Vijenac 522

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Lajpciški sajam očekuje brojne autore i posjetitelje

NJEMAČKA – Na ovogodišnji Lajpciški sajam knjige i pripadni festival Leipzig čita dolazi niz autora te oko dvije tisuće izdavača iz četrdesetak zemalja.

Dolazak su najavile međunarodne zvijezde poput Zadie Smith i Margaret Atwood te niz njemačkih autora, među njima Clemes J. Setz, Jens Sparschuh i Martin Mosebach, dok će o aktualnim događajima u domovini govoriti ukrajinski autor Juri Andruhovič. Drugi po veličini njemački sajam knjige održava se od 13. do 16. ožujka, a ove je godine zemlja gost Švicarska, koju predstavlja osamdeset autora. Leipzig čita ove godine nudi 410 priredbi. Na otvaranju sajma predaje se Europsko razumijevanje, jedna od najvažnijih njemačkih nagrada u području kulture, koja ove godine ide indijskom autoru Pankaju Mishri za From the Ruins of Empire. The Intellectuals Who Remade Asia. Lani je nagrada vrijedna 15.000 eura dodijeljena Klaus-Michaelu Bogdalu za knjigu Europa erfindet die Zigeuner. Na sajmu se u kategorijama beletristike, publicistike i prijevoda dodjeljuje i Nagrada Lajpciškog sajma, koja ove godine slavi deseti rođendan i ukupno je dotirana s 45.000 eura. Lani ju je u kategoriji beletristike dobio David Wagner za roman Leben.

 

Otto Dov Kulka nagrađen za memoare o Auschwitzu

IZRAEL / VELIKA BRITANIJA – Otto Dov Kulka, profesor povijesti na Sveučilištu u Jeruzalemu, dobitnik je ovogodišnje nagrade Jewish Quarterly-Wingate, za memoare Landscapes of the Metropolis of Death.

Žiri je Kulkino djelo opisao kao „najveću knjigu o Auschwitzu od Prima Levija“. Knjiga istražuje djetinjstvo autora rođena u Čehoslovačkoj 1933, koje je djelomično proveo u getu u Terezinu i zatim u Auschwitzu. Knjiga je pobijedila u konkurenciji u kojoj su bili zbirka Edith Pearlman Binocular Vision i roman izraelske autorice Shani Boianjiu The People of Forever Are Not Afraid. Prestižna nagrada vrijedna 4000 funti predaje se od 1977. u Londonu autorima iz Velike Britanije, Commonwealtha, Europe i Izraela koji „bude interes širokog čitateljstva za židovske teme “. Među dosadašnjim su dobitnicima Amos Oz, Imre Kertész, Zadie Smith, WG Sebald i Oliver Sacks.

 

Ponovna potraga za Cervantesovim posmrtnim ostacima

ŠPANJOLSKA – Madridska gradska uprava ponovno nastoji pronaći posmrtne ostatke Miguela de Cervantesa (1547–1616).

Autor Don Quijotea umro je u siromaštvu u samostanu u Madridu, koji je od tada više puta pregrađivan, pa se danas više ne zna gdje je Cervantes pokopan. Kako je javio El País, gradska je uprava od regionalne vlade dobila dozvolu da na zemljištu samostana traži posmrtne ostatke pisca, pri čemu će se koristiti radar za analizu gornjih slojeva tla. Prije tri godine skupina stručnjaka na privatnu je inicijativu krenula u potragu, ali je projekt stao zbog financijskih problema.

 

Hemingwayeva ostavština s Kube stigla u Boston

KUBA / SAD – Osobni dokumenti nobelovca Ernesta Hemingwaya, koji su se dosad nalazili na Kubi, dostupni su u Biblioteci Johna F. Kennedyja u Bostonu.

Ukupno 2500 sada digitaliziranih dokumenata bilo je uskladišteno na Hemingwayevu imanju Finca Vigía na Kubi, gdje je živio 21 godinu, do smrti 1961. U kući je napisao Kome zvono zvoni i Starac i more. Među dokumentima koji pružaju uvid u Hemingwayjev svakodnevni život nalaze se računi, brzojavi, polica osiguranja za auto, dozvola za oružje, ulaznice za borbe s bikovima te brojne bilješke. Kennedyjeva biblioteka posjeduje najveću zbirku Hemingwayeve ostavštine.

 

Imenovan novi član žirija Nobelove nagrade

ŠVEDSKA – Švedski pisac Klas Östergren (59) novi je član žirija Nobelove nagrade za književnost, javila je Švedska akademija u Stockholmu.

Östergren preuzima mjesto Ulfa Lindea, švedskoga kritičara koji je umro u listopadu. Östergren od 1975. objavljuje romane i novele, a poznat je i kao prevoditelj, primjerice J. D. Salingerova Lovca u žitu. Žiri koji se sastoji od osamnaest članova sam odlučuje o tome tko će postati članom, koji se onda imenuje doživotno. Potkraj prošle godine profesorica estetike Sara Danius imenovana je kao šesta žena u tom tijelu.

Vijenac 522

522 - 6. ožujka 2014. | Arhiva

Klikni za povratak