Vijenac 524

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Izložba o sušici

Zagreb – U atriju Hrvatskoga državnog arhiva otvorena je 24. ožujka izložba Od države do javnosti: tuberkuloza u fondovima HDA i Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU. Rezultat je suradnje Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i Hrvatskoga državnog arhiva. U objema se ustanovama nalaze vrijedni, ali i vizualno zanimljivi dokumenti, fotografije, zdravstveno-prosvjetiteljske poruke i promidžbeni filmovi korišteni u kampanjama za suzbijanje tuberkuloze. Riječ je dragocjenoj građi koja razotkriva mehanizme suzbijanja sušice na razini države, struke i šire javnosti u razdoblju od kraja 19. te tijekom prve polovice 20. stoljeća. Dio izložaka danas se čuva u Zbirci Vladimira Ćepulića (1891–1964), utemeljitelja prvog antituberkuloznog dispanzera u Hrvatskoj, poslije Instituta za tuberkulozu. Autorice izložbe su Stella Fatović-Ferenčić i Darija Hofgräff. Izložba se može pogledati do 22. travnja.

Novi Jedan na jedan

Split – Nova izložba u sklopu ciklusa Jedan na jedan u splitskoj je Galeriji umjetnina sparila Deana Jokanovića Toumina i Gorana Petercola. Kako piše Sabina Salamon, i jedan i drugi umjetnik ponajprije uspostavljaju dijalog s vlastitim radom stalno kopajući po osobnom umjetničkom arhivu, aktualiziraju ili rekontekstualiziraju neke ranije, naizgled apsolvirane teme. Jokanović Toumin predstavlja se s nastavkom projekta Linija kao dimenzija prostora, dok Petercol izlaže novu seriju crteža pod naslovom Paralele. Izložba je otvorena do 19. travnja.

Novo lice grafike

Osijek – Skupna izložba Novo lice grafike postavljena je u osječkoj galeriji Kazamat. Zlatko Kozina, autor teksta u katalogu, piše da je grafička scena osječkoga HDLU-a raznolika, neki se u svom

radu koriste tradicionalnim grafičkim postupcima, a neki pokušavaju eksperimentirati s nekim novim mogućnostima grafike. Na izložbi koja je otvorena do 4. travnja sudjeluju Vladimir Frelih, Vesna Gašparić, Rene Grgić-Đaković, Lana Ključarić, Jelena Kovačević, Stanislav Marijanović, Ines Matijević Cakić, Mario Matoković, Dajana Prekodravac, Domagoj Sušac, Domagoj Šokičić...

Tolj u Puli i Beču

Pula – Svojevrsni nastavak izložbe intervencije Citius, Altius, Fortius u stalni postav zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt, koja još traje, Tolj, osim u bečkoj Galerie Michaela Stock, postavlja u pulskoj galeriji Poola. Do 4. travnja u Puli te 10. svibnja u Beču posjetitelji mogu vidjeti Toljev projekt koji je komentar društvene zbilje, a u čijem je žarištu Zakon o golfu i polemika o golf-igralištu na dubrovačkom Srđu. Tim izložbama umjetnik je ponudio prikaz zagrebačke izložbe u obliku fotodokumentacije svojih intervencija. Više na www.muo.hr te www.galerie-stock.net.

Todorovićev Aladinov duh

Zagreb – U zagrebačkoj galeriji Forum otvorena je izložba Aladinov duh Predraga Todorovića. Todorović je i u trodimenzionalnom, skulpturalnom ekskursu pronašao analogan izraz slikarskome. U akumulacijama slijepljenih ready-made plastičnih slamki kao ekvivalentu poteza crtaćim sredstvom, autor doslovno realizira prostorni crtež, odnosno skulpturalnu liniju koja lebdi i bogato meandrira u galerijskom prostoru. Izložba je otvorena do 5. travnja. Više o njoj potražite na www.kic.hr.

Vijenac 524

524 - 3. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak