Vijenac 521

Književnost

Novi broj Kola

Osvjetljavanje zanemarene umjetnosti

Martina Lončar


Kad se spoje teme mistične Indije s kafkijanskom sjetom i demistifikacijom zaboravljenih ličnosti, kao plod takva suživota dobije se izdanje čija šarolikost zadovoljava čitateljske interdisciplinarne afinitete. Pjesnikinja Vesna Krmpotić, uronjena u indijsku duhovnost, ulomak Kafkine pripovijetke o postarijem neženji i razotkrivanje zanemarenih dijelova ličnosti Izidora Kršnjavoga sukus je petoga broja Kola, časopisa za književnost, umjetnost i kulturu Matice hrvatske.

 

 


Izd. Matica hrvatska, Zagreb, 2013.

 

 

 

 „Poezija bi htjela doprijeti do konačne riječi vrhovnice“, ističe Vesna Krmpotić, opisujući svoju ljubav prema indijskoj kulturi i duhovnosti koju nestereotipno uklapa u domaću književnu scenu. Milko Valent u priči Suzanne humoristično secira popularnu kulturu, a uz stihove o zavičajnoj Gunji Miroslava Mićanovića mogu se naći i kajkavski stihovi Milana Frčka koji bukolički slavi ljepotu Podravine.

U prijevodu Borisa Perića časopis donosi fragmente pripovijetke Blumfeld, postariji neženja Franza Kafke, a elektronički svijet umjetnika analizira Gordana Tkalec na primjeru internetskoga profila književnika Mire Gavrana.

Tema broja hommage je Izidoru Kršnjavome pa Katica Čorkalo Jeremić progovara o zanemarenim književnim ostvarenjima čovjeka koji je poznatiji kao povjesničar umjetnosti i predstojnik vladina Odjela za bogoštovlje. Mira Kolar-Dimitrijević analizira simboliku zagrebačke Zlatne dvorane, a o političkom djelovanju Kršnjavoga Hrvoje Dečak kaže da je „postao i ‘mađaron’ radi boljitka Hrvatske“, no unatoč kontroverzama, autori su složni kako je neosporiva uloga Kršnjavoga u oblikovanju modernoga Zagreba.

U rubrici Glazba Bosiljka Perić Kempf obilježava stogodišnjicu rođenja fagotista Rudolfa Klepača. Časopis završava kritikama književnih i znanstvenih ostvarenja: Sanda Lucija Udier piše o Gramatičkim značenjima Ive Pranjkovića, Mira Muhoberac o knjizi Zlatka Viteza Između glumišta i politike, a Darija Žilić o Gradovima, selima, dvorcima Irene Žilić.

Dvadeset i četiri suradnice i suradnika širokih spektara zanimanja u petom su broju časopisa Kolo za 2013. prikazali kako osvjetljavanje netipičnih i pomalo zapostavljenih tema može biti dobar putokaz budućim reinterpretacijama kulturno-književne produkcije.

Vijenac 521

521 - 20. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak