Vijenac 522

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA, SREDIŠNJICA

IZ OGRANAKA

Beč

U prostorijama Gradišćanskohrvatskog centra u Beču 27. veljače održano je predavanje Ivana Rončevića Dvostruko rimovani deseterci kao kulturni izričaj Istočne Hrvatske u organizaciji Ogranka Matica hrvatske u Beču. Rončević je zaposlen kao predavač na Institutu za slavistiku Bečkog sveučilišta, a prošle godine magistrirao je s temom slavonskog bećarca. Na predavanju predstavljena je povijest deseterca, koji je postao dijelom hrvatskoga kulturnog nasljeđa. „Dva stiha deseterca izražavaju emocije, stavove, mišljenja, opisuju životne događaje i prilike, a istovremeno djeluju kao cjelina, kao samostalno djelo“, rekao je Rončević, dodavši da nakon uvrštenja bećarca na UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine 2011. veliku ulogu u očuvanju dvostruko rimovanih deseteraca imaju kulturno- umjetnička društva, glazbene udruge i ansambli. Kao gošće na bečkoj svečanosti nastupile su članice Folklornog ansambla Rod te članice Ženske vokalne skupine Tkanica iz Beča. (Zvonimir Vučur)

Garešnica

Ogranak MH u Garešnici 20. veljače održao je izbornu skupštinu na kojoj su izabrani Zvonko Farago (predsjednik), Marija Šedlbauer (dopredsjednica), Margareta Miloš (tajnica), Marijan Kanižaj (blagajnik) i Hrvoje Milinković (član), dok su u Nadzorni odbor ušli Alojz Vragolović, Stjepan Banas i Gordana Ščrbačić. Najavljeno je da će ogranak u 2014. nastaviti tradicionalno nagrađivanje knjigama najboljih učenika, u travnju će biti raspisan natječaj za najbolje učeničke radove, a predstavit će se i antologija dječje poezije Stjepana Banasa. Tjedan prije, 13. veljače, mezzosopranistica Ana Šedlbauer i pijanist Davor Brđanović oduševili su publiku u Hrvatskom domu u Garešnici koncertom Un oiseau rebelle u organizaciji Ogranka. (G. G.)

Grude

Knjiga Ivana Šimića Hercegovac s razlogom nakon Zagreba i Mostara predstavljena je u Ogranku MH u Grudama. Riječ je o zbirci tekstova objavljivanih na mostarskom portalu dnevnik.ba, a kolumnama je dodano i nekoliko putopisnih tekstova objavljenih u godišnjaku Ogranka u Grudama te kratka ratna priča iz istoga zbornika. Predstavljanje je moderirala Zorica Zorić, a knjigu su predstavili Petar Majić, koji je govorio je o ratnom djelovanju Ivana Šimića, te Ivo Lučić osvrnuvši na političke poruke rukopisa. (G. G.)

Križevci

U suorganizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije pri HAZU-u te križevačkog ogranka MH 3. ožujka u Velikoj vijećnici Križevaca održan je okrugli stol Hrvatska mlada lirika: sto godina poslije. Na pitanje Je li ostarjela mlada lirika? odgovor je pokušao dati akademik Tonko Maroević, Mario Kolarić govorio je o Franu Galoviću i Hrvatskoj mladoj lirici, a Božica Jelušić i Petar Babić izlagali na teme naslovljene Skriveni perivoj i Sto godina samoće. (G. G.)

Marija Bistrica

Svetište Majke Božje Bistričke i ove godine organizira korizmene tribine, koje će se održavati petkom u korizmi, od 7. ožujka do 4. travnja, u kapelici Sv. Petra. Ove se godine u organizaciju uključio i novoosnovani OMH u Mariji Bistrici predvođen Snježanom Husinec – a autor projekta i voditelj tribina, kao i prošle godine, bit će Branimir Bilić. Ciljevi su tribina potaknuti ljude, posebno mlade, na promišljanje o stvarnoj vrijednosti života i važnosti ljudske osobe za opstojnost u suvremenom svijetu, o čemu će govoriti Tomislav Kovač sa zagrebačkoga KBF-a i Gojko Bežovan s Pravnoga fakulteta u Zagrebu, zatim prorektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Emilio Marin, novinski kolumnist Darko Pavičić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče Vlado Jukić i psihijatrica Marijana Braš, književnik Miro Gavran, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu Rene Medvešek te studentski kapelan iz Zagreba don Damir Stojić i sociolog Renato Matić. Snimke korizmenih tribina emitirat će se u programu Radija Marija Bistrica četvrtkom od 17 sati od 13. ožujka do 10. travnja. (G. G.)

Novalja

Četvrta knjiga is­tra­ži­vanja Pažka pučka poe­tika kao povijesni govor (2003–2013) po­vjesničara i prevoditelja Nikole Crnkovića (1928) tiskana u nakladi OMH u Novalji, predstavljena je 3. veljače u Središnjici.

O knjizi posvećenoj pjesnicima grada Paga, Dinjiške i Kolana govorili su Nataša Bašić, Anton Šuljić i Dražen Peranić. Tjedan prije vrijedno izdanje predstavljeno je u Ogranku MH u Rijeci. (G. G.)

Nova Gradiška

Ogranak MH u Novoj Gradiški 20. veljače održao je izvještajnu skupštinu. Izvješće o radu Ogranka u 2012. i 2013. te program rada za 2014. podnio je predsjednik Josip Ostić, koji je redovito tiskanje godišnjaka te ulogu nositelja projekta zaštitnih radova na crkvi Svih Svetih u Novoj Gradiški iz 13. stoljeću istaknuo kao najvažnije aktivnosti. O financijama je govorio rizničar Pero Paurević, a izvješće Nadzornog odbora podnio je njegov predsjednik Davorin Slišurić. Poštujući naputke iz Središnjice u Zagrebu izvršena je i promjena u 8. čl. Pravila Ogranka koja se odnosi na pečat Ogranka. Na skupštini su predstavljeni novi, mladi članovi Ogranka Sandra Hruban i Branimir Kramberger. (G. G.)

Orašje – Vinkovci

U franjevačkom samostanu Uznesenja BDM u organizaciji Ogranka u Orašju i suorganizaciji županijskih ministarstava obrazovanja i zdravstva 21. veljače predstavljena je monografija 180 godina vinkovačke bolnice u izdanju Ogranka u Vinkovcima. Veliko zanimanje za monografiju u bosanskoj Posavini nije neobično jer su se mnogi Posavci iz BiH rodili u njoj, u njoj se liječili i izliječili, a neki, nažalost, i umrli u njoj, pa je ta bolnica jednako i bosanskoposavska koliko i slavonska. Monografiju su predstavili urednici Marija Jurković, Marko Landeka i predsjednik vinkovačkog ogranka Dražen Švagelj. Publiku su oduševili muška klapa Lipa Vinkovci i mješoviti pjevački zbor Adoro Tolisa pod ravnanjem profesorice Marije Nedić, dok su na glasoviru svirale učenice Matea Mišković i Ivana Oršolić. Predstavljanje monografije vinkovačke bolnice nastavak je stalne suradnje vinkovačkog i oraškog ogranka MH. (Vidan Janjić)

Osijek

U Ogranku MH u Osijeku 26. veljače održana je konferencija za medije na kojoj je uz predstavljanje novoga broja Književne revije rezimiran rad ogranka u prošloj godini te najavljene aktivnosti za 2014. Broj između ostaloga donosi fragmente pobjedničkih tekstova natječaja za prozni rukopis, a glavni urednik časopisa Ivan Trojan apostrofirao je i dva tematska broja (o scenskom pokretu i lutkarstvu) ostvarena u suradnji s Umjetničkom akademijom. Tajnik ogranka Josip Cvenić najavio je projekt s osječkim Filozofskim fakultetom o jeziku te objavu pobjedničkog romana na natječaju autorice Doris Pandžić iz Rijeke. (G. G.)

Pula

Posljednjega dana veljače u karnevalski prikladno ukrašenim prostorijama pulskoga ogranka MH održana je večer poezije pod maskama. Kako bi se oduprli vremenu materijalizma, sekularizacije i fahidiotizma, pred ljubiteljima poezije zamaskirani studenti kroatistike (Elis Baćac, Ana Hlavati, Anita Jelenović, Jakša Kasaš, Iris Mošnja, Jelena Pavić, Jelena Pudić i Vedrana Štefančić pod mentorstvom Irene Mikulaco) Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli interpretirali su stihove hrvatskih i ruskih pjesnika. Uz uvodne zvuke ruskih narodnih pjesama, publika se mogla uživjeti u poetiku zimskoga ozračja, ljubavi i ludizma, prikladnih za karnevalsko vrijeme. Program je kulminirao skečom, koji je nasmijao publiku izvedbom Harmsova teksta o ruskim piscima. Večer je zaključena Cesarićem: „Poezija nije matematika, poezija je tonjenje u mraku, pregršt svjetlosti, intenziviranje života i – život sam“. (Irena Mikulaco)

Sveta Nedelja

Članovi svetonedeljskog ogranka MH 22. veljače uprizorili su davne događaje što su se zbili podno dvorca obitelji Erdödy u Kerestincu. Prema povijesnim izvorima, 6. veljače 1573, u osvit mnogo poznatijih bitaka i buna s epicentrom u Stubici, u Kerestincu je banska vojska predvođena podbanom Gašparom Alapićem porazila oko dvije tisuće ustanika, pri čemu je nekoliko stotina seljaka pogubljeno. Već drugu godinu zaredom članovi Ogranka početkom veljače simbolično zauzimaju dvorac u Kerestincu sa svrhom otvaranja toga velebnog spomenika kulture kulturnim zbivanjima.

Ove su godine pred pedesetak posjetitelja svetonedeljski pjesnici – članovi svetonedeljskog OMH i učenici OŠ Sveta Nedelja – jednosatnim programom u atriju dvorca prizvali u sjećanje davne događaje, a kazivanje kajkavske poezije i izvedbu dramske predstave nisu omele ni vremenske prilike. Novim pjesmama predstavili su se Zdravko Škrapec, Stjepan Bošković i Domagoj Slavić, a pjesme Dragutina Domjanića i Frana Galovića govorili su učenici Izabela Krakić, Antonio Pehar i Filipa Lovrić. Uprizorene su i Krležine Balade Petrice Kerempuha te igrokaz učenika s kojim su sudjelovali na ovogodišnjem Lidranu. Svojom prisutnošću potporu radu Ogranka MH u Svetoj Nedelji dali su zamjenici gradonačelnika Ivica Pavlić i Damir Halužan. (Ervin Škacan)

Zadar

U prepunoj dvorani OMH u Zadru 20. veljače prikazana je knjiga Andrije Hebranga Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku, koju su zajednički objavili Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990–1991 i zadarski ogranak MH. O knjizi su uz autora govorili akademici Ivica Kostović i Željko Reiner te Ante Ćorušić. Ističući kako je Domovinski rat bio prvi rat u kojem je ubijeno više civila nego vojnika, Hebrang navodi podatke o 7263 dosad identificirana ubijena hrvatska civila. Četrdeset i sedam posto žrtava bilo je starije od 60 godina, 44 posto žrtava su žene, a pet posto djeca. Naveden je i podatak o 30.520 ranjenih. Andrija Hebrang u vrijeme rata ustrojio je stožer za zdravstvenu skrb te u okviru njega i bazu podataka o svim ranjenima i poginulima, što je omogućilo precizno bilježenje podataka. Podaci u knjizi za koju je mons. Mile Bogović napisao da ima samo jednu manu – „što nije ranije objavljena“, svakako imaju veliko značenje u vremenu njihova prešućivanja i omalovažavanja. (Anica Serdarević)

 

 

 SREDIŠNJICA

 

Znanstveni skup
o Bratoljubu Klaiću

Znanstveni skup Hrvatski jezikoslovac Adolf Bratoljub Klaić u povodu 30. obljetnice smrti velikoga leksikografa, jezikoslovca i prevoditelja održat će se 6. i 7. ožujka u Matici hrvatskoj s početkom u 10 sati. Skup zajedno organiziraju Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Matica hrvatska, a u uz tridesetak znanstvenika okupljenima će obratiti i hrvatski jezikoslovac, romanist i leksikograf Željko Klaić, sin Bratoljuba Klaića te priređivač nekoliko izdanja Rječnika stranih riječi.

Plenarna izlaganja održat će Marko Samardžija (Kako periodizirati stvaralaštvo A. B. Klaića), Marija Znika (Bratoljub Klaić i štokavština donje Podravine) i Stjepan Damjanović (Klaićeva poslanica profesoru Ljudevitu Jonkeu) nakon čega počinje s radom prva tematska skupina naslovljena Leksikograf i pravopisac A. B. Klaić. U petak 7. ožujka u 10 sati program započinje tematskom skupinom Dijalektolog i akcentolog A. B. Klaić, a u 12 sati počinje treća tematska skupina A. B. Klaić i književnost. Cjelovit program skupa dostupan je na mrežnim stranicama Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje www.ihjj.hr i Matice hrvatske www.matica.hr. (G. G.)

Pisanje znanstvenih publikacija

Knjigu Zvonimira Jakobovića Pisanje i uređivanje stručnih i znanstvenih publikacija u Matici hrvatskoj 27. veljače predstavili su Juraj Božičević i Zvonko Benčić. Knjiga objašnjava kako valjano pisati i urediti stručni i znanstveni rad, kako se tekst priprema i oblikuje, kako se prilažu ilustracije, koje se vrste znakovlja rabi, a donosi i osnovne informacije o tisku. (G. G.)

Vijenac 522

522 - 6. ožujka 2014. | Arhiva

Klikni za povratak