Vijenac 524

Druga stranica

Dodijeljene Nagrade Marin Držić

Različite estetike

Martina Lončar


Čak 62 dramska djela različitih estetskih, svjetonazorskih i tematskih pristupa natjecala su se za uglednu nagradu koja nosi ime slavnoga dubrovačkoga dramatičara 16. stoljeća Marina Držića. U čast velikomu komediografu 1991. Ministarstvo kulture ustanovljuje nagradu te je dodjeljuje izvrsnim dramatičarima sa svrhom poticanja suvremenoga dramskoga stvaralaštva. Ovogodišnje stručno povjerenstvo na čelu s Mariom Kovačem kao predsjednikom i članicama povjerenstva Helenom Sablić-Tomić i Ninom Violić, pročitavši djela ovoga puta pod zaporkama, proglasilo je 27. ožujka 2014. dobitnike za 2013.

Prvu nagradu osvojio je Dino Pešut za djelo (Pret)posljednja panda ili statika, drugu ravnopravno dijele Ružica Aščić s djelom U meni raste te Valentina Galijatović s dramom Kod Peregrinovih. Treću nagradu povjerenstvo je dodijelilo Marini Vujčić za Umri ženski.

U uži izbor dramskih djela povjerenstvo je uvrstilo i preporučilo za uprizorenje dramu Filipa Nole Tri iks i ja, Rebro Elvisa Bošnjaka, Tukolovku Damira Markovine, Mozartova sina Slobodana Prosperova Novaka te dramu Borisa Škifića Močvara, livada, svejedno. Svečana dodjela Držića za 2013. tradicionalno će se održati na otvaranju Festivala hrvatske drame i autorskoga kazališta Marulićevi dani u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

Vijenac 524

524 - 3. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak