

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Vlasta Delimar: To sam ja

Zagreb – Dana 15. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti otvara se retrospektivna izložba Vlasta Delimar: To sam ja. Kako javljaju iz muzeja, umjetnica od samih početaka djelovanja na izravan način, vrlo samosvjesno, gradi svoj umjetnički opus. Kontinuitet izvedbi performansa od kraja sedamdesetih do danas, uključujući intimne performanse, često provokativne i antologijske, svrstavaju Vlastu Delimar među najvažnije hrvatske protagoniste body arta. Kustosica je izložbe, otvorene sve do 24. kolovoza, Martina Munivrana, a ostalo potražite na www.msu.hr.

Glihine Gromače

Rijeka – U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci otvorena je izložba Oton Gliha: Gromače. Prikazana je geneza Glihine tematske cjeline, od realističnoga prema apstrahiranom krajoliku. Četrdesetak ulja na platnu odabrao je Zdenko Tonković. Prepoznatljiv motiv Gliha interpretira u brojnim varijantama, njime eksperimentira te oblikuje kolorističke ritmične forme iz kojih nestaje realizam i pretvara se u apstrahirane oblike. Izložba ostaje otvorena do 22. lipnja, dok su vam ostale informacije dostupne na www.mmsu.hr.

U ritmu dodira

Zagreb – Multimedijalna izložba U ritmu dodira postavljena je u Klovićevim dvorima. Riječ je o izložbi na kojoj sudjeluju mlađi umjetnici i kojom aktivno uključuju publiku u svoje radove, čime posjetitelji postaju sastavnim dijelom umjetničkog doživljaja.

Svojevrsni je to nastavak muzejsko-edukativne akcije iz 2010, a na izložbi sudjeluju Ana Kovačić, Vitar Drinković, Petar Popijač, Dalia Finek, Petra Kovačić, Vana Gaćina, Luka Hrgović i Duje Medić, Iva Haramina, Sanja Fališevac i drugi. Autorica projekta je Ljiljana Velkovski, a postav izložbe koja traje do 25. svibnja potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović. Više na www.galerijaklovic.hr.

Broj Roberte Vilić

Zagreb – Galerija CEKAO predstavlja izložbu Roberte Vilić pod naslovom Broj. Iva Körbler piše kako je njezino slikarstvo dvoznačno i dvostruko kodirano u mnogim svojim detaljima: od strogoga, kontroliranog, antimimetičkog i anikoničkog crno-bijelog rastera do pomalo zagonetnih grafičkih elemenata slova i brojeva koji u sebi nose značenje intimnog rebusa znana samo umjetnici. Njezina je namjera da do krajnjih pikturalnih mogućnosti istraži polje slike slikarskim sredstvima. Izložba ostaje otvorena do 23. svibnja. Više na www.pou.hr.

Artukovićevih 8 studija

Pula – U pulskoj galeriji Poola postavljena je izložba crteža Lovre Artukovića 8 studija za jednu sliku (Dijana i Akteon?). Kako sam umjetnik kaže, riječ je o crtežima ugljenom, koji su nastali kao pripremne studije za sliku koja još nema naslova.

Do konca svibnja možete vidjeti crteže koje nam Artuković „daje na promatranje“ u kojima mu je bila želja naslikati ženski prostor u koji ulazi netko nepozvan. Više informacija o crtežima studijama što bi u dogledno vrijeme mogli postati motivi za sliku pogledajte na www.poolagallery.net.

Bukovac u Beogradu

Beograd – U beogradskom Narodnom muzeju otvorena je izložba slika Vlahe Bukovca na kojoj su prvi put predstavljena sva dvadeset i tri Bukovčeva djela iz muzejske zbirke. Slike su nastajale od 1882. pa sve do pretposljednje slike, portreta kralja Aleksandra Karađorđevića iz 1922. Među velikim djelima tu je još i diptih Dedal i Ikar, Portret barunice Rukavine te akt Probuđena. Kustos izložbe je Petar Petrović, a više informacija o izložbi koja traje do 29. lipnja potražite na www.narodnimuzej.rs.

Vijenac 527

527 - 15. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak