Vijenac 524

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Nagrada Alfaguara  kolumbijskom piscu

ŠPANJOLSKA – Kolumbijski pisac Jorge Franco dobitnik je ugledne španjolske književne nagrade Alfaguara za 2014.

Autor rođen u Medellínu nagrađen je za još neobjavljen roman El mundo de afuera, koji se bavi istinitom pričom jedne otmice. Franco je potkraj devedesetih postao poznat romanom Rosario Tijeras. Premio Alfaguara, istoimene izdavačke kuće, jedna je od najvažnijih nagrada španjolskoga govornog područja i laureatu donosi 130.000 eura. Osnovana je 1965, a nakon duljeg prekida, od sedamdesetih godina, ponovno se počela predavati 1998. Ove godine u konkurenciji je bilo rekordnih 872 rukopisa pisaca iz dvadeset zemalja. Lani ju je dobio španjoslki autor José Ovejero za roman La invención de amor.

Nagrada Astrid Lindgren švedskoj autorici

ŠVEDSKA – Švedska spisateljica za djecu Barbro Lindgred dobitnica je Nagrade Astrid Lindgren za 2014, uglednoga međunarodnog priznanja književnicima za djecu.

Nagrada vrijedna pet milijuna švedskih kruna, odnosno oko 565.000 eura, predana je 77-godišnjoj autorici, koja unatoč prezimenu nije u rodu sa slavnom sunarodnjakinjom. Barbro Lindgren žiri je opisao kao „književnu pionirku“ koja je razvila „pustolovan jezik“ i mladim se čitateljima obraća „s humorom i toplinom“. Njezine su knjige prevedene na trideset jezika. Švedska vlada osnovala je Astrid Lindgren Memorial Award nakon smrti Astrid Lindgren, autorice Pipi Duge Čarape i drugih klasika za djecu, 2002. Lani je nagradu dobila argentinska ilustratorica Isol.

Meksiko slavi  Octavija Paza

MEKSIKO – Meksiko nizom priredbi, simpozija i javnih čitanja obilježava stotu obljetnicu rođenja književnog nobelovca Octavija Paza.

„Najbolji način da se sjećamo Octavija Paza jest da razmišljamo, razmjenjujemo mišljenja i raspravljamo“, rekao je u povodu početka obilježavanja voditelj državnog ureda za kulturu Rafael Tovar y de Teresa. Na program u glavnom gradu Meksika, kojim se odaje počast piscu i diplomatu Pazu (1914–1998), autoru niza proznih i pjesničkih djela, među njima Labirint samoće, Piedra del sol, Luk ilira i brojnih drugih, dolazak su najavili brojni međunarodni autori, znanstvenici i intelektualci, među njima i književni nobelovci Derek Walcott, Wole Soyinka i Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Umro paragvajski pisac Bareiro Sagueir

PARAGVAJ – Paragvajski pisac, novinar i diplomat Rubén Bareiro Saguier umro je u Asunciónu u 84. godini.

Bareiro Saguier 1964. objavio je prvu zbirku pjesama Biografía de ausente, a za zbirku priča Ojo por diente 1971. nagrađen je u Havani nagradom Casa de las Américas. Autor je i više publicističkih djela, u kojima se bavio jezikom Guarana ili djelom sunarodnjaka Augusta Roa Bastosa. Za vrijeme diktature Alfreda Stroessnera bio je u egzilu u Francuskoj, a nakon povratka Paragvaja u demokraciju, od 1994. do 2003. bio je veleposlanik u Parizu.

Nizozemska i Flandrija  zemlje gosti Frankfurta 2016.

NJEMAČKA – Nizozemska i Flandrija zajednički će se predstaviti kao zemlje gosti frankfurtskog Sajma knjige 2016.

Nizozemski i flamanski ministri kulture Jet Bussemaker i Joke Schauvliege u Antwerpenu su potpisali ugovor o dolasku u Frankfurt, a program će organizirati književne zaklade dvije zemlje, Nederlands Letterenfonds i Vlaams Fonds voor de Letteren. U Nizozemskoj i Flandriji govori se zajednički jezik, dvije su regije dugo bile ujedinjene, a Flandrija je od 1830. dio Belgije. Ove godine zemlja je gost Frankfurta Finska, koja se predstavlja pod motom „Finnland. cool“, a sljedeće godine u žarištu će biti Indonezija. Od početka programa zemlje gosta, 29 država i kulturnih regija bilo je gost Sajma, na kojemu se u listopadu predstavlja oko 7.300 izlagača iz više od stotinu zemalja.

Vijenac 524

524 - 3. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak