Vijenac 524

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

Ogranak Matice hrvatske u Beču u prostorijama Gradišćanskohrvatskoga centra u Beču 27. ožujka organizirao je predavanje Mediji i činjenice o Domovinskom ratu ravnatelja Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazora. Nakon uvodne riječi Željke Caparin, predsjednice Ogranka, Nazor je predstavio ulogu medija u kreiranju slike o Domovinskom ratu. Ante Nazor činjenice o Domovinskom ratu suprotstavio je netočnim informacijama koje se pojavljuju u dijelu hrvatskih medija. Tvrdnje je potkrijepio prilozima, zemljovidima i kratkim dokumentarnim filmom. Nakon izlaganja uslijedila su pitanja mnogobrojne zainteresirane publike te plodna rasprava. (G. G.)

Čakovec

Stogodišnjica rođenja istaknutoga glazbenika, pedagoga i skladatelja Jože Požgaja (1914–1984) obilježena je prigodnim programom 18. ožujka u zgradi Scheier u Čakovcu u suorganizaciji OMH, Knjižnice Nikola Zrinski, Učiteljskoga fakulteta i Centra za kulturu. O životu i djelu zaslužnoga Čakovčanina pred okupljenim građanima i članovima obitelji govorili su Višnja Požgaj, Pavel Rojko, Vladimir Kranjčević, Branimir Magdalenić, Vladimir Kapun i Ljiljana Križan. Joža Požgaj radio je u Osnovnoj školi u Lopatincu i čakovečkoj gimnaziji, a u Rijeci je bio direktor Glazbene škole. Autor je niza udžbenika i priručnika o glazbi, bio je predsjednik Saveza udruženja muzičkih pedagoga Jugoslavije te je i dobitnik nagrade Ivo Filipović za unapređivanje pedagoške teorije i prakse. (G. G.)

 


Joža Požgaj s učenicima

 

 

Čitluk

Memoarska knjiga Apokaliptični dani pokojnoga fra Janka Bubala izašla u suizdanju OMH u Čitluku predstavljena je 23. ožujka nakon mise u župnoj crkvi na Čerinu. U predstavljanju sudjelovali su urednik fra Miljenko Mića Stojić, recenzent Krešimir Šego, čerinski župnik fra Dario Dodig te predsjednik OMH u Čitluku Andrija Stojić. „Knjiga Apokaliptični dani djelo je pisca, pjesnika, svećenika koji je duboko proživljavao sve ono što je doživljavao njegov narod. On, jednostavno, nije htio drukčije. Pišući, desetljećima nakon vremena o kojemu govori, svomu je narodu odao zasluženo priznanje, a sama je knjiga, bez volje autora, priznanje njemu“, kazao je Krešimir Šego, dok je Mića Stojić skrenuo pozornost na posvetu „Braći svojoj, poklanoj, dok su šipci cvali a bilo je proljeće tisuću devetsto četrdeset pete“, nakon čega je pobrojao njihova imena.

„Prava bi šteta bila da se nije pojavila ova knjiga. Povijest je u njoj prikazana onakva kakvom se zaista bila, a ne onakvom kakvom su je htjeli proglasiti komunisti. Fra Jankove riječi potvrdila su iskapanja masovnih grobnica na području Ljubuškog“, zaključio je fra Miljenko Mića Stojić. Glazbenim brojevima program predstavljanja obogatila je Frama Čerin pod vodstvom fra Tihomira Bazine. (G. G.)

Klanjec

Pred mnoštvom posjetitelja 21. ožujka u izložbenoj dvorani Gradske knjižnice u Klanjcu otvorena je izložba crteža i akvarela Kajkavski motivi Franje Kovačića. Riječ je o specifičnu izboru iz brojnih crteža i akvarela Franje Kovačića, usredotočena i nadahnuta kajkavskim krajevima i ljudima, Podravinom i Zagorjem. Klanječku izložbu postavio je Vitomir Zamuda, a autora su na otvaranju izložbe predstavili Snježana Ricijaš i Nikola Filko, ispred Kulturnoga centra i Ogranka Matice hrvatske Klanjec kao organizatora. Izložbu je otvorio klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, a glazbenu točku izveo je mješoviti pjevački zbor KUD-a Kumrovec pod ravnanjem Rudolfa Tramišaka, uz instrumentalnu pratnju na gitari Milana Kladničkog. Izložba ostaje otvorena do 18. travnja. (G. G.)

Metković

U Gradskom kulturnom središtu Metkovića 20. ožujka otvorena je u organizaciji Gradskoga kulturnog središta Metković i OMH Metković izložba akademskih slikara Josipa Botterija Dinija i Ane Marije Botteri Peruzović. Josip Botteri Dini predstavio se s tridesetak slika ulja na platnu biblijskoga nadahnuća, dok na pastelima i akrilicima Ana Marija Botteri Peruzović prevladavaju motivi anđela. Okupljene je pozdravio predsjednik OMH u Metkoviću Božidar Lovrić, a izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja. (Ivica Luetić)

Murter

U murterskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici 25. ožujka po drugi put održane su Putopisne priče u organizaciji OMH, Narodne knjižnice i čitaonice i Ekološke udruge Argonauta. O svojoj domovini Grčkoj i otoku Salamini govorila je volonterka Anastasia Kouki. Uz prezentaciju i nagradni kviz Anastazija je Murterinima poslužila i grčke kulinarske delikatese pasticio i galakomboureko. Putopisne večeri po ideji Lovre Skračića zamišljene su kao neformalno okupljanje mještana na kojem će murterski putnici pričati o svojim putovanjima. Iduće dvije večeri bit će posvećene Turskoj i Kini. (G. G.)

Nova Gradiška

U povodu 100. obljetnice smrti A. G. Matoša OMH je 17. ožujka organizirao poetsko-glazbeni susret I dok je srca, bit će i Kroacije! koji su pripremile i vodile članice Ogranka Vjekoslava Bagarić i Tihana Bilešić uz sudjelovanje učenika Gimnazije Nova Gradiška. U dupkom punoj Gradskoj vijećnici, uz učenike i profesore, gosti su bili časne sestre i kapelan iz samostana Bolničkog reda Sv. Ivana od Boga na Strmcu, predstavnice općine Gornji Bogićevci, predstavnici udruga u kulturi te brojni predstavnici medija.

U okviru Dana hrvatskoga jezika Ogranak je 18. ožujka na istom mjestu priredio predstavljanje knjige Povijest hrvatskoga jezika, 17. i 18. stoljeće. Knjigu su predstavili jedan od autora priloga Marko Samardžija te glavni urednik prof. Ante Bičanić. Marko Samardžija govorio je o trima tiskanim knjigama vrijednoga projekta Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica, a Ante Bičanić proširio je temu i na sadašnjost predstavivši priručnik Pregled povijesti, gramatike i pravopisa hrvatskoga jezika. (Josip Ostić)

Novalja

Predstavljanje knjige Arheološka karta otoka Paga autora Ive Oštarića i Anamarije Kurilić u izdanju Grada Novalje i OMH u Novalji predstavljena je u Središnjici 28. ožujka. Impozantno ostvarenje predstavlja iscrpan inventar arheoloških nalaza otoka Paga posljednjih 3500 godina. U knjizi je predstavljeno je i obrađeno 220 povijesnih lokaliteta i nalazišta koji su popraćeni tekstom i s 400 ilustracija, a u knjizi su mjesto pronašle prapovijesne gradine, grobovi i torovi, crkve starije od petsto godina, antički ostaci poput gospodarskih objekata vodovoda, vila, luka, solana i dr. Nakon pozdravne riječi Stjepana Sučića, potpredsjednika Matice hrvatske, o knjizi su govorili ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru Smiljan Gluščević, urednik izdanja Aleksij Škunca, gradonačelnik Novalje Ante Dabo te autori.

„Buduća istraživanja sigurno će otkriti i nova, dosad nepoznata nalazišta, tako da se ovaj pregled može shvatiti tek kao početak putovanja kroz najdalju pašku prošlost. Izradom ove karte željeli smo ponajprije označiti, a zatim i zaštititi povijesne znamenitosti našeg otoka koji obiluje arheološkim nalazištima. Njih je potrebno sačuvati, obilježiti, a zatim i prezentirati u turističke svrhe”, kazala je Anamarija Kurilić.

Predstavljanje u suorganizaciji Društva Pažana i prijatelja otoka Paga iz Zagreba, koje slavi 15. obljetnicu osnutka, okupilo je brojnu publiku. Bili su tu i zamjenik gradonačelnika Grada Paga Dario Grašo, predsjednik Gradskog vijeća Vjekoslav Šljivo te Dražen Peranić, predsjednik novaljskog OMH. Ističemo da je Arheološka karta otoka Paga jedino hrvatsko izdanje arheoloških karata nekog otoka objedinjenih na sveobuhvatan način, od prapovijesti do 16. stoljeća. (G. G.)

Orašje

Ogranak MH u Orašju 20. ožujka u amfiteatru Školskoga centra fra Martina Nedića organizirao je predstavljanje knjige Ustavni položaj Hrvata u BiH od Washingtonskog ugovora do danas. Autor knjige ugledni je član Ustavnoga suda BiH, bivši ministar pravosuđa, a bio je i prvi predsjednik Ustavnog suda BiH. Kao član ekspertnog tima sudjelovao je i u donošenju Washingtonskog ugovora i Daytonskog sporazuma. Autor u knjizi analizira ustavni položaj Hrvata od 1994. do danas i ukazuje na njegovo stalno pogoršanje. Prije više od dvije stotine zainteresiranih slušača knjigu su predstavili Pavo Kobaš i aktualni bosanskohercegovački ministar pravosuđa Bariša Čolak. (G. G.)

Podstrana

Ogranak MH u Podstrani 18. ožujka u Središnjici je priredio predstavljanje knjige izabranih pjesama Zorana Jurišića. O knjizi su govorili Miroslav Slavko Mađer i Nedjeljko Mihanović, a program je vodila urednica knjige Hrvojka Mihanović Salopek. (G. G.)

Požega

Predavanjem akademika Dubravka Jelčića i interpretacijom Matoševe poezije požeške Srednjoškolske kazališne amaterske družine (SKAD) 20. ožujka u Požegi je obilježena stogodišnjica Matoševe smrti. Organizator događaja bio je požeški OMH te Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a, a u povodu visoke obljetnice otvoren i literarni natječaj za učenike Trubač sa Seine kojemu je temelj impresija proživljenih trenutaka na glazbeno-književnoj večeri. „Po svojim tekstovima, mislima i zapisima Matoš je naš suvremenik. Za njegove misli od prije više od sto godina često možemo pomisliti da su pisane jutros“ – istaknuo je Jelčić ukazavši na piščevu bezvremenost u zanimljivom pregledu njegova života i djelovanja. Prvi je ovo događaj u organizaciji nedavno obnovljena požeškog ogranka na kojemu je, uz brojne Požežane, bio i akademik Franjo Tomić iskazavši veliko zadovoljstvo zbog toga. Okupljene je pozdravila i predsjednica požeškog ogranka Vesna Vlašić. Glazbeno-književnu večer priredili su Marijana Ćorluka i Tomislav Čmelar. (G. G.)

Samobor

Izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Samoboru održana je 21. ožujka u Domu umirovljenika. Okupljene je u ime Predsjedništva Matice hrvatske pozdravio glavni urednik Vijenca Luka Šeput, nakon čega je skupština započela s radom. Nakon četiri godine uspješnoga mandata za predsjednika je ponovno izabran Gordan Črpić, dok će Zoran Perović, dosadašnji tajnik Ogranka, od sada obavljati dužnost potpredsjednika. Na mjesto tajnika izabran je Igor Bartulica, a nova predsjednica Nadzornog odbora postala je Maja Rađenović Fijan.

 


Ranka Novosel i Gordan Črpić / Snimio Željko Nemec

 

 

Uz postojeće odjele, književni, likovni, povijesni i glazbeni, osnovana su i dva nova, prirodoslovni odjel te odjel za film i kazalište. Izabrani su i novi voditelji svih odjela, koji su ujedno postali članovi predsjedništva ogranka. Književni odjel odsad vodi Vanda Bartulica, likovni Željko Nemec, povijesni Sandra Sinković, glazbeni Ivan Mužanić, prirodoslovni Želimir Štahan, a Odjel za film i kazalište Zoran Perović.

Zoran Perović od dosadašnjih aktivnosti izdvojio je pjesničke večeri organizirane devet puta u suradnji s udrugom Samoborska vinska cesta i advent u Samoboru, koji bi trebao prerasti u tradicijski prikaz samoborskih adventskih i božićnih običaja, ostvarena je i suradnja s udrugom Etno–fletno. Na samu kraju svečanosti dugogodišnja predsjednica ogranka i pokretačica niza aktivnosti Ranka Novosel proglašena je počasnom predsjednicom Ogranka Matice hrvatske u Samoboru. (G. G.)

Sveta Nedelja

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji drugi po redu koncert klasične glazbe iz ciklusa Po svetonedeljskim crkvama i kapelicama održan je 30. ožujka u suorganizaciji OMH. Raznovrstan program sastavljen od skladbi baroknih autora poput Corellija i Telemanna, čuvenoga Paganinija ili nešto modernijih Debussyja, Iberta i Piazzole ponudio je Duo Armadillo – violinistica Marija Šverko i gitarist Tomislav Ribičić. (G. G.)

Široki Brijeg

Širokobriješka književna čitanka Blanke Kraljević knjiga je leksikonsko-antologijske građe koja sadrži biobibliografske podatke o 85 književnika vezanih za Široki Brijeg. Knjigu je objavio širokobriješki ogranak u prosincu 2013, a pisci su u uvršteni prema mjestu rođenja, školovanja ili življenja. Djelo sadrži 115 odabranih priloga, među kojima dominiraju lirske pjesme. Mjesto u Čitanci pronašla su istaknuta imena hrvatske književnosti, kao što su Antun Branko Šimić, fra Janko Bubalo i fra Lucijan Kordić, ali i manje poznati, pa čak i marginalizirani fra Umberto Lončar i fra Predrag Kordić. Uz napomenu da je u knjizi predstavljeno dvanaest širokobrijeških romanopisaca treba dodati da su oni dani u spektru od klasika Ivana Softe pa do najsvježijih uradaka Frane Vukoje i Radice Leko. Među memoarskim zapisima pozornost će privući uspomene fra Ratimira Kordića, fra Ive Sivrića, Zdravka Mužinića, Svevlada Slamniga, fra Vencela Kosira, fra Jerka Karačića i Dušana Žanka. Jedan od kriterija za uvrštavanje u knjigu bilo je objavljivanje barem jednog naslova (knjige), čime je ostavljen prostor za istraživanje usmene narodne poezije širokobriješkoga kraja, što će također biti zanimljiv prinos književnom stvaralaštvu na području Širokoga Brijega. Knjiga je opremljena crno-bijelim fotografijama Širokog Brijega sačuvanim u Arhivu hercegovačke franjevačke provincije. Širokobriješku književnu čitanku uredio je fra Ante Marić, a ocijenili su je književnik i rječničar Ante Kraljević te kroatist Marko Tokić. (G. J.)

Velika Gorica

Na Matičinu četvrtku 13. ožujka rad Ogranka MH u Kutini koji u sastavu ima podogranak u Popovači predstavili su moslavačka novinarka i književnica Božica Brkan te Đuro Vidmarović, političar, pisac i književni kritičar. Istaknuta je bogata nakladnička djelatnost Ogranka (voditelji Dragutin Pasarić i Dražen Kovačević) te suradnja s Ogrankom u Kloštar-Ivaniću kao i redovito obilježavanje Dana hrvatskoga književnog jezika, za što se brinu Katarina Brkić i Marijana Horvat te Dana znanosti koje vodi Vesna Jakovljević. U okviru ogranka djeluje i odjel za likovne umjetnosti koji vodi povjesničar umjetnosti Mladen Mitar. Moslavački ogranak svake godine suorganizira i važnu manifestaciju Budućnost na rubu močvare u povodu Svjetskog dana vlažnih staništa 2. i 3. veljače, pjesničku višegodišnju priredbu Grozdovi i stihovi te Zavičajni teatar Ive Serdara u Gornjoj Jelenskoj (G. G.)

Vis

Izložba fotografija Pariz okom Ive Pervana otvorena je 20. ožujka u viškoj gradskoj vijećnici. Dok je posjetitelje sa zidova gledao Pariz, fotografa su predstavljali Nansi Ivanišević, Joško Božanić i Jakša Fiamengo, a Ivan Belanić i Ines Roki uz pratnju Bepice Martinisa šansonama upotpunili ugođaj pariško-viške večeri. Izložba je priređena u sklopu dana frankofonije, a zajedno su je organizirali viški OMH, Udruga Prokultura Split, Grad Vis, OŠ Vis i gradska knjižnica. (G. G.)

 


Pervanova izložba priređena je uz dane frankofonije

 

 

Vijenac 524

524 - 3. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak