Vijenac 525

Glazba

JAKOV GOTOVAC, ERO S ONOGA SVIJETA, DIR. FILIP PAVIŠIĆ, RED. ZORAN JURANIĆ, HNK U OSIJEKU

Ero je opet dobitak

Marina Ban

 

Četvrtoga travnja, nakon gotovo osam godina, u Osijeku je održana nova premijera opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca. Kostimografiju je osmislila Ljubica Wagner, scenografiju Miljenko Sekulić, a koreografiju Vuk Ognjenović, prema Margareti Froman. Prema redateljskoj postavi Petra Šarčevića realizaciju predstave ostvario je Zoran Juranić, a cijelim projektom ravnao je dirigent Filip Pavišić.

U premijernoj izvedbi valja istaknuti izvrsnost svih, posebice tumača glavnih uloga. Ulogu Mića (Ere) pjevao je tenor Miljenko Đuran, izvrstan, sceničan i raspjevan. Đulu je tumačila sopranistica Sanja Toth, standardno uvjerljiva i glazbenoscenski afirmirana. Lik Dome pjevala je altistica Irena Parlov, vrlo muzikalna i osjećajna u cijelosti uloge. Mlinara Simu u toj je premijernoj postavi pjevao bariton Robert Adamček, glazbeno izgrađen i profesionalno usavršena nastupa, glumački i pjevački. Lik gazde Marka odigrao je bas Berislav Puškarić, izvrstan, glasovno moćan. Iste večeri igrali su i Tena Duran kao Čobanče te Nenad Tudaković (Momak).

 


Irena Parlov (Doma) i Miljenko Đuran (Ero) / Snimio Damir Rajle

 

 

 

 

Prva repriza premijere odigrana je već sutradan, s drukčijom postavom glavnih uloga: Damir Fatović kao Mića (Ero), Slobodan Cvetičanin kao Mlinar Sima, Blaženka Targuš kao Đula, Irena Parlov kao Doma, Saša Čano kao Gazda Marko, Maja Đumlić kao Čobanče i Josip Slam kao Momak. Ta reprizna postava bila je, također, sjajna u izvedbi, no interpretativno drukčija; jednostavno zanimljiva i dinamična. Valja posebno istaknuti da je lik Ere u objema predstavama donijet izborom dvojice izvrsnih interpretatora: Miljenko Đuran, kao iskusni Mića, još je jednom donio ulogu nadmoćno, suvereno i bravurozno. Damir Fatović je pak opet potvrdio dojam vrsna umjetnika. Obojica zanimljiva u različitosti, dok im je zajednička poveznica obljetnička; Damir Fatović tom je predstavom obilježio trideset godina umjetničkog djelovanja, dok je Đuranu to bio u deset godina 73. nastup u ulozi Ere!

Drugu reprizu, 7. travnja, ostvarili su Miljenko Đuran kao Mića (Ero), Vlaho Ljutić kao Mlinar Sima, Katalin Brunjai-Hihlik kao Đula, Sanja Uroić Ljutić kao Doma, Saša Čano kao Gazda Marko, Danijela Božičević kao Čobanče i Nenad Tudaković kao Momak. Obje reprizne izvedbe bile su zamalo na razini premijerne, dok su se sve tri pokazale kao odlično uvježbane i odigrane predstave.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, premijerom opere Ero s onoga svijeta dobilo je još jedan vrijedan programski prilog. U ukupnosti svih osječkih izvedbi ove narodne opere nastale u čvrstoj suradnji autora libreta Milana Begovića, i Jakova Gotovca, kroz protekle 74 godine igrali su i pjevali brojni umjetnici, te je učinili ostvarajem za sva vremena, prikazavši Eru s onoga svijeta suvremenim i svevremenim opernim djelom. Čini se kao da se iz riznice svjetske operne baštine, ova operna priča izdvaja upravo po strujanju nacionalne svijesti, koju je sam skladatelj Gotovac izrazito naglašavao.

Vijenac 525

525 - 17. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak