Vijenac 521

Književnost

Književni globus

Iva Krtalić Muiesan

Finalisti nagrade Folio

VELIKA BRITANIJA – Osmero autora iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije našli su se na popisu finalista za prvo izdanje britanske književne nagrade Folio, vrijedne 40.000 funti.

Prema navodima organizatora, za nagradu se mogu natjecati beletristička djela na engleskom jeziku, bez obzira na nacionalnost ili spol autora. Organizatori naglašavaju da nagrada neće biti konkurencija najpoznatijoj britanskoj književnoj nagradi Booker, koja je u međuvremenu također otvorena autorima iz cijeloga svijeta. Na popisu knjiga u užem izboru, među kojima su poezija, romani i kratke priče, djela su petero Amerikanaca: Schroder Amity Gaige, Benediction Kenta Harufa, The Flame Throwers Rachel Kushner, A Naked Singularity Sergia De La Pave i Tenth of December Georgea Saundersa. Jane Gardam s Last Friends jedina je Engleskinja na popisu, na kojemu su još Kanađanka Anne Carson s Red Doc, dobitnica Nagrade T. S. Eliota za poeziju 2013, i Irkinja Eimear McBride s A Girl is a Half-Formed Thing, dobitnica nagrade Goldsmith 2013. Nagrada će biti predana u Londonu 10. ožujka.

Finalisti Lajpciške nagrade

NJEMAČKA – Dvoje debitanata i troje poznatih autora našlo se na popisu finalista za nagradu Lajpciškoga sajma knjige, koja se predaje u kategorijama beletristike, publicistike i prijevoda.

Za nagradu vrijednu 15.000 eura u kategoriji beletristike nominirani su s prvim romanima Fabian Hischmann za Am Ende schmeißen wir mit Gold i Per Leo za Flut und Boden: Roman einer Familie. Na popisu su još Martin Mosebach s Das Blutbuchenfest, Katja Petrowskaja s Vielleicht Esther i Saša Stanišić s Vor dem Fest. Ti su romani izabrani iz ukupno 410 naslova, koliko ih je u konkurenciju poslalo 136 izdavačkih kuća. Nagrada, koja se predaje u ožujku na Sajmu knjige u Leipzigu, jedno je od najuglednijih književnih priznanja u Njemačkoj. Lani je nagradu dobio David Wagner za roman Leben, za publicistiku je nagrađen Helmut Böttiger s Die Gruppe 47. Als die deutsche Literatur Gechichte schrieb, a Eva Hesse nagrađena je za prijevod Ezre Pounda.

Dvjesto svjetskih
autora protiv Putina

RUSIJA – U povodu Zimskih olimpijskih igara u Sočiju dvjestotinjak međunarodno poznatih autora potpisalo je otvoreno pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, u kojemu traže da se prekine s gušenjem sloboda u zemlji.

Pismo, među čijim su potpisnicima nobelovci Günter Grass, Elfriede Jelinek, Wole Soyinka i Orhan Pamuk, kritizira ruske zakone protiv tzv. homoseksualne propagande, kao i zakon protiv blasfemije koji kriminalizira vjersku uvredu. Kako navode potpisnici, ti zakoni „posebno stavljaju u opasnost pisce“, kojima je ili „nametnuta tišina ili rizik progona i često drastične kazne isključivo zbog izražavanja vlastitog mišljenja“. Među potpisnicima su pisci iz tridesetak zemalja, među njima Salman Rushdie, Margaret Atwood, Jonathan Franzen, Carol Ann Duffy, Ingo Schulze, Julian Barnes, Ian McEwan…

Objavljena jedina
Chaplinova knjiga

SAD – Jedino prozno djelo Charlieja Chaplina, mračna, nostalgična novela, koja je poslužila kao predložak filma Svjetla pozornice, i koja je šezdeset godina ostala neobjavljena, prvi je put predstavljena javnosti.

Footlights prati priču filma o ostarjelom klaunu Calveru, kojega u filmu tumači sam Chaplin, i plesačici, koju igra Claire Bloom, a koju Calvero spašava od samoubojstva. Svjetla pozornice bio je posljednji Chaplinov američki film, prije nego što je napustio zemlju usred optužbi za simpatiziranje komunista. Novela, koju je napisao 1948, prije scenarija za film, priču priča šire i dublje, dajući uvid u autorovo stanje uma u to doba. Rukopis je desetljećima ležao u Chaplinovu arhivu, a sada ga je uredio njegov biograf David Robinson. Objavio ga je talijanski institut Cineteca di Bologna, koji već dulje radi na digitaliziranju Chaplinova arhiva.

Vijenac 521

521 - 20. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak