Vijenac 523

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Opera u priči

SPLIT – U sklopu osmog Pričigina, splitskog festivala pričanja priča, koji će biti održan od 18. do 22. ožujka, jedna večer bit će posvećena Operi u priči. Izbor gostiju načinio je Tonči Bilić, intendant splitskog HNK-a, moderator večeri bit će Dražen Siriščević, a gosti Vladimir Kranjčević, Valentina Fijačko, Zrinka Pavlić, Tonči Bilić, Tonči Šitin i Ivica Ivanišević. O operi u priči govorit će se 21. ožujka u splitskom HNK s početkom u 20 sati.

Filharmonija BBC-ja
i Martin Grubinger

ZAGREB – U ciklusu Lisinski subotom 22. ožujka nastupit će „čarobnjak udaraljki“, austrijski udaraljkaš Martin Grubinger i Filharmonija BBC-ja pod ravnanjem baskijskoga dirigenta Juana Mene. „Zagrebačka publika svjedočit će eksploziji zvuka“, najavljuju organizatori, u dvjema fantastičnim skladbama namijenjenima udaraljkama i marimbi uz orkestar. Sve umijeće Juana Mene i slavne Filharmonije BBC-ja doći će do izražaja u uvertiri Rossinijeve opere La scala di seta te u Mendelssohnovoj Škotskoj simfoniji. Mjesto održavanja je KD Vatroslava Lisinskog, a vrijeme 19.30 sati.

Gostovanje ciklusa Sfumato

SLAVONSKI BROD – Prije nastupa u petom koncertu u ciklusu Sfumato u Muzeju Mimara, Zbor HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića nastupit će 24. ožujka u Slavonskom Brodu, gdje će predstaviti program posvećen dvama velikanima suvremene glazbene scene. Izvest će skladbu Daniel za dvostruki zbor a cappella Milka Kelemena i Pozdrav Suncu Sofije Gubaiduline, pri izvedbi koje će se Zboru HRT-a pridružiti vrsni instrumentalisti, Monika Leskovar na violončelu, Ivana Bilić i Filip Merčep na udaraljkama te Srebrenka Poljak na čelesti. Posebno je zanimljivo da će ovo biti hrvatska premijera Pozdrava Suncu. Koncert će biti priređen u Crkvi Presvetog Trojstva s početkom u 19.30 sati.

Duo Grubišić i Vrsalović

SPLIT – Glazbena mladež Split priredit će novi koncert u svome ciklusu u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu. S programom suvremene glazbe iz pera Miroslava Miletića, Berislava Šipuša, Alfreda Schnittkea i Georgea Crumba nastupit će violončelistica Mia Grubišić i pijanistica Srđana Vrsalović. Koncert će biti priređen 24. ožujka u 18 sati.

O Bachu i baroku

ZAGREB – „U doba modernizma mislilo se da Hindemith podsjeća na Bacha, a zapravo je Bach podsjećao na Hindemitha. Željeli su da Bach nadvisi svoje vlastito barokno doba, a snizili su ga na razinu ‘nove objektivnosti’ Weimarske republike. I Arthur Honegger je smatrao da njegova lokomotiva Pacific 231 dašće kao Bach“, glasi najava tematike o kojoj će 25. ožujka s početkom u 19.30 sati raspravljati Marcel Bačić. Naslov je njegova predavanja Bach i barok, a dio je ciklusa predavanja nazvanih Muzički lektorij, koja se redovito odvijaju u podrumu Hrvatskoga glazbenog zavoda te na koja je ulaz slobodan.

Svečana Šulekova obljetnica

ZAGREB – Dana 27. ožujka u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati Simfonijski orkestar HRT-a predvođen Pavlom Dešpaljem svečanim će koncertom obilježiti 100 godina od rođenja Stjepana Šuleka, istaknutoga skladatelja i profesora kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Program ove obljetnice činit će izvedbe 3. koncerta za klavir i orkestar, u interpretaciji Vladimira Krpana, i skladateljeve 7. simfonije, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija. Važno je istaknuti da će uoči koncerta, od 18.30 sati, biti priređena promocija diskografskog izdanja Stjepan Šulek: 8 simonija, koje su objavili Cantus i HRT. Snimke uključene u izdanje obuhvaćaju arhivsku građu iz razdoblja od 60-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća, čijim je izvedbama ravnao i sam maestro Šulek, ali i nove snimke, iz 2012. i 2013, ostvarene pod ravnanjem maestra Dešpalja.

Recital Marjana Đuzela

ZADAR – Pijanist Marjan Đuzel održat će solistički recital 31. ožujka u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 20 sati. Svoj recital Hommage à Stjepan Šulek posvetio je obljetnici rođenja hrvatskog skladatelja, a uz njegova djela svirat će skladbe Ludwiga van Beethovena i Franza Schuberta.

Vijenac 523

523 - 20. ožujka 2014. | Arhiva

Klikni za povratak