Vijenac 525

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Slavenski Mireli Ivičević

ČAKOVEC – Skladateljica Mirela Ivičević dobitnica je nagrade Josip Štolcer Slavenski za 2013. Nagradu, koja se dodjeljuje od 1970, nakon ugasnuća Vjesnika preuzeo je Grad Čakovec. Nagradu je dobila za scensku suitu Planet 8, skladanu na narudžbu Muzičkoga salona Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu, a praizvedena je 16. rujna 2013. u sklopu Ganz novog festivala. Ocjenjivački sud u sastavu Iva Lovrec Štefanović, Trpimir Matasović i Krešimir Seletković istaknuo je da se djelo odlikuje inovativnošću te naglasio da je autorica glazbe, teksta i cjelokupne koncepcije. „U svojoj gradnji novog zvučnog svijeta od krhotina zbilje i postojećih glazbenih elemenata Ivičević se ne ograničava samo na konvencionalne zvukove soprana, violine, saksofona i udaraljki, nego im, u procesu trajno znatiželjnog i zaigranog istraživanja, pridodaje i zvukove elektroakustičke provenijencije, kao i one na nekonvencionalne načine proizašle iz tijela svih izvođača. Glazbenost tih zvukova (ali i šumova, pa čak i tišina) u kontekstu je izvedbe često u funkciji scenskoga, ali se ta sceničnost u konačnici vraća samoj glazbi“.

Zagrebački gitaristi
u inozemstvu

BRUXELLES – Zagrebački gitaristički kvartet u sastavu Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac gostovat će na Međunarodnom festivalu gitare u Bruxellesu, koji će biti održan od 25. do 29. travnja pod pokroviteljstvom belgijske kraljice. Koncertom Danzas del mundo predstavit će skladbe Amerikanca Aarona Coplanda, Argentinca Astora Piazzolle, Kubanca Ernesta Lecuone, izbor folklorne glazbe sefardskih Židova i ruskih Roma, valcere britanskoga skladatelja grčko-armenskog podrijetla Gilberta Biberiana te praizvedbu skladbe Formers kosovskoga skladatelja Valtona Beqirija posvećenu ansamblu. Uz koncert, članovi kvarteta održat će javni sat sa studentima Kraljevskoga konzervatorija za glazbu u Bruxellesu.

Nastup Lovre Pogorelića

ZAGREB – Opsežniju hrvatsku turneju, koju je otpočeo u prosincu prošle godine, pijanist Lovro Pogorelić zaključit će koncertom 22. travnja u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, a u sklopu ciklusa Svijet glazbe i Pianofortissimo. Program će doista biti poseban, jer Pogorelić će izvesti tri klavirske sonate Johannesa Brahmsa.

Festival Sv. Marka

ZAGREB – Festival Sv. Marka u šesnaestom izdanju donijet će deset programa, od 25. travnja do 10. svibnja. Posebno zanimljiva bit će prva integralna izvedba u Hrvatskoj Beethovenovih Škotskih pjesama (izvođači: Katarina Krpan, klavir, Sreten Krstić, violina, Monika Leskovar, violončelo, Martina Zadro, sopran, Martina Gojčeta Silić, mezzosopran, Dejan Vrbančič, tenor, i Giorgio Surian, bas), ali i praizvedba novog djela Berislava Šipuša na koncertu ansambla Cantus, nastavak istraživanja Beethovenovih sonata Vladimira Krpana, izvedba Bachova Umijeća fuge Zagrebačkog kvarteta te gostovanje ansambla Bolero iz Berlina. Detaljan program moguće je pogledati na www.festivalsvmarka.hr.

Američka glazba u Rijeci

RIJEKA – Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke priredit će 29. travnja u 20. sati Večer glazbe američkih skladatelja, Leonarda Bernsteina, Aarona Coplanda i Georgea Gershwina. Koncertom će ravnati Igor Vlajnić, a kao solisti nastupit će Radovan Cavallin, klarinet, i Ksenia Kogan, klavir.

Natječaj za nagradu
Dragan Plamenac

ZAGREB – Odlukom upravnog odbora Hrvatskoga muzikološkog društva od 28. ožujka 2014. raspisan je natječaj za dodjelu nagrade Dragan Plamenac za 2013. Nagradu dodjeljuje Hrvatsko muzikološko društvo najboljem znanstvenom dostignuću, ponajprije vezanom uz hrvatsku glazbenu kulturu, hrvatskog ili inozemnog znanstvenika na području muzikologije, ostvarenu protekle godine. Nagrada se dodjeljuje pojedincu ili skupini znanstvenika za osobito vrijedan objavljeni znanstveni rad, relevantno primijenjeno muzikološko postignuće (muzikološko notno izdanje, nosač zvuka, organizacija simpozija, uredništvo knjige, očuvanje građe) ili za životno djelo. Rok za podnošenje prijava je 20. travnja na adresu HMD-a, Opatička 18, 10000 Zagreb.

Vijenac 525

525 - 17. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak