Vijenac 522

Glazba

Glazbeni globus

Mirta Špoljarić

Od Pachelbela
do Nine Simone

ZAGREB – Od Pachelbela do Nine Simone, od Telemanna do Šostakoviča, ansambl Glazbene staze istražit će sličnosti i razlike između dvaju povijesno udaljenih razdoblja i stilova, baroka i jazza. Ansambl Glazbene staze čine Eda Rimanić, flauta, Yaroslav Sadovyy, klarinet, Đana Kahriman, violina, Mia Grubišić, violončelo, i Iva Ljubičić, klavir, a zanimljivi koncert priredit će 8. ožujka u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati. „Radi li se o skladu ili sudaru svjetova – otkrijete s nama“, pozivaju organizatori.

Prvi zagrebački recital
Yundi Lija

ZAGREB – Kineski pijanist Yundi Li, koji je u dobi od osamnaest godina postao najmlađi i prvi kineski pijanist koji je pobijedio na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Frédéric Chopin u Varšavi, otvorit će 11. ožujka ovogodišnji ciklus Pianofortissimo, koji se održava u organizaciji ArtAgenta i Koncertne direkcije Zagreb.

Za program zagrebačkog recitala Yundi Li je odabrao dva nokturna iz op. 9 Frédérica Chopina, Fantaziju u C-duru Roberta Schumanna te dvije sonate Ludwiga van Beethovena, Appassionatu i Mondschein.  Koncert će biti priređen u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati.

Večer njemačkih skladatelja

RIJEKA – Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke održat će 13. ožujka u 20 sati simfonijski koncert posvećen glazbi njemačkih skladatelja Ludwiga van Beethovena i Johannesa Brahmsa. Orkestrom će ravnati Antun Nanut, a kao solist za klavirom pridružit će im se Vladimir Babin.

Od Beethovena do Jelaske

SPLIT – Vesna Podrug, docentica za klavir na Umjetničkoj akademiji u Splitu, održat će pijanistički recital 17. ožujka s početkom u 19.30 sati u foajeu splitskoga HNK-a. Na programu će biti izvedbe skladbi Ludwiga van Beethovena, Olje Jelaska, Franza Schuberta, Franza Liszta i Frédérica Chopina.

Recital Tomislava Vukšića

ZAGREB – U sklopu ciklusa Guitarra viva u Hrvatskom glazbenom zavodu gitarist Tomislav Vukšić priredit će 18. ožujka solistički koncert, koji će otpočeti u 20 sati. Tomislav Vukšić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Darka Petrinjaka te završio poslijediplomski studij na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu u klasi Zorana Dukića. Asistent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a za najavljeni koncert pripremio je repertoar Johanna Sebastiana Bacha, Carla Philipa Emanuela Bacha, Lennoxa Berkeleyja, Williama Waltona i Malcolma Arnolda.

Mario Ivelja 35 godina među Solistima

ZAGREB – Dana 19. ožujka u 20 sati Zagrebački solisti održat će četvrti koncert u svojoj 60. slavljeničkoj sezoni pod vodstvom violinista Sretena Krstića u Hrvatskome glazbenom zavodu. Kao solist nastupit će Mario Ivelja na kontrabasu, koji će svečanim koncertom obilježiti 40 godina umjetničkoga rada i 35 godina muziciranja u zagrebačkim solistima. Program je koncerta raznolik, a večer će započeti djelom Iz moje muzičke bilježnice Borisa Papandopula, nakon čega slijede dva recentnija djela za kontrabas i gudače: Kobolds (Ples gnoma) Françoisa Rabbatha i Prof. Mario’s Joke Davida Gazarova. Koncert će završiti izvedbom Suvenira iz Firence Petra Iljiča Čajkovskog, u aranžmanu za gudački orkestar.

Jurij Simonov
i Nikita Borisoglebskij

ZAGREB – Simfonijski orkestar HRT-a nastupit će u ciklusu Svijet glazbe Koncertne direkcije Zagreb uz goste iz Rusije – dirigenta Jurija Simonova i violinista Nikitu Borisoglebskog. Uz Koncertnu predigru Krešimira Baranovića, glazbenici će izvesti Koncert za violinu i orkestar u d-molu Jeana Sibeliusa i izbor Slavenskih plesova Antonína Dvořáka. Nastupit će u večeri 13. ožujka, od 19.30 sati, u KD Vatroslava Lisinskog.

Vijenac 522

522 - 6. ožujka 2014. | Arhiva

Klikni za povratak