Vijenac 522

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Knifer u Americi

New York – Prva samostalna izložba Julija Knifera u Sjedinjenim Državama otvorena je u Mitchell-Innes & Nash Gallery u New Yorku u organizaciji i suradnji s pariškom Galerie Frank Elbaz, koja je često izlagala Kniferove radove. Kustos je izložbe umjetnik i fotograf Žarko Vijatović. Do sredine ožujka posjetitelji galerije mogu se upoznati s Kniferovim slikama i crtežima nastalim u razdoblju od ranih šezdesetih do 2000. godine. Ostale informacije možete pogledati na www.miandn.com.

Između neba i zemlje

Zagreb – Projekt Između neba i zemlje Kate Mijatović, kojim je predstavljala Hrvatsku na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu, predstavljen je domaćoj publici u Umjetničkom paviljonu. Koncipiran je kao ambijentalna instalacija koja objedinjuje interaktivni internetski portal Arhiv snova, s videoradovima i dokumentacijom djela s autoričinom dugogodišnjom temom nesvjesnog, ali je i dopunjen projekcijom videa njezina performansa Nesvjesno: Canal Grande. Zagrebačka izložba otvorena je do 23. ožujka. Više informacija potražite na www.umjetnicki-paviljon.hr.

Kopač u Osijeku

Osijek – Izložbom Nastanjeno stablo, izborom iz donacije koju je nakon smrti ostavio zagrebačkim Klovićevim dvorima, u osječkoj Galeriji Waldinger predstavljaju se djela Slavka Kopača. Kako piše Iva Sudec Andreis,

nevelika donacija od otprilike sedamdeset radova ipak pokazuje cjelokupni Kopačev opus, od prvih zagrebačkih veduta, preko talijanskih akvarela i crteža do krhkih sliko-skulptura, minijaturnih keramika i papirmašea iz šezdesetih godina te slika i kolaža iz posljednjega razdoblja. Izložba će biti otvorena do 12. ožujka. Informacije na www.galerijaklovic.hr.

Memorabilijar II

Zagreb – U Galeriji Vladimir Filakovac otvorena je izložba slika Memorabilijar II Gordane Špoljar Andrašić. Iva Körbler piše kako umjetnica, koristeći se fotografijama iz obiteljskih albuma, ponovno uspostavlja krhku mrežu sjećanja preko svijeta osobnih simbola i podsvjesnih narativnih fragmenata, koji su u slici označeni tzv. automatskim pisanjem, gestom tako bliskom slikarstvu snova i snoviđenja. Izložba je otvorena do 13. ožujka te na www.ns-dubrava.hr.

Sedam gladnih godina

Rijeka – Galerija Kortil ugošćuje izložbu Sedam gladnih godina Elvisa Bertona. U tekstu Jerice Ziherl stoji kako je Bertonov angažman nenametljiv, iskazan kroz distancu smijeha, što u konačnici može biti i najučinkovitiji način istupa spram realnosti i afirmacija autonomije u prikazu sedam samostojećih krava od željeza postavljenih u galerijskom prostoru, koje se naslanjaju na biblijske motive. Bertonovu izložbu možete vidjeti do sredine ožujka.

Šuvarove Slagalice

Zagreb – Izložbu Slagalice Duje Šuvara možete pogledati u Galeriji događanja Kulturnoga centra Peščenica. Kustosica Ivana Gabrić piše kako slagalice kao dječje igračke u projektu umjetnika postaju intrigantno umjetničko sredstvo s britkom oštricom. Pokušavajući pronaći svoju poziciju u obezglavljenom i iščašenom sustavu brutalnoga kapitalizma, konzumerizma i materijalizma, Šuvar komentira situaciju na sebi svojstven način, kritikom i suptilnim humorom. Izložba je otvorena do 22. ožujka te na www.kcp.hr.

Pende u Dubrovniku

Dubrovnik – Izložba recentnih slika Izvora Pende pod naslovom Metamorfoze III otvorena je u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji. Kustosice izložbe Nancy von Breska – Ficović i Vesna Delić Gozze, uz Michaela Stoebera i Daniela Richtera, spominju kako je korak u evoluciji njegova slikarskog stila svojevrstan zbroj svih njegovih prethodnih iskustava i istraživanja. Kroz dokidanje prisutnosti ženskog lika i postupno razlučivanje granica prostora umjetnik se oslobađao dominantnih motiva u kompoziciji. Otvoreno do kraja ožujka te na stranici www.ugdubrovnik.hr.

Vijenac 522

522 - 6. ožujka 2014. | Arhiva

Klikni za povratak