Vijenac 526

Matica hrvatska

Križevački matičari bogatim programom obilježili dan grada

Kultura za rođendan

Marko Bregović

Križevci, jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske te svojevremeno političko, kulturno, obrazovno i crkveno središte, 24. travnja proslavili su 762. rođendan. Uz događaje svojstvene glavnom gradu kalničkoga prigorja, poput izložbe vina, tijekom čak pet dana slavljenja na repertoaru su se našla sportska, gastronomska, zabavna, ali i kulturna događanja u organizaciji križevačkog ogranka Matice hrvatske, na čelu s predsjednicom Renatom Husinec. Kako i priliči gradu koji je odgojio mnoge velike pisce i hrvatske preporoditelje te je jedini u cijeloj Austro-Ugarskoj u 19. stoljeću imao gospodarsko učilište s nastavom na hrvatskom jeziku, za svoju je obljetnicu ugostio nekoliko uglednih autora s područja kulture da predstave svoja djela.

Kako početak proslave dana grada pada u isto vrijeme kada i svjetski dan knjige 23. travnja, organizirana je Noć knjige na kojoj je hrvatska književnica, novinarka, prevoditeljica i ekologinja Božica Jelušić predstavila svoj prvi roman Čišćenje globusa, kao i ostala djela. U knjižnici križevačke gimnazije Jelušićeva je održala, mogli bismo reći, životno predavanje o knjizi, poeziji, zavičaju i kulturi općenito, pritom nadahnjujući brojnu mladu publiku na kulturno izražavanje, poručivši im: „Nema tako malena mjesta da iz njega ne izađe veliki čovjek.“ Govoreći o važnosti poezije kao literarnoga paralelnog svijeta koji pruža utjehu i hrabrost u teškim trenucima, naglasila je kako je zavičaj čovjeku najvažnije mjesto koje ga određuje te kako je njoj ono uz prirodu najveća i svakodnevna inspiracija.

 

 


Marina Vidović Krušić, Nives Opačić i Renata Husinec / Snimio Marko Bregović

 

 

 

Na sam dan grada 24. travnja, Križevčani su imali priliku slušati jednu od najdosljednijih promicateljica hrvatskog jezika i kulture u Hrvatskoj Nives Opačić, za koju je predsjednica križevačkog ogranka Renata Husinec ustvrdila kako je napravila više za hrvatski jezik nego mnogi drugi gramatičari i jezikoslovci. Jezično-književnom večeri pod naslovom Novo punjenje u starom pakungu, uz vodstvo moderatorice Marine Vidović Krušić, zanimljivim razgovorom predstavljeno je novo autoričino izdanje knjige Hrvatski ni u zagradama: globalizacijska jezična teturanja. Kao autorica koja pruža jezične putokaze običnim ljudima, bilo da to čini knjigama, kolumnama ili jezičnim emisijama, Nives Opačić stalno upozorava na jezične nesigurnosti kao proizvod neznanja o jeziku, što je posebno uočljivo u medijima. „Javna komunikacija je neprecizna i sve više natopljena razgovornim jezikom, odnosno slengom, a to komunikaciju čini nerazgovijetnom i nerazumnom“, rekla je profesorica Opačić nadodavši kako bi jezik u medijima trebao biti standardan i kritičan prema stranim riječima, posebno engleskima, koje se odveć lako preuzimaju u naš jezik. Mnogim zanimljivim primjerima iz svakidašnjega javnog života upozorila je i na stvaranje sinonima koji to uopće nisu te na nemar prema vlastitom jeziku, čije narušavanje i otuđenje najviše „volimo“ pripisati globalizaciji.

Da iz križevačkog podneblja izlaze veliki ljudi, svjedoči lik i djelo, nažalost, preminuloga Miroslava Mikuljana, poznatoga hrvatskog filmskog redatelja rođena u Rašćanima pokraj Križevaca. Njegovu knjigu Smrtonosna paučina, koja je izbor tekstova i dokumenata iz njegove pisane ostavštine, predstavili su autorova supruga i priređivačica knjige Marija Peakić Mikuljan, nakladnik Nikola Đuretić i hrvatska književnica Nevenka Nekić. Riječ je o knjizi svjedočanstava o Mikuljanovu teškom profesionalnom redateljskom putu i susretu s mnogim nepravdama na račun njegova vrijednog dokumentarnog rada koji je često zanemarivan i marginaliziran od pojedinih ljudi. Lektorica i autorica pogovora Nevenka Nekić za Mikuljana je rekla kako je svojim radom uvijek htio prikazati istinu i ono što misli te kako je on time svoj ljudski i umjetnički kredo ostvario, unatoč preranoj smrti.

Svoju knjigu O naivi i autsajderskoj umjetnosti 28. travnja predstavio je akademik Tonko Maroević, a u utorak u povodu stote obljetnice smrti Franje Markovića, u prostorima OMH Križevci postavljena je izložba izabranih djela znamenitoga Križevčanina, po izboru potpredsjednika MH Stjepana Sučića.

Križevački štatuti poznati su kao najznamenitije hrvatske vinsko-pajdaške regule, a Križevčani kao topli i gostoljubivi ljudi. Tu gostoljubivost pokazali su i matičari iz Križevaca pridruživši se križevačkoj rođendanskoj proslavi. Organizacijom navedenih programa ogranak Matice još je jednom potvrdio temeljne kulturne vrijednosti Križevaca i obogatio svoj grad.

Vijenac 526

526 - 1. svibnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak