Vijenac 522

Glazba

Dani plesa u Slavonskom Brodu posvećeni Miji Čorak Slavenskoj

Rast iz godine u godinu

Mirta Špoljarić

U čast „Graciji, Ljepoti i Harmoniji“, prvoj hrvatskoj primabalerini Miji Čorak Slavenskoj (1916–2002), od 20. do 28. veljače održani su 11. dani plesa u Slavonskom Brodu. Organizatori – Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić, Ogranak Matice hrvatske i Državni arhiv u Slavonskom Brodu – ostvarili su jedan od dosad najraznovrsnijih programa u spomen Mije Čorak Slavenske, koja je u svojoj plesačkoj umjetnosti povezala klasični balet i suvremeni ples.

Dani su započeli postavljanjem vijenca na spomen-ploču na rodnoj kući Mije Čorak Slavenske. Iste večeri bilo je svečano otvaranje s nastupom članova Studija za moderni i klasični ples Brodski leptirići, koje vodi Olja Andrusenko, i gostovanjem Škole suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba, čiji su članovi izveli Posvećenje proljeća Igora Stravinskog prema koreografiji Matjaža Feriča i u adaptaciji Branka Bankovića. Otvaranje Dana plesa tradicionalno je rezervirano baš za mlade i najmlađe plesače, čime se naglašava važnost promocije plesne umjetnosti naraštaju koji se u tom području tek okušava i počinje dokazivati. Edukativni aspekt Dana plesa upotpunjen je 26. veljače petim po redu Korakom, plesnom revijom projekta za unapređenje plesne kulture u osnovnim školama Brodsko-posavske županije, kojom se nastoji približiti mladima ples i pokret. Djeci je bila namijenjena i predstava Ništa nije krivo Plesne kompanije MASA iz Zagreba, 22. veljače, a posebnu pozornost privukle su dvije predstave za mlade i odrasle priređene u večeri 25. veljače. Bile su to Na putu prema gore u koprodukciji Mirjane Preis i Studija za suvremeni ples iz Zagreba, a u izvedbi Branka Bankovića, te Love will tear us apart u koreografiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, koju je na brodskim kazališnim daskama prvi put izveo mladi perspektivni požeški plesač Luka Švajda. Posebno valja istaknuti interpretaciju Branka Bankovića, koji je fantastičnim suptilnim preobrazbama tijela u lutku i lutke u tijelo pokazao niz nijansi međuljudskih odnosa, koje je igrajući se izvedbenim granicama tom predstavom istražila autorica. Branko Banković izvrstan je plesač iznimne tjelesne i misaone discipline, umjetnički svestran, zbog čega Dani plesa mogu biti ponosni na njegovanje sada već dugogodišnje suradnje s tim umjetnikom.

 


Pavla Mikolavčić kao Giselle

 

 

Na Danima plesa 24. veljače predstavljena je fotomonografija Mia Čorak Slavenska – mjesta i putovi Stribora Uzelca Schwendemanna (izdavač Posavska Hrvatska), koju je priređivač sastavio na temelju građe koju je Zvonimir Podkovac darovao Državnom arhivu (čemu je bila posvećena izložba na prošlogodišnjim Danima plesa). No fotomonografija postoji samo u elektroničkom obliku i desetak tiskanih primjeraka te nije dostupna javnosti, jer nisu pronađena sredstva za njezinu distribuciju, a ne donosi ništa bitno novo u odnosu na relevantnu monografiju o Miji Čorak Slavenskoj, koju su 2004. objavili Maja Đurinović i Zvonimir Podkovac.

Dani plesa došli su kraju 28. veljače u velikom stilu, prvim izvanzagrebačkim gostovanjem premijernoga naslova Baleta HNK u Zagrebu – Giselle Adolphea Adama, koju je u Slavonski Brod dopratio i v. d. ravnatelja zagrebačkog ansambla Svebor Sečak. Izvrsnu izvedbu čitavog ansambla predvodili su Pavla Mikolavčić u ulozi Giselle, Azamat Nabiullin kao grof Albrecht i Daniil Yastrebov kao Hilarion, plesački i glumački uspjevši dočarati dramski razvoj kakav Giselle zahtijeva od izvođača. Za uspjeh predstave uvijek je od velike važnosti i njezin scenski dio, stoga treba istaknuti odličnu vizualnu sinergiju koju su postigli scenografkinja Dinka Jeričević, kostimograf Karlo Klemenčić i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. Šteta jedino što uz baletni ansambl nije gostovao i orkestar HNK-a, jer glazbena izvedba uživo nešto je posve drukčije od tonske snimke. No financijski aspekt ovdje je morao biti uzet u obzir.

Priča o Miji Čorak Slavenskoj ne staje na Danima plesa, koji rastu iz godine u godinu. Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika najavilo je novo izdanje Međunarodnoga baletnog natjecanja Mia Čorak Slavenska, koje će biti održano na sceni HNK-a u Zagrebu od 29. lipnja do 2. srpnja 2014. Stručnim žirijem predsjedat će Irek Mukhamedov, a prijave za natjecanje otvorene su do 30. travnja. Mogli bismo zaključiti da se tim manifestacijama lijepo zaokružuje priča o Miji Čorak Slavenskoj u hrvatskoj kulturi.

Vijenac 522

522 - 6. ožujka 2014. | Arhiva

Klikni za povratak