Vijenac 526

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Mirta Špoljarić

Flautistice na turneji

ŠPANJOLSKA – Koncertom 27. travnja na 3. međunarodnom festivalu flautista u Sevilli započela je nova turneja Zagrebačkog ansambla flauta, nazvana Carrousel. U četiri dana, do 30. travnja, ansambl je održao četiri koncerta u Sevilli, Benalmadeni, Malagi i Barceloni, a voditeljica ansambla Renata Penezić priredila je majstorski tečaj na Konzervatoriju Manuel Carra u Malagi. Uz djela Sare Glojnarić, Miljenka Prohaske, Marina Rabadana, Brune Vlaheka i Petra Obradovića, Zagrebački ansambl flauta izveo je tri nove skladbe, pisane upravo za ovu prigodu: Carrousel Tomislava Uhlika, Annunaki Alfija Kabilja i In principio erat rythmus Branimira Rezića.

Međunarodno natjecanje Heferer

ISTRA – Od 8. do 11. svibnja u trima istarskim gradovima, Lovrečici, Umagu i Grožnjanu, bit će održano 2. međunarodno natjecanje za glas i orgulje Heferer, čiji je organizator Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. To je prvo natjecanje ovakva tipa u Europi, pa i u svijetu, ističu organizatori. Izbor je programa slobodan i odvija se u tri etape: barok, renesansa i ad libitum, pri čemu treba voditi računa jedino o dispoziciji orgulja. Natjecanje nema dobne granice, a u stručnom ocjenjivačkom sudu bit će Pascale Von Collenolle, Snježana Bujanović, Hans Peter Blochwits, Lidija Horvat Dunjko i Tomislav Faullend Heferer.

Umjetnost orgulja

SISAK – Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae u svom osmom izdanju od 5. do 11. svibnja donijet će mnogo zanimljivih događanja na četiri lokaliteta, u Sisku, Voloderu, Hrvatskoj Kostajnici i Martinskoj Vesi. Na festivalu će nastupiti Zoltán Borbély, mađarski orguljaš iz Vojvodine, studenti orgulja iz klase Ljerke Očić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a Edmund Andler-Borić prvi će put svirati na novoobnovljenim orguljama u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Voloderu. Bit će održan znanstveni skup Orguljaška baština Sisačke biskupije te predstavljeno diskografsko izdanje Sisačka orguljaška baština Edmunda Andlera Borića, u izdanju Croatia Recordsa. Koncerte će prirediti violončelist Augustin Mršić u pratnji Marija Penzara na čembalu te stalni orguljaš Zagrebačke katedrale Neven Kraljić. Festival će završiti prigodnim koncertom kojim će HPD Slavulj iz Petrinje, pod ravnanjem Josipa degl´Ivellia i uz pratnju Krešimira Haasa na orguljama, obilježiti 150. godišnjicu djelovanja.

Izlog suvremenog zvuka

ZAGREB – Izlog suvremenog zvuka, koji će biti održan od 7. do 10. svibnja u prostorima SC-a, otvara prostor za eksperimente. Ovogodišnji festival otvorit će nastup britanskoga pijanista Johna Tilburyja, koji se nakon trideset godina vraća u Studentski centar. Nizozemski udaraljkaški ansambl Slagwerk den Haag nastupit će s našim udaraljkaškim predstavnicima, Kajom Farszky i Nenadom Kovačićem, gostovat će austrijski ansambl Low Frequency Orchestra, srpska skladateljica Svetlana Maraš, videoumjetnik Incredible Bob i eksperimentalni gitarist WoO, potom slovenski harmonikaš Luka Juhart sa čak tri praizvedbe, a Damir Bartol Indoš predstavit će novi multimedijalni performans. Koncert pripremaju i studenti muzikologije Muzičke akademije u Zagrebu, na čijem će programu biti skladbe njihovih kolega studenata kompozicije u izvedbama studenata instrumentalista. Bit će još zanimljivih koncerata, ali i predavanja i razgovora s umjetnicima, a ulaz na sve programe je slobodan.

Glazbenici na gostovanju

SARAJEVO – Sarajevske večeri muzike, ove se godine od 6. do 10. svibnja održavaju dvadeseti put. Festival će 7. svibnja u Narodnom pozorištu svečano otvoriti Ivo Pogorelić recitalom s djelima Chopina i Liszta. Na istom mjestu festival će svečano zatvoriti Simfonijski orkestar HRT-a 10. svibnja pod vodstvom Aleksandra Markovića i uz pijanisticu Olgu Kern. Jedan od povoda koncertu na čijem će programu, uz Rapsodiju na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova i Simfonijsku suitu Šeherezada Nikolaja Rimski-Korsakova, biti i Mrtvački ples za klavir i orkestar Franza Liszta, jest prisjećanje na početak Prvoga svjetskog rata. Dvije večeri prije isti će program predstaviti u Majstorskom ciklusu u Zagrebu. U Sarajevu će prvi put gostovati zagrebački ansambl Ad Gloriam Brass, i to 8. svibnja u crkvi Sv. Josipa u Marijinu Dvoru.

Vijenac 526

526 - 1. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak