Vijenac 522

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Harms u Kerempuhu

Satiričko kazalište Kerempuh 7. ožujka ima premijeru predstave Živio Harms! Čuda postoje, koju režira Aleksandar Popovski. Dramaturginja Dora Delbianco i sam redatelj su, prema djelima Daniila Harmsa u prijevodu Irene Lukšić, adaptirali osebujne, apsurdne i satirične Harmsove minijature za pozornicu. Aleksandru Popovskom to nije prvo postavljanje Harmsa u Hrvatskoj, prije koju sezonu postavio ga je na Riječkim ljetnim noćima. U predstavi s glazbom grupe Foltin glume Linda Begonja, Ivan Đuričić, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Maja Posavec, Rakan Rushaidat, Branka Trlin i Mia Anočić Valentić. Kostime je osmislila Marita Ćopo, za svjetlo je odgovoran Aleksandar Mondecar, a u osmišljavanju scenografije je, uz Ninu Bačun i Robertu Bratović, sudjelovao i redatelj, koji je i svoju prvu režiju u Hrvatskoj (Bure baruta Deana Dukovskog) ostvario u Kerempuhu.

Frljićev Hamlet u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih povjerilo je režiju Shakespeareova Hamleta Oliveru Frljiću, kako iz kazališta priopćuju „jednom od najperspektivnijih hrvatskih redatelja“, ali i jednom od najprovokativnijih. Premijera predstave Hamlet bit će 8. ožujka, a naslovnu ulogu tumači Krešimir Mikić. Uz njega glume Nina Violić (Gertruda i Ofelija, što je pri postavljanju Hamleta već iskorištena varijanta podjele, sjetimo se Ostermeierove režije!), zatim Sreten Mokrović (Klaudije), Pjer Meničanin (Polonije), Jasmin Telalović (Laert), Goran Bogdan (Horacije), Vedran Živolić (Rosencrantz), Petar Leventić (Guildenstern) i Milivoj Beader (Grobar). Shakespeareov Hamlet iznimno je zahvalan tekst za svakojake interpretacije, rastezanja dramaturških, političkih i inih silnica toliko poznata tekstualnog predloška zapravo je idealan projekt za redatelja Olivera Frljića pa će njegovu interpretaciju Shakespeareova klasika biti, u najmanju ruku, zanimljivo pogledati.

Novi život u dvorani
Miško Polanec

Dramski studio slijepih i slabovidnih Novi život, koji se inače koristi dvoranom Vidra u Draškovićevoj ulici, novu će premijeru u režiji Saše Božića i Ksenije Zec odigrati 16. ožujka u Dvorani Miška Polanca Zagrebačkoga kazališta mladih. Riječ je o predstavi Dok ležah na samrti nastaloj po motivima književnoga predloška Williama Faulknera.

Gumbekovi dani
u Histrionskom domu

Svečanim otvaranjem 20. ožujka započinju u Histrionskom domu sedmi Gumbekovi dani, koji će trajati sve do 1. travnja. Na ovogodišnjem festivalu bit će izvedeno četrnaest predstava, a prva od njih Kraljeva sluškinja Borisa Kovačevića u režiji sama autora i izvedbi Teatra Barakuda bit će izvedena prvoga dana festivala. Slijede Srce u koferu Jurja Ivanušiča iz Slovenije u izvedbi kazalište Privatna produkcija, zatim predstava Pjevaj brate II. Stevana Koprivice u izvedbi Favi teatra iz Srbije, Cabaret na crno Teatra Gustl, Feydeuova Buba u uhu Satiričkoga kazališta Kerempuh, Njuške C. J. Johnsona u izvedbi Teatra Exit, francuske anonimne farse pod naslovom Bogi Ivač – znova u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu i Kerekeš teatra, predstava Ja i moji osjećaji Ivice Boban u produkciji kazališta Žar ptica iz Zagreba te Operni cabaret Marije Oršić Magdić, koji će gledatelji moći pogledati u HNK-u u Zagrebu. Festival se nastavlja gostovanjem iz Bosne i Hercegovine, predstavom Ja, Malahuša Indire Kučuk-Sorguč u produkciji Filter iz Sarajeva, predstavom Pekel na Zemlji Denisa Peričića koju će izvesti studenti Umjetničke akademije u Osijeku, histrionskom predstavom Muke po Iveku Nina Škrabea, gostovanjem produkcije Još si zelen Zorina doma iz Karlovca te završnom projekcijom filma Jeste li bili u Zagrebu, gospodine Cabaret Igora Mrduljaša i Tahira Mujičića, nakon koje slijedi svečana dodjela nagrada.

Fassbinder u Gavelli

Prema romanu Južnjak Reinera Wernera Fassbindera (u prijevodu Dubravka Torjanca) Dramsko kazalište Gavella 21. ožujka premijerno će izvesti predstavu My Little Corner of the World u režiji Anice Tomić i dramaturškoj obradi Jelene Kovačić i Anice Tomić. U predstavi, za koju su glazbu skladali Alen i Nenad Sinkauz (East Rodeo), a koreografiju radila Petra Hrašćanec, dok je kostimografkinja bila Marita Ćopo, glume Franjo Dijak, Antonija Stanišić Šperanda, Boris Buzančić, Sven Medvešek, Ksenija Pajić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Amar Bukvić, Dijana Vidušin i Đorđe Kukuljica. Scenografiju je osmislio Siniša Ilić, a svjetlo u predstavi oblikovao Zdravko Stolnik.

Vijenac 522

522 - 6. ožujka 2014. | Arhiva

Klikni za povratak