Vijenac 527

Druga stranica

Hrvatski glazbenici u Sarajevu

Ana Vidić

Ugledni festival Sarajevske večeri muzike, prije tri godine, obnovio je Ninoslav Verber, predsjednik Fondacije za muzičke umjetnosti iz Sarajeva i ujedno umjetnički direktor festivala. Ove je godine, od 6. do 10. svibnja, održan jubilarni dvadeseti put. Zvijezda festivala bio je Ivo Pogorelić; njegov recital u srijedu, 7. svibnja u Narodnom pozorištu, s programom posvećenim Chopinu i Lisztu, bio je rasprodan danima unaprijed, što i ne čudi s obzirom da je veliki umjetnik u Sarajevu posljednju put nastupio 2005.

Četvrtak, 8. svibnja, bio je rezerviran za nastup ansambla Ad Gloriam Brass, i to u crkvi Sv. Josipa na Marijin-Dvoru. Program su oblikovali kao spoj svjetskoga repertoara, mahom izborom točaka iz glasovitih opera s hrvatskim dalmatinskim idiomom u pjesmama Vilo moja Ivice Badurine, Dalmatino Ljube Stipišića i Poskakuše iz suite Jelšonski tonci Antuna Dobronića –u aranžmanima Marija Šinceka, Tomislava Pavera i Miroslava Miletića. Atraktivan program i vrsna prezentacija potvrdili su Ad Gloriam Brass kao jedan od najboljih limenih puhačkih sastava regije.

Koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom Aleksandra Markovića, 10. svibnja u Narodnom pozorištu Sarajevo, festival je zaključen. Koncertom je obilježena stogodišnjica početka Prvoga svjetskog rata, ali i dvadeseta godišnjica legendarnoga koncerta priređena na ruševinama sarajevske Gradske vijećnice – Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine 19. srpnja 1994, kada je izveden Rekvijem Wolfganga Amadeusa Mozarta. Obnovljena Gradska vijećnica svečano je otvorena samo dan prije nastupa Simfoničara.

Koncert je bio i sarajevski debi ruske pijanistice Olge Kern. Njezina besprijekorna tehnika, energičnost i topla muzikalnost u punom su sjaju razotkrili slojevitost Rapsodije na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova, a publiku je zadivila i bravuroznim hitom Nikolaja Rimski-Korsakova – Bumbarovim letom. Simfonijska suita Šeherezada Rimski-Korsakova, osim što je razgalila prepuno Narodno pozorište, na najbolji je način predstavila Simfoničare.

Vijenac 527

527 - 15. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak