Vijenac 523

Film

Filmski globus

Josip Grozdanić

 

 

Duh babe Ilonke u kinima

 

Više od dvije i pol godine nakon što je prikazan na 58. pulskom festivalu u srpnju 2011, na kojem je ostao bez ijedne nagrade, film za djecu Duh babe Ilonke redatelja Tomislava Žaje 27. ožujka konačno kreće u redovitu kinodistribuciju. Scenarij ostvarenja realizirana u suprodukciji hrvatske tvrtke Formula film, austrijskoga producenta Knut Ogris Films i makedonskog Greyzer Film Productiona te u suradnji s HRT-om i ORF-om, djelo je Irene Krčelić, suradnice na scenarijima serija Zabranjena ljubav, Bitange i princeze i Dobre namjere. Posrijedi je kinoprvijenac Tomislava Žaje, autora dokumentaraca Jedno i Kriza Haidari te zapaženoga TV-filma Alma Mahler, a riječ je o glazbenoj komediji s elementima fantastike u kojoj život slikovite romske obitelji upoznajemo putem lika desetogodišnje Manuše (Selma Ibrahimi), bistre i znatiželjne klinke koja uz pomoć prijatelja i vršnjaka Zdenka (Marin Arman Grbin) počne zapažati neobične događaje u obitelji. Čini se da njihovu kuću opsjeda duh pokojne bake Ilonke (Sabina Ajrula), a pojavu duha zapažaju jedino Manuša i pogrebnikov sin Zdenko. Pokušavajući smiriti razljućenoga duha, u kojega njezini roditelji nimalo ne vjeruju, Manuša će uz Zdenkovu pomoć početi otkrivati obiteljsku tajnu povezanu s kletvom bačenom na pokojnu baku i njihovu obitelj. U sporednim ulogama nastupaju Aleksandra Balmazović, Rakan Rushaidat, Krunoslav Šarić, Inge Appelt, direktor fotografije je Mario Delić, montažer Hrvoje Mršić, scenograf Ivica Trpčić, kostimografkinja Blanka Budak, a glazbu potpisuju Vjeran Šalamon i Goran Trajkovski. U vrijeme dok domaći filmovi za djecu u kinima ostvaruju odlične rezultate, valja vjerovati da će i ovaj naslov privući pozornost gledatelja.

 

 

Snima se Ljubav ili smrt

 

Na lokacijama u Zagrebu 15. ožujka započelo je snimanje obiteljske pustolovne komedije Ljubav ili smrt, trećega nastavka serijala o pustolovinama dječaka Koka Milića i njegovih prijatelja. Riječ je o adaptaciji istoimenoga romana Ivana Kušana, koji je kao televizijsku miniseriju 1999. adaptirao Ladislav Vindakijević, a film ponovno režira piščev sin Daniel, koji je režirao i prvi film te koji potpisuje i scenarij ovog. Koko (Antonio Parač), njegova sestra Milica (Nina Mileta), najbolji prijatelj Zlatko (Kristian Bonačić), njihova nova prijateljica Marijana (Vanja Markovinović) i drugi poznati kao i novi likovi protagonisti su priče u kojoj su središnje teme ljubav, nogomet i glazba. Dok tinejdžera Koka i njegovo muško društvo najviše zaokuplja nogomet, cure se posvećuju glazbi pa tako Milica s prijateljicama Emom i Melitom stvara bend. Ono što povezuje njihova društva jest ljubav, jer se međusobno zaljubljuju jedni u druge pa će se tako i Koko zaljubiti u zagonetnu Anu. Projekt se opet realizira u produkciji Ankice Jurić Tilić i Kinorame uz potporu HAVC-a, u sporednim rolama nastupaju Ozren Grabarić, Dijana Vidušin, Rakan Rushaidat, direktori fotografije su Mario Sablić i Filip Tot, a snimanje traje do početka svibnja.

 

 

Bergman u Filmskim programima

 

U sklopu Filmskih programa na zagrebačkom Tuškancu potkraj ožujka prikazuje se miniciklus glasovitoga švedskog majstora Ingmara Bergmana, nekad istoznačnice za izvedbom superiorna a tematski i značenjski slojevita i iznimno potentna ostvarenja iz kojih se očitava redateljeva luteranska predanost umjetnosti. Ciklus obuhvaća tri filma, maestralnu obiteljsku dramu Fanny i Alexander iz 1982, autorov posljednji kinematografski i uistinu važan naslov, potom antologijski Sedmi pečat, Bergmanovo eponimno djelo koje je snažno utjecalo na čitavu sedmu umjetnost te sjajne Prizore iz bračnog života, izvorno šestodijelnu TV-seriju s pričom o fazama braka i ljubavne veze dvoje ljudi.

 

Vijenac 523

523 - 20. ožujka 2014. | Arhiva

Klikni za povratak