Vijenac 526

Matica hrvatska

MLADI GLAZBENICI: PETRA BUGARIN

Jasna i muzikalna izvedba

Zlatko Stahuljak

Glasoviračica Petra Bugarin (1997) izvela je na svojem recitalu 7. travnja u Matici trostavačnu Sonatu u F-duru, op. 10, br. 2 Ludwiga van Beethovena, Koncertnu etidu Un sospiro Franza Liszta, Scherzo u h-molu, op. 20 i Valcer u As-duru, op. 42 Frederica Chopina te na kraju Četvrtu studiju Borisa Papandopula iz ciklusa Osam studija.

 

 


Snimio Mirko Cvjetko

 

 

Već u prvoj skladbi rasporeda sedamnaestogodišnja mlada Riječanka Petra Bugarin pokazala je sustavnost pijanističkog odgoja, u prvom redu jasnom i muzikalno doživljenom izvedbom kratke rane Beethovenove sonate s jasnim odzvukom izraza njegovih prethodnika, ali i s finalnim stavkom sonate, gdje već dominira odsjaj skladateljeva genija snagom njegova zvukovlja. To se nastavilo i u koncertnoj etidi Franza Liszta, etidi zaista udaljenoj od osnovne joj edukativne uloge. Virtuozno je djelovao poznati Scherzo u f-molu F. Chopina. Nakon stanke slijedio je više-manje naivan, no također virtuozan Chopinov Valcer iz njegova op. 42, pun unutrašnje dramatike. Na kraju nastupa, bez dodatka, slijedila je četvrta od Osam studija našeg sjajnog skladatelja Borisa Papandopula, s njegovom već legendarnom tehničkom i glazbenom skladateljskom iskričavošću.

Petra Bugarin učenica je trećeg razreda Srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci i dobitnica niza nagrada i priznanja. Uz više osvojenih državnih nagrada tu su i međunarodna priznanja: dvije nagrade na međunarodnom natjecanju mladih pijanista Zlatko Grgošević u Zagrebu 2008. i 2010, treća nagrada na zagrebačkim Etidama i skalama 2012. te prva na EPTA-i, međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Osijeku, dok ju je Hrvatsko društvo skladatelja 2012. i 2013. nagradilo posebnim nagradama za najbolje izvedene zadane kompozicije. Petra se usavršavala kod mnogih glasovirskih pedagoga: Eugena Indjića, Konstantina Bogina, Karl-Heinza Kammerlinga, Vladimira Babina i Ljerke Čavić Tomčik, a redovito se usavršava kod Rubena Dalibaltayana. Pohađala je zimsku glazbenu školu Clavis 2012. i 2014. u razredu prof. Dalibaltayana, a redovita je polaznica ljetne glazbene škole u Makarskoj kod Julie Gubajdulline i Rubena Dalibaltayana od 2009.

Nadamo se da ćemo vrlo brzo ponovno sresti mladu glasoviračicu Petru Bugarin s programom veće dužine, bliske cjelovečernjem programu koncerta u dva dijela, što ovako spremnoj i osposobljenoj pijanistici sasvim sigurno neće činiti veću poteškoću.

Vijenac 526

526 - 1. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak