Vijenac 527

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

8. festival tolerancije

Od 18. do 24. svibnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac održava se, osmi put, Festival tolerancije, manifestacija koja se 9. i 10. lipnja u skraćenom obliku održava i u riječkom Art-kinu Croatia, a koja je prije sedam godina započeta pod nazivom Festival židovskog filma Zagreb. Organizatori predvođeni Brankom Lustigom i ove su godine pripremili bogat i raznovrstan filmski i popratni program, a čitav je festival posvećen Spielbergovu sa sedam Oscara i tri Zlatna globusa ovjenčanom remek-djelu Schindlerova lista od snimanja kojeg je protekla 21 godina. Osim svečane premijere tog filma, na kojoj će 22. svibnja u kinu Europa biti i slavni britanski glumac Ralph Fiennes, kojem je za Oscara nominirana sporedna uloga bila prijelomna u karijeri, posjetitelji festivala i ove će godine imati priliku pogledati niz naslova koji se na angažiran, emotivan, manje ili više suptilan te gdjekad provokativan način bave temama suvremenoga židovstva s fokusom na holokaust.

Posebno se izdvajaju hvaljena biografska sportska drama Victor Young Perez suscenarista i redatelja Jacquesa Ouanichea, priča o tuniskom boksaču židovskoga podrijetla iz naslova koji je 1931. i 1932. bio svjetski prvak u muha-kategoriji, te triler-drama Posljedice poljskoga filmaša Wladyslawa Pasikowskog, nagrađivana storija o čovjeku koji se nakon očeve smrti vraća u rodni kraj da bi se suočio s tragičnom istinom o sudbini Židova iz mjesta. Preporuku zavređuju i dokumentarci Iskonsko zlo Stefana Ruzowitskog, redatelja oskarovca Krivotvoritelji, te Past će noć Andrea Singera, izvršnoga producenta sjajnog Čina ubojstva, koji se bavi zagubljenim dokumentarcem Alfreda Hitchcocka i Sidneyja Bernsteina iz 1945. o stradanjima Židova u njemačkim koncentracijskim logorima.

Kokoška Une Gunjak
u Cannesu

U natjecateljskom programu kratkometražnoga filma u sklopu Tjedna kritike na 53. festivalu u Cannesu, koji se održava od 15. do 23. svibnja, bit će prikazan i naslov Kokoška scenaristice i redateljice Une Gunjak, u njemačko-hrvatskoj suprodukciji realiziran projekt čiji je hrvatski producent Nukleus film. Protagonistica ostvarenja vremenom radnje smještena u Sarajevo tijekom rata je šestogodišnja Selma koja kao dar za 6. rođendan od oca dobije kokoš. U autoričinoj dijelom autobiografskoj priči drama izvire iz nesporazuma jer je Selma uvjerena da je koka njihov kućni ljubimac, dok majka s njom ima drukčije planove. Una Gunjak svoje djelo snimano u Zagrebu opisuje kao intimističku i emotivnu storiju o djeci koja su bila prisiljena na grubo i ubrzano odrastanje uz učenje nekih neugodnih lekcija o životu. Film je već drugi hrvatski koproducentski projekt uvršten u Tjedan kritike, jer su prije dvije godine u istoj sekciji prikazana Posljednja ambulantna kola Sofije nastala također u koprodukciji Nukleus filma.

Belan, Mimica i Krelja
u Tuškancu

U sklopu Filmskih programa na zagrebačkom Tuškancu 16. i 17. svibnja na svoje će doći ljubitelji izvrsnoga domaćeg filma, jer se tih dana prikazuju ratna glazbena drama Koncert Branka Belana, angažirana socijalna drama Posljednji podvig diverzanta Oblaka Vatroslava Mimice te također naglašeno socijalnokritička egzistencijalna drama Vlakom prema jugu Petra Krelje. Dok je na scenariju Vladana Desnice temeljen Koncert ambiciozna i prilično dojmljiva povijesna panorama o sudbinama senzibilnih pojedinaca u velikim i burnim povijesnim zbivanjima, Mimičin je film majstorski režirana i realističko-dokumentarističkim postupkom obilježena vrlo snažna društvena kritika, a Kreljino djelo putem slike života mladoga para iz zagrebačkog Zapruđa nudi također dokumentarističkim pristupom prožet metaforički prikaz disfunkcionalnoga socijalističkog društva.

Vijenac 527

527 - 15. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak