Vijenac 521

Likovna umjetnost

Likovni globus

Marko Kružić

Valdecova godišnjica

Zagreb – U povodu 85. obljetnice smrti, zagrebačka Moderna galerija priredila je izložbu Rudolfa Valdeca u Studiju Josip Račić. Riječ je o tridesetak djela iz galerijskog fundusa, među kojima su portreti Vladimira Lunačeka i Strossmayera te cjelokupni medaljerski opus.

Kustosica izložbe Tatijana Gareljić napominje kako je Valdec bio dosljedan modernom likovnom izričaju, majstorski usvojivši tematske i likovne dosege i mogućnosti secesije. Valdecove radove možete pogledati do 2. ožujka te se informirati na www.moderna-galerija.hr.

Bure baruta 3

Osijek – Bure baruta 3, godišnja izložba mladih umjetnika, postavljena je u Galeriji Kazamat u organizaciji osječkoga HDLU-a. Mateja Kneževića sa Sve će biti dobro! zanima aktualni društveni kontekst hrvatskih građana, Robert Fišer s Nježna destrukcija bavi se propitivanjem mogućnosti slikarstva kao umjetničkog medija, dok se Jelena Oroz predstavlja s trima kratkim animiranim filmovima. Igor Lojnjak piše kako je svrha izložbi, među ostalim, predstaviti svježinu aktualne umjetničke scene. Izložba ostaje otvorena do 21. veljače. Info na www.hdlu-osijek.hr.

Korkut u Laubi

Zagreb – Nastavljajući seriju izložbi aktualne domaće likovne produkcije, Lauba nam donosi Oko crte, prvu samostalnu izložbu Alema Korkuta. Do 8. ožujka možete pogledati Korkutove radove nastale od 2002. do 2014. Uspoređujući ih metaforički sa životom, crteži na izložbi postavljaju pitanja i začuđuju nas svojim postojanjem te traže od promatrača odgovore. Kustosica je izložbe Morana Matković, a ostale informacije potražite na www.lauba.hr.

Sestre Bukovac

Dubrovnik – U Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba Sestre Bukovac, koja predstavlja radove Bukovčevih kćeri Jelice Bukovac Radosavljević te Ivanke Bukovac Javorsky, prvih studentica na praškoj likovnoj akademiji. Cilj izložbe je valorizacija i kontekstualizacija njihova opusa radovima iz dubrovačkih muzeja i privatnih zbirki. Kustosica je Rozana Vojvoda, a radove sestara Bukovac možete pogledati do sredine ožujka. Više na www.ugdubrovnik.hr.

Kunić u Puli

Pula – Galerija Poola ugošćuje izložbu Unutar slike riječkog umjetnika Radovana Kunića. Bruno Velčić piše kako Kunićeve slike nikada ne žele biti nešto što već nisu i da nakon olako postavljena koncepta sadržaja i kompozicije on ulazi u koštac s ezoteričnim slikarskim problemima tradicionalističke slikarske doktrine. Njegove slike sadrže i prstohvat prostodušne zvrckavosti koju dodaje ukupnom spokoju prizora gdje uglavnom nekoliko objekata i jedna do dvije osobe poziraju pred zidom. Kunićeva izložba otvorena je do 7. ožujka.

Hraste u Klanjcu

Klanjec – Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu postavila je instalaciju 2 u 1 Vojina Hraste. Iz galerije javljaju kako je riječ o nevidljivoj činjenici da je instalacija nastala mentalnim kolažiranjem dviju skulptura. Hrastina klanječka instalacija nije tek modifikacija ranijih instalacija Brdo i pas ili Planina i pas, nego se asocijativno povezuje s radom Sam kao otok te se brdo ukazuje, opstoji i percipira kao otok. Hraste je na izložbi predstavljen i videografijom glazbenoga sastava Leut Magnetic. Izložbu pogledajte do 2. ožujka.

Gverovićeva i Ilić
u Tate Modernu

London – Izložba Izokrenuta kuća Tine Gverović i Siniše Ilića otvorena je u londonskoj galeriji  Tate Modern i bavi se osobnim i geopolitičkim stanjima nestabilnosti, nepostojanosti i ovisnosti te, fizički i tematski, idejom dekonstrukcije prostora i vremena. U dugogodišnjoj suradnji Gverovićeva i Ilić pričaju fiktivne priče o suludoj besciljnoj gradnji, a slikama i crtežima na kojima linija ili potez kista postaju metafore za zauzimanje različitih pozicija gledaju na stvarnost suvremenoga trenutka. Izložba ostaje otvorena do 9. ožujka. Više na www.tate.org.uk.

Vijenac 521

521 - 20. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak