Vijenac 523

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

 

Škrtac na čakavskom

Istarsko narodno kazalište u Puli 20. ožujka premijerno će izvesti Molièreova Škrca, kojega je srednjoškolac Gabrijel Lazić preveo na čakavsko narječje i prilagodio istarskim okolnostima te ga s polaznicima dramskog studija i pokojim profesionalcem iz ansambla INK-a postavio na scenu. Premijera će biti na sam Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, koji se ne obilježava samo u Puli, već i u ostalim hrvatskim gradovima. U pulskom Škrcu, koji je nastao pod mentorstvom Marijane Peršić, glume Teodor Tiani, Romina Vitasović, Dean Buić, Filip Blažević, Mateja Kurilić, Damir Lampe, Alma Tognon, Filip Lugarić, Tihomil Pletikos, Petra Vejnović, Sara Stepanović, Stela Hrkač i Gabrijel Lazić.

 

Ella i Marilyn u Komediji

Gradsko kazalište Komedija svako toliko postavi neku glazbenu dramu u kojoj se govori o velikim i važnim glazbenim osobama, omogućujući tako svojim (ili gostujućim) solistima, pjevačima-glumcima da se okušaju u glazbenodramskom žanru koji se obično veoma sviđa publici. Podsjetimo se Komedijinih uspješnica Piaf i S ljubavlju, Janis. Takva je i najnovija premijera, Ella i Marilyn, koja se u Komediji može pogledati od 23. ožujka. Riječ je o glazbenoj drami Bonnie Greer u kojoj, u režiji Nine Kleflin, naslovne uloge igraju Zdenka Kovačiček i Vanda Winter. Povod nastanka drame događaj je koji se zbio 1955, kada je Marilyn Monroe zatražila od vlasnika jazz-kluba Mocambo da angažira njezinu omiljenu pjevačicu Ellu Fitzgerald usprkos strogoj rasnoj segregaciji, obećavši da će tijekom Ellina nastupa sjediti u prvom redu. Uz dvije sjajne pjevačice, u Komedijinoj predstavi nastupa i jazz-bend te članovi baletnog ansambla kazališta.

 

Tjedan smijeha u Varaždinu

Varaždinski glumac Ljubomir Kerekeš prije pet godina pokrenuo je Tjedan smijeha koji će se ove godine zbivati u HNK-u u Varaždinu od 21. do 30 ožujka. U tom razdoblju u Varaždinu će gostovati predstave iz Koprivnice (Teatar Ludens sa Špišićevim Ženama u crvenom u režiji Franke Perković), Virovitice (Andersenova Snježna kraljica u režiji Draška Zidara) i Zagreba (Teatar Exit s predstavom Ja, tata! u režiji Borisa Kovačevića i kazalište Žar ptica s Družbom Pere Kvržice u režiji Olivera Frljića te Adam Končić sa svojim glazbenim recitalom Adam i ona). Sve ostale predstave na Tjednu smijeha su one koje je napisao ili/i režirao sam Ljubomir Kerekeš, a u produkciji su njegova Kerekeš teatra ili su nastale u suradnji s HNK-om u Varaždinu. Riječ je o predstavama Skupština, Ufuraj se i pukni, Povratak ratnika, Debitanti, Dimnjačar, Bogi Ivač znova te premijernoj izvedbi novoga teksta Ljubomira Kerekeša pod naslovom Ljubaf, čija je premijera najavljena za posljednji dan Tjedna smijeha u Varaždinu.

 

Ezopove basne u Žar ptici

Gradsko kazalište Žar ptica, netom prije svog Naj, naj, naj festivala (11–14. travnja), 25. ožujka premijerno će izvesti predstavu Ezop: Basne koju potpisuje redateljsko-dramaturško-koreografski dvojac Ksenija Zec i Saša Božić. Ezopove basne, u kojima se na zabavan i poučan način govori o mnogim, i danas aktualnim ljudskim propustima i slabostima, uvijek su zahvalna kazališna tema, pogotovo za mlađi uzrast gledatelja. U novoj predstavi kazališta Žar ptica govore Vuk u janjećoj koži, Kornjača i zec, Vuk i ždral, Guska sa zlatnim jajima, Cvrčak i mrav u interpretaciji Matije Čegira, Nataše Kopeč, Anđele Ramljak, Berislava Tomičića, Drage Utješanovića i Filipa Vidovića. Koreografiju su osmislile Petra Hrašćanec i Ksenija Zec, za kostime i scenografiju pobrinula se Zdravka Ivandija, dok glazbu potpisuje Damir Šimunović.

 

Istina u HNK-u u Zadru

Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, Hrvatsko narodno kazalište u Zadru proslavit će na najbolji mogući način – premijernom izvedbom predstave Istina Floriana Zellera nastale u suradnji s udrugom Glumci u Zagvozdu. U predstavi glume Vedran Mlikota, Mila Elegović, Damir Poljičak i Žana Bumber, a režiju potpisuje Danko Ljuština.

 

 

Mate s onoga svita u Dubrovniku

Kazalište Marina Držića u Dubrovniku praizvest će 28. ožujka dramski tekst Mate s onoga svita Jasena Boke, nagrađen Nagradom Marin Držić Ministarstva kulture. Redatelj je predstave Zoran Mužić, koreograf Alen Ćelić, a skladatelj Mate Matišić. Scenografkinja predstave je Anamarija Obradović, scenografkinja Zjena Glamočanin, a u predstavi glume Branimir Vidić Flika, Glorija Šoletić, Izmira Brautović, Zdeslav Čotić, Edi Jertec, Helena Kovačić, Hrvoje Sebastijan, Mirej Stanić, Boris Matić, Nika Burđelez i Emerson de Souza Cruz.

Vijenac 523

523 - 20. ožujka 2014. | Arhiva

Klikni za povratak