Vijenac 524

Druga stranica

PREDSTAVLJENo Financiranje u KULTURI za 2014.

Uštede na investicijama

Goran Galić

Rezultati najvećega godišnjeg natječaja za javne potrebe u kulturi predstavljeni su u Ministarstvu kulture 28. ožujka. Za ovu godinu odobreno je 3.864, odnosno 52 posto prijavljenih programa u 17 programskih područja, kojima je dodijeljeno 206,6 milijuna kuna (12 posto ukupnih potraživanja). Najviše sredstava pripalo je glazbenoj, scenskoj, arhivskoj i knjižničnoj djelatnosti, a uštede su postignute na području investicija u kulturi te zaštiti nepokretne kulturne baštine, za što bi prema očekivanjima Ministarstva trebala biti odobrena dodatna sredstva putem europskih natječaja.

 


Ministarstvo kulture nemoćno pred recesijom

 

 

 

„Raspolagali smo s 20 milijuna kuna manje u odnosu na 2013. te smo se u procjeni programa i dodjeli sredstava vodili dvama kriterijima: održati što veći broj programa koji pokazuju kontinuitet te vrednovati nove i kvalitetne programe koje treba uključiti u sustav financiranja iz proračuna Ministarstva kulture“, kazala je ministrica Andrea Zlatar Violić dodavši da se nastojalo sa što manje sredstava poduprijeti što veći broj programa, a da se pritom izbjegne „usitnjavanje“. Tako su mahom financirani programi vezani uz djelatnost ustanova u kulturi, programi koji pokazuju kontinuitet djelatnosti, a osobito se poduprlo „one programe za koje ne postoji drugi izvor financiranja“.

Smanjeni proračun Ministarstva kulture (samo 0,49 posto državnog proračuna) za natječaje iz preostalih sedam područja prema riječima ministrice do kraja 2014. predviđa još 100 milijuna kuna, a ta sredstva, kao ni ostala programska, neće biti rezana ni u najavljenim rebalansima državnoga proračuna. No zato će se rezati na plaćama djelatnika u kulturi, rekao je zamjenik ministrice Berislav Šipuš, dodavši da je već postignut dogovor sa sindikatima. Šipuš se osvrnuo i na programe investicija u kulturi, koje se odnose na završavanje kapitalnih projekata, održavanje i opremanje ustanova u kulturi izvan Zagreba, poput već otvorena stalnog postava Muzeja Eltz u Vukovaru, Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju, Hrvatskog povijesnog muzeja te niza drugih manjih projekata diljem Hrvatske koji bez Ministarstva ne bi bili u mogući.

S obzirom da je u odnosu na 2008. godinu proračun Ministarstva pao s 0,85 posto udjela u državnom proračunu na sadašnjih 0,49 posto, ministrica je poručila da je kultura, kao i znanost, iznimno ugroženo područje koje treba promatrati kao ulaganje, a ne kao troškove. Dodala je da se financiranje Zagreba (sa više od 70 posto svih djelatnosti godišnje) umanjeno za 10 posto u korist projekata raspoređenih po Hrvatskoj.

Vijenac 524

524 - 3. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak