Vijenac 524

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Večer Kelemena  i Gubajduline

SLAVONSKI BROD / ZAGREB – Uoči 90. rođendana Milka Kelemena, doajena hrvatske moderne glazbe, rođendansku čestitku maestru su uputili članovi Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Tončija Bilića, priredivši koncert na kojemu su izveli Kelemenovu skladbu Daniel iz 2009. Koncert su održali 24. ožujka u crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu i 25. ožujka u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Duhovno ozračje koncertnog programa upotpunili su prvom izvedbom u Hrvatskoj Pjesme Suncu ruske skladateljice s njemačkom adresom Sofije Gubajduline, skladbe posvećene violončelistu Mstislavu Rostropoviču. Uz Zbor HRT-a solističku violončelističku dionicu ponijela je Monika Leskovar, koja je imala priliku učiti od Rostropoviča te čiji je talent Gubajdulina visoko nahvalila. A skladateljičin jedinstven zvukovni spektar upotpunili su Ivana Bilić i Filip Merčep na udaraljkama te Srebrenka Poljak na čelesti. Nakon koncerta pozvali su prisutne srednjoškolce i ostale zainteresirane te ih upoznali sa svojim instrumentima, što je bila vrlo ugodna i hvalevrijedna gesta.

Izvrsni program suvremene glazbe nije bio „rezerviran“ samo za Zagreb i ansamblov ciklus Sfumato, dakako, zahvaljujući Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda, čiji ravnatelj Hrvoje Špicer već provjerenim i ustaljenim kontaktima zna „dovesti“ kvalitetu, ali i Ministarstvu kulture RH, koje je posljednjih godina ustrajno u odluci da vrhunske hrvatske glazbenike i glazbene programe „makne“ iz Zagreba i učini ih dostupnima raznovrsnim kulturnim sredinama diljem Hrvatske.

No, izvedba Pozdrava Suncu zabilježena je kao prva izvedba u Hrvatskoj upravo u zagrebačkoj, a ne slavonskobrodskoj izvedbi. Trebamo li se u 21. stoljeću i dalje zadovoljavati stereotipom „provincije“?

Nove nade jazza

ZAGREB – Na poticaj Dubravka Palanovića i Nenada Vrandečića, ansambli Acoustic Project i Zagreb Jazz Portrait ujedinili su se u projektu Klasika/Jazz, kako bi potaknuli skladanje i izvođenje autorskih djela. „Spajanjem ta dva ansambla utemeljen je veliki sastav u kojem, ovisno o pojedinom projektu, djeluje petnaest do osamnaest glazbenika koji izvode skladbe napisane upravo za njih. U takvoj formaciji ostvaruju osebujan glazbeni izričaj koji nije ni čista klasika ni čisti jazz, već fluidna mješavina oba stila sa snažnim gudačkim dionicama i podlogama, lepršavim jazz-solima, kao i čvrstoj ritam-sekciji jazz-stila (klavir–bubanj–kontrabas)“, ističu osnivači. Ansambl će se predstaviti 10. travnja u večeri Nove nade jazza Marjan Marjanović na festivalu Jazz.hr/proljeće 2014, i to izvedbama djela koja potpisuju njegovi članovi: Dubravko Palanović, Mario Igrec, Nenad Vrandečić, Saša Nestorović i Borna Šercar. Orkestracije je, za ovaj koncert, napisao Dubravko Palanović, a koncert će biti priređen u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati.

Laureatkinja Marta Babić

ZAGREB – Mezzosopranistica Marta Babić, laureatkinja 46. tribine Darko Lukić, održat će 14. travnja solistički recital u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. Za klavirom će je pratiti Ana Čehil-Peršinec.

Filharmonijin Mozart

SPLIT – Orkestar HNK Split i učenici Glazbene škole Josipa Hatzea u Splitu udružili su se u zajedničkom projektu izvedbe djela Wolfganga Amadeusa Mozarta. Zgodno su se nazvali Filharmonijom budućnosti, sugerirajući svrhu projekta. Priredit će koncert 12. travnja u splitskom HNK pod ravnanjem Pavla Dešpalja. Izvest će Mozartovu 40. simfoniju i 12. klavirski koncert, u kojemu će kao solist nastupiti Zoran Velić.

Počinju Dani HGZ-a

ZAGREB – Uoči 18. travnja, dana kada je 1827. održan prvi koncert amaterskog orkestra tadašnjega Glazbenog društva/Musikvereina, Hrvatski glazbeni zavod započet će slavljenje 187 godina postojanja te važne hrvatske glazbene institucije, koncertom Društvenog orkestra pod ravnanjem Mladena Sedaka 14. travnja s početkom u 20 sati. Priredit će izvedbu Sedam posljednjih riječi našeg Otkupitelja na križu Josepha Haydna.

Vijenac 524

524 - 3. travnja 2014. | Arhiva

Klikni za povratak