Vijenac 523

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Vaniština Rukovet

Zagreb – Izložba Rukovet Josipa Vanište otvorena je u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Njome, kako veli Tonko Maroević, HAZU želi ukazati na neusporedivi stvaralački, idejni i kulturni prinos svojega istaknutoga člana. Do 8. travnja možete pogledati izložen sažet presjek crteža, kolaža i slika, od nekoliko ranih Vaništinih ostvarenja do niza recentnih radova, ali i knjige i publikacije, pisma i dokumentaciju kojima je odao počast svojim učiteljima, suputnicima i duhovnim mentorima. Više informacija na info.hazu.hr.

Ekstravagantna tijela...

Rijeka – Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti predstavlja izložbu i festival Ekstravagantna tijela: ekstravagantne godine u organizaciji Kontejnera – biroa suvremene umjetničke prakse. Festival i izložba tematiziraju načine na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, bila riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Tijekom trajanja izložbe, do 5. travnja, muzej postaje mjesto međugeneracijskog susreta u nizu zanimljivih aktivnosti, performansa, projekcija i izložbi. Ostale informacije potražite na www.mmsu.hr.

Martekova Piktogramska abeceda

Velika Gorica – U Galeriji Galženica u Velikoj Gorici otvorena je izložba Vlado Martek – Piktogramska abeceda. Riječ je o izboru Martekovih crteža i kolaža nastalih u razdoblju između 1987. i 2002. Oni dosad uglavnom nisu izlagani, a pripadaju, kaže umjetnik, „onoj strani mene gdje sam dao oduška svojim osjećajima“ te gotovo da dnevnički svjedoče o umjetnikovim duhovnim previranjima. Kako javljaju iz galerije, Martek je formirao ansambl znakova (piktograma) sa svrhom širenja prostora sugovorništva i suosjećanja. Otvoreno do 6. travnja te na www.galerijagalzenica.info.

Lea Popinjač u Ajngelu

Varaždin – Galerija Zlati ajngel u Varaždinu postavila je izložbu Ružičnjaci Lee Popinjač. Marina Bokulić u predgovoru piše kako Lea Popinjač stvara osebujne kolorističke putokaze, tražeći izraz unutarnje kristalizacije, označavajući bitne sekvence u procesu istraživanja potezom, mrljom ili plohom. Obje skupine radova lišene su mimetičkih elemenata, ali strukturalna se sličnost nastavlja. Izložba je otvorena do kraja ožujka te se o njoj informirajte na www.ajngel.hr.

Krušnjak u Koprivnici

Koprivnica – Studijska retrospektivna izložba Rudolfa Krušnjaka (1883–1974), prvog akademski obrazovana slikara Koprivnice u 20. stoljeću, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Kustosica izložbe Draženka Jalšić Ernečić opisuje Krušnjaka kao umjetnika koji ne pripada ni jednom od različitih umjetničkih smjerova u kojima se razvijala hrvatska umjetnost već, vjeran sebi i minhenskim uzorima, postaje samozatajan, tih i dugovječan slikar krajolika, građanskih portreta, mrtvih priroda... Krušnjakovu retrospektivu pogledajte do 14. travnja te na www.muzej-koprivnica.hr.

Kurtela u New Yorku

New York – U HERE Gallery u New Yorku do 12. je travnja otvorena izložba Leftovers of Endurance Nine Kurtela, koja se sastoji od knjige, instalacije, ready-made objekata i fotografija koje okružuju središnji dio – performans / videorad Transformance. Projekt je usredotočen na odnos između tijela i izvršenja performansa unutar konteksta arhitekturnih transformacija, dok videorad aktivira i dokumentira petomjesečni performans tijekom kojega je umjetnica svakodnevno posjećivala gradilište berlinske plesne ustanove Uferstudios i svjedočila promjenama na njemu. www.here.org.

Vijenac 523

523 - 20. ožujka 2014. | Arhiva

Klikni za povratak