Vijenac 526

Likovna umjetnost

LIKOVNI GLOBUS

Marko Kružić

Vrt života

Zagreb – U Galeriji Događanja u Kulturnom centru Peščenice otvorena je izložba Vrt života umjetnice Vesne Šmigovec Gregurić.

Riječ je o vedroj ambijentalnoj instalaciji koju čine predimenzionirane sjemenke od ekokože i videoprojekciji, čime je kreativno ispunjen cijeli prostor galerije. Izložbom, kako piše Ivana Gabrić, umjetnica slavi život i njegovu neprekidnu i neobuzdanu stvaralačku snagu. Vrt života otvoren je do 16. svibnja te na www.kcp.hr.

Eškinjina Ažuriranja

Rijeka – U sklopu projekta Spajalica, riječki Mali salon predstavlja izložbu Ažuriranja Igora Eškinje. Na općoj razini izložba postaje povod za propitivanje načina filtriranja informacija i održavanja pozornosti u hipermedijaliziranom svijetu, dok se na onoj umjetničkoj ispostavlja kao poziv na promišljanje statusa suvremenoga umjetnika. Kustosice su izložbe koja propituje mogućnosti i granice opažanja Ksenija Orelj i Sabina Salamon. Izložba ostaje otvorena do 17. svibnja, a informacije potražite na www.mmsu.hr.

Trostmann u Modernoj

Zagreb – U Modernoj galeriji u Zagrebu 29. travnja otvara se izložba Josipa Trostmanna i traje do 25. svibnja. Ravnateljica Biserka Rauter Plančić navodi: „Više od sedamdeset uljanih slika, izloženih u sedam dvorana prvog kata Moderne galerije, pokazuje slikarovo nasljedovanje Derainova i Bonnardova postimpresionizma, grananje prema apstrahiranju predmetne stvarnosti i bujanje kontemplativnog poniranja u motiv te svjedoči o samosvojnoj ljepoti i čistoći Trostmannova slikarskoga umijeća, što ga čini bardom novog pejzažizma u hrvatskom suvremenom slikarstvu.“

Refleksije u VN-u

Zagreb – Zagrebačka Galerija VN predstavlja izložbu Refleksije dvojice umjetnika – Igora Čabraje i Marija Čaušića. U obliku dijaloga ona predstavlja ostvarenja dvojice umjetnika koji dijele srodna uporišta – klasične grafičke tehnike i istraživanje mogućnosti vizualnog seciranja izabranog motiva. Lovorka Magaš Bilandžić ističe kako obojica vješto spajaju suvremenu tehnologiju i tradicionalne grafičke tehnike motivima planinskih vrhova ili eksplozija te označavaju inovativne pozicije u kontekstu suvremene hrvatske grafičke scene. Otvoreno do 10. svibnja te na www.kgz.hr.

Kožarić u Rovinju

Rovinj – U novu, četrnaestu izložbenu sezonu rovinjska Galerija Adris ulazi s izložbom Ivana Kožarića. Priređena u suradnji sa zagrebačkom Modernom galerijom, rovinjska izložba predstavlja tridesetak Kožarićevih djela nastalih u razdoblju od kraja Drugoga svjetskog rata do najnovijih ostvarenja, među kojima su i Poprsje Ive Dulčića, Jahač, Čovjek koji sjedi, Projekt Praška, Ne znam dalje i druga. Igor Zidić ističe kako je Kožarić kao kipar apstraktan i konkretno figuralan, nadrealan i primaran, konceptualan i neodadaističan.

Lica, likovi Predraga Golla

Osijek – Četrdesetak djela iz različitih razdoblja umjetničkog stvaralaštva Predraga Golla postavljeno je na izložbi Lica, likovi u osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti. Kustos izložbe Vlastimir Kusik piše kako je izložba postavljena u dvjema tematskim cjelinama, počecima i portretima. Zajednička im je poveznica nazočnost imaginarnih likova, ali i lica stvarnosti, portretiranih u trenu i različitim situacijama. Najveći je broj portretiranih iz svijeta književnika, ali i slikara i kipara. Gollova izložba traje do 11. svibnja, a ostale informacije potražite na www.gluo.hr.

Kraljević u Ca’ Pesaro

Venecija – Nova etapa izložbi Miroslava Kraljevića nakon Požege i Zagreba nastavlja se u Veneciji u prestižnoj galeriji svjetske moderne umjetnosti Ca’ Pesaro na Kanalu Grande. Smanjena obujma u odnosu na hrvatske izložbe, venecijanska se sastoji od dvadeset Kraljevićevih djela – četrnaest ulja i šest crteža koji uključuju autoportrete, portrete i figuralne kompozicije, među kojima su i ona koja su bila izložena na Venecijanskom bijenalu 1942. Kustosi su izložbe koja traje do sredine lipnja Gabriella Belli, Biserka Rauter Plančić i Cristiano Sant. Info na capesaro.visitmuve.it.

Vijenac 526

526 - 1. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak