Vijenac 526

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA, SREDIŠNJICA

 

Bugojno

Izložba uskrsnih jaja i drugih rukotvorina udruge Naša zemlja iz Doca na Lašvi otvorena je na blagdan Malog Uskrsa 27. travnja u dvorani Župnog ureda Sv. Ante u Bugojnu. Plod je to ujedinjenja zajedničkih snaga Udruge i Ogranka Matice hrvatske iz Bugojna. Nakon što je izložbu svečano otvorio bugojanski župnik fra Zoran Tadić, posjetitelje je zabavljala muška vokalna skupina Kalin iz Bugojna i Vokalni sastav Lampoši iz Doca na Lašvi kod Travnika. Mladi i agilni bugojanski matičari, predvođeni Antoniom Džolanom, najavljuju i buduće događaje. Tijekom svibnja ugostit će OMH iz Mostara, a u lipnju je u povodu patrona Sv. Ante Padovanskog na programu simpozij o životu i djelu toga sveca te smotra folklora. (G. G.)

 


S izložbe pisanica

 

Lipovljani

Dvadeset i šestog travnja OMH Lipovljani bio je u Piljenicama domaćin susreta Rijeka, šuma, nebo. Sudionike je na slikovitom odmorištu na rijeci Pakri pozdravila predsjednica ogranka Melita Lenička. Tu su kao i na drugim lokacijama živopisnog sela nastupili Nevenka Nekić, Božica Brkan, Nenad Piskač, Josip Palada, Esad Jogić, Katarina Brkić, Đuro Vidmarović i Dragutin Pasarić. Sudjelovali su i članovi zagrebačke udruge ljubitelja pera i kista Pegaz: Franjo Mandić, Luka Štilinović Suzana Ujević, Ivana Varjačić i Goran Gatalica. U Društvenom domu likovni kritičar Milan Bešlić podsjetio je na karikaturista Branimira Petrovića (1888–1957). Uz osobito poznat lik A. G. Matoša Piljeničanin Petrović ostavio je karikaturom neizbrisiv trag u svjetski poznatim časopisima Pariza i Ženeve. U rodnim Piljenicama književnik Đuro Vidmarović, nekadašnji hrvatski veleposlanik u Ukrajini (nedavno je u vlastitoj režiji tri tjedna proveo u Kijevu), uz vrtlog tamošnjih zbivanja iznio je i mnoge hrvatskoj javnosti nepoznate aktualne, ali i povijesne pojedinosti u poučnu predavanju. Nastupio je i Pjevački zbor KPD Karpati iz Lipovljana. Prema tradiciji s Ogrankom Matice organizator piljeničkog skupa bila je mjesna udruga Mlinarice (D. P.)

Mostar

Šesnaesto izdanje kulturne manifestacije Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće otvoreno je 28. travnja u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Svečanost je okupila velik broj umjetnika, građana, političara i diplomata, a manifestaciju je otvorio predsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. U ime organizatora okupljenima se obratila predsjednica OMH u Mostar i rektorica mostarskog Sveučilišta Ljerka Ostojić, koja je kazala da festival već godinama doseže vrh kulturnog stvaralaštva, cjelokupne kulturne posebnosti, ne samo BiH nego i regije, pa i šire. Skupu je u ime Središnjice nazočio glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić, a pismo potpore Festivalu uputili su i mnogi politički predstavnici iz okolnih zemalja poput premijera Federacije BiH Nermina Nikšića te Republike Hrvatske Zorana Milanovića, dok je veleposlanik RH u Sarajevu Ivan Del Vechio pročitao poruku hrvatske ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Mostarsko proljeće ministrica je ocijenila iznimnom kulturnom manifestacijom, koja pridonosi stvaranju kulturnog i umjetničkog uporišta, prepoznatljivoga mjesta susreta, dijaloga i tolerancije.

Do 3. lipnja na programu je tridesetak kulturnih događaja, a u Mostaru će nastupiti umjetnici iz devet zemalja. Već prve večeri festivala publika je mogla razgledati izložbu trojice poznatih mostarskih slikara – Jusufa Nikšića, Florijana Mićkovića i pokojnoga Krešimira Ledića, nakon čega je uslijedio nastup klapa, te gostiju Zorice Kondže i Joška Banova. U nastavku festivala brojne kulturne poslastice. Od glazbenih priredbi izdvajamo koncerte flamenca s Pedrom Fernandezom (8. svibnja), turskog ansambla Mavi Syah (13. svibnja) te Gibonnija i Matije Dedića (21. svibnja). Narodno pozorište Republike Srpske odigrat će predstavu Branislava Nušića Ožalošćena porodica (12. svibnja); sarajevski Kamerni teatar 55 Žabu (16. svibnja), dok će mostarski glumac Ivo Krešić odigrati monodramu Otirač. Na programu je i Donizettijeva Komična opera u jednom činu (15. svibnja) u izvedbi kuće Opera b.b. iz Zagreba, Istarskoga narodnog kazališta i Gradskog kazališta Pula uz Simfonijski orkestar Mostar i goste glazbenike iz Zagrebačke, Ljubljanske i Beogradske filharmonije, a pod ravnanjem dirigenta
Vladimira Kranjčevića. Program će zatvoriti Zagrebačko gradsko kazalište Komedija mjuziklom Jalta, Jalta 3. lipnja. (G. G.)

Ogulin

Knjiga višestruko nagrađivana dramskog pisca, publicista, novinara i nakladnika Ivana Strižića Ogulinski kraj u Domovinskom ratu u nazočnosti četiristotinjak Ogulinaca predstavljena je 28. ožujka u školskoj sportskoj dvorani. Knjigu u dva dijela (prvi: opis događaja, drugi: dokumenti) u ime nakladnika Ogranka Matice hrvatske Ogulinu predstavili su predsjednica Višnja Lipošćak, urednik izdanja i zamjenik gradonačelnika Tone Radočaj, recenzent Josip Jurčević te sam autor. Predstavljanje su pratili brojni Ogulinci, branitelji, roditelji poginulih branitelja te gosti iz političkog, vjerskog i znanstvenog života: župan Ivan Vučić, predsjednik županijske skupštine Željko Bokulić, biskup Mile Bogović, počasni građanin Ogulina akademik Josip Božičević, povjesničari Milan Kruhek, Željko Holjevac i Srećko Božičević, novinar Ogulinac Tihomir Dujmović, Andrija Hebrang, Ante Beljo, predsjednica Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Lucija Kober, mnogi gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, svećenici te predstavnici vojske i policije. Na promociji je nastupilo Hrvatsko pjevačko društvo Klek iz Ogulina. (G. G.)

Požega

Akademik Tonko Maroević požeškoj kulturnoj javnosti 25. travnja predstavio je novu zbirku pjesama Redak mulja, redak pjene 2014. u organizaciji OMH. O njegovu bogatom pjesničkom i prevodilačkom opusu s naglaskom na zadnjoj zbirci govorili su Tomislav Brlek i urednica zbirke Miroslava Vučić. Govorilo se, među ostalim, i o Borgesovu utjecaju na Maroevića, pjesnicima koji su i prevoditelji, a urednica Vučić obrazložila je zašto je Maroević pjesnik raščinjavac. Akademik je pročitao nekoliko pjesama, a Požežana se posebno dojmila ona nastala za njegova boravka u Požegi. (Vesna Vlašić)

Samobor

U Gradskoj knjižnici Samobor 26. travnja održani su 22. samoborski haiku-susreti Darko Plažanin, u suorganizaciji OMH u Samoboru. Na važnoj manifestaciji nastupilo je stotinjak haiku-pjesnika, od toga dvanaest Samoboraca i njih tridesetak izvan granica Lijepe naše. U dosadašnje 22 godine uporna i marljiva kreativnog rada entuzijasta okupljali su se mnogi pjesnici, među njima i prerano umrli samoborski pjesnik Darko Plažanin te čuveni Vladimir Devide. I ove godine glavni organizatori bili su članovi MH Ivo Markulin i Milan Žegarac Peharnik, koji su se u svojim izlaganjima i zahvalili vrijednim suradnicima. Stihove Darka Plažanina čitali pjesnici i interpreti Vlasta Mažuranić i Enes Kišević, a u glazbenom dijelu nastupili su Ivan Mužanić, voditelj Glazbenog odjela OMH u Samoboru, na violini, te polaznici i učenici Anesa Čajević Glojnarić, flauta, i Marko Vucković, gitara. Manifestacija je zaokružena stihovima Marinka Špahovića: ledeni siječanj / kosti drveća škrguću / u zubima sunca. (Vanda Bartulica)

 


S ovogodišnjih haiku-susreta Darko Plažanin

 

Senj

U sklopu Dana grada Senja i Noći knjige Ogranak MH u Senju predstavljena je pjesmarica senjskog najboljeg i najplodonosnijeg književnika Milana Krmpotića Adam i njegovo rebro, objavljena u nakladi Ogranka potkraj prošle godine. „Krmpotićeva knjiga još je jedan prilog oplemenjivanju senjske književne tradicije i tematika za mnoge književne razgovore“, kazao je urednik knjige Mile Butković. U ime Središnjice došao je potpredsjednik Matice Stjepan Sučić, koji je nadahnuto govorio o vrijednosti knjige, pisanja, održavanja naslijeđene tradicije, kao i o značenju Noći knjige. Uspješnosti manifestacije pridonijela je senjska pjevačka klapa Senjkinje obradama popularnih pjesama. Posjetitelji Noći knjige mogli su se upoznati s novinama i časopisima Matice hrvatske Vijencem, Kolom i Hrvatskom revijom te učlaniti u najstariju hrvatsku kulturnu ustanovu. (G. G.)

Split

U povodu Dana hrvatske knjige Ogranak Matice hrvatske u Splitu uz suorganizaciju Središnjice priredio je 22. travnja u svojim prostorijama prigodan program. Predavanja o Antunu  Gustavu Matošu održali su Ivan Bošković s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te potpredsjednik MH akademik Ante Stamać, koji je predstavio i izbor iz Matoševih djela u kapitalnoj biblioteci Stoljeća hrvatske književnosti. Riječ je o vrijednim knjigama Pripovijetke, Putopisi i portreti te Pjesme i ogledi.

 

 


Ivica Škarić, Ivan Bošković i Ante Stamać

 

 

Matičin potpredsjednik Stamać u Split je došao poduprijeti i rad najvećega Matičina ogranka. Hicela Ivon, članica Upravnog odbora OMH Split, podsjetila je da je nakon dvadeset godina uspješna rada prije godinu-dvije došlo do stanovitih zastoja, što je Ogranak u konačnici dovelo do ruba opstanka. No takav je scenarij izbjegnut i u dogovoru sa Središnjicom prihvaćen je prijedlog da se zajedničkim naporima iznađu sredstva koja bi omogućila redoviti rad. Na koncu programa najavljena je Izborna skupštinu Ogranka, koja će se održati na dan zatvaranja manifestacije Dani Ogranka MH u Splitu 12. svibnja. (Ivica Luetić)

Ston

U Noći knjige u Mjesnoj knjižnici Ston održano je predstavljanje pretiska knjige Zrnca za povijest Stona don Vladimira Taljerana iz 1935. u izdanju OMH Matice hrvatske u Stonu. Urednik izdanja Vinicije B. Lupis knjigu je obogatio opširnim tekstom o autoru te osvrtom na krug svećenika koji su u prvoj polovini 20. stoljeća djelovali u Dubrovačkoj biskupiji. Tom prigodom posebno je istaknuo da to djelo ostaje trajnim spomenikom svoga vremena, kojemu će se ljubitelji stonske prošlosti uvijek vraćati. Lupis je govorio i o drugim izdanjima Ogranka, od kojih su dva dobila i vrijedne nagrade Središnjice. Prisutne je pozdravio predsjednik Ogranka Matice Joso Stepić, a Dalia Ficović Franušić ukratko je predstavila rad Ogranka, naglasivši da je predstavljanje Taljeranove knjige tek prva u nizu manifestacija kojima će se tijekom 2014. obilježiti dvadeseta godišnjica obnovljenoga rada. Voditeljica knjižnice Sandra Vuletić zahvalila je svima koji sudjelovali u obilježavanju Noći knjige te još jednom istaknula važnost čitanja i druženja s knjigom. (G. G.)

Sveta Nedelja

Na izvanrednoj skupštini vrlo aktivnoga ogranka OMH u Svetoj Nedelji 10. travnja profesor hrvatskog jezika i književnosti Ervin Škacan izabran je za novoga predsjednika. Skupština je sazvana zbog ostavke dosadašnjega predsjednika Ivice Kapuđije. U novi saziv Predsjedništva, uz Škacana i stare dopredsjednike Zdenku Resar i Domagoja Slavića, izabrani su i Petrunjela Krajačić, Robert Palić, Martina Mićija Palić i Jasminka Banušić. Prihvaćena je ostavka dosadašnje tajnice Ane Lovasić te najavljen izbor novoga tajnika. Glavni tajnik MH Zorislav Lukić na skupštini je zahvalio dosadašnjem vodstvu te izrazio nadu da će uspješan rad nastaviti i novoizabrani dužnosnici. (G. G.)

Vinkovci

Lice čovjeka naslov je izložbe ulja na dasci nuštarskoga župnika Slavka Vranjkovića, koju je priredio Ogranak MH u Vinkovcima.

Riječ je o autoru koji iza sebe ima 28 samostalnih i nekolicinu grupnih izložbi, a vinkovačkoj publici uoči Uskrsa predstavio se pasionskom temom. Program su spletom duhovnih pjesama uveličali zbor mladih Župe Nuštar Križarice te Matea Tomić na klavijaturama (G. G.)

Vukovar

Franjevački samostan u Vukovaru, OMH, Udruga Nijemaca i Austrijanaca te područni centar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prigodnim su programom 12. travnja obilježili Dan sjećanja na oko 700 ubijenih Hrvata Vukovaraca. Skup je održan u parku ispred Franjevačkoga samostana u Vukovaru podno Spomen-križa, gdje su položeni vijenci. U pozdravnom govoru gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo naglasio je da je riječ o nevinim ljudima koji su ubijeni bez suđenja. Za mnoge od njih još se ne zna gdje su im zemni ostaci. Potom je biskup Mrzljak slavio u franjevačkoj crkvi spomen-misu za sve ubijene tog kobnog 12. travnja 1945. U propovijedi naglasio je kako je potrebno oprostiti onima koji su činili zlodjela, ali da i žrtve očekuju da se počinitelji javno pokaju za svoja zlodjela. U nastavku programa u Pastoralnom centru Sv. Bono održan je znanstveni skup sjećanja na žrtve komunističkog terora. Na skupu su govorili predsjednik vukovarskog OMH Dražen Živić, Sandra Cvikić, vlč. Ante Pavlović te povjesničar Mirko Kovač. Osobito zanimljivo bilo je predavanje Dražena Živića, koji je podsjetio da u Rezoluciji Europskoga parlamenta iz 2006. i onoj iz 2009. piše da sjećanja Europe na tragičnu prošlost moraju ostati živa jer bez istine nema pomirbe. Mirko Kovačić govorio je o planovima za iduću godinu, kada se prisjećamo 70. obljetnice komunističkog terora i zločina u Vukovaru 12. travnja. Do tada treba izvršiti otkopavanje masovne grobnice na Adici u Eko-etnoselu za koju se pretpostavlja da skriva mnogo žrtava iz tog razdoblja. Sa skupa je odaslan javni apel u kojem se poziva na suočavanje s komunističkom prošlošću. (Vjenceslav Janjić)

Zadar

OMH u Zadru u suradnji s općinom Pakoštane 25. travnja priredio je jednodnevni znanstveni skup o kulturno-povijesnoj baštini Vrane s naglaskom na Lucijana i Franju Vranjanina, poznate renesansne graditelje. Skup pod naslovom Braća Vranjani i vransko područje tijekom povijesti održan je u petak u hotelu Adria u Biogradu na Moru, a izlaganjima se oglasilo dvadesetak izlagača – povjesničara, povjesničara umjetnosti, arheologa i jezikoslovaca. U referatima iznijeli su i nove, dosad nepoznate, podatke o Vrani i braći Vranjanima, čime su pridonijeli razvoju zaokružene slike toga, u hrvatskoj povijesti osobito važna kraja.

Zadarska županija i Općina Pakoštane ove su godine uz pomoć fondova Europske Unije i Ministarstva kulture pokrenule obnovu kulturne baštine mjesta Vrane. Kao što je poznato, u Vrani se nalazi najpoznatiji spomenik turske arhitekture na ovom prostoru, Maškovića han, a njegova je obnova u tijeku. Tom obnovom započela je još jedna šira revitalizacija sama mjesta i njegova područja, osobito u vezi s turizmom. (Anica Serdarević)

 

 

SREDIŠNJICA

 

U sklopu Noći knjige 23. travnja u knjižari Matice hrvatske održan je zanimljiv i posjećen program. Ugledna jezikoslovka Nives Opačić održala je predavanje Blago hrvatskoga jezika ili Kako vam drago. Uslijedile su dvije predstave naslovljene Kako su se susreli Marin Držić i William Shakespeare. Predstave su režirale Vesna i Mira Muhoberac, a u njima su sudjelovali gimnazijalci V. gimnazije i studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. U nastavku programa Mira Muhoberac vodila je vrlo zanimljiv razgovor s Matom Marasom. Program je završio druženjem okupljenih s Matičinim autorima. (G. G.)

 


Mira Muhoberac i Mate Maras

 

Vijenac 526

526 - 1. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak