Vijenac 521

Kazalište

Kazališni globus - Hrvatska

Lidija Zozoli

Barun penjač u Rijeci

Talijanska drama Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci 21. veljače premijerno će izvesti komediju za djecu i odrasle Barun penjač (Il barone rampante) talijanskoga nobelovca Itala Calvina.

Riječ je o slobodnoj adaptaciji istoimenog alegorijskog romana (1957 koji je adaptirala i na scenu postavila redateljica Paola Galassi, istodobno potpisujući i izbor glazbe u predstavi. Suradnik je u nastanku adaptacije i asistent redateljice Oscar Genovese, scenografkinja i kostimografkinja Rosaria Ricci, koreografiju potpisuje Elena Brumini, oblikovanje svjetla Predrag Potočnjak, a u predstavi glume Mirko Soldano, Tomas Kutinjac, Andrea Tich, Elena Brumini, Rosaria Bubola, Ivna Bruck, Geoffrey di Bartolomeo, Giuseppe Nicodemo i Alida Delcaro. Predstava govori o dječaku koji se penje sa stabla na stablo i odbija se spustiti na tlo da ne bi hodao po zemlji poput ostalih.

Premijera u Sisku


Na sisačkoj kazališnoj sceni, osim profesionalnih produkcija u Kristalnoj kocki vedrine te povremenih ali proteklih godina vrlo rijetkih projekata sisačkog kazališta Daska, djeluje i Scena Sisak, koja je ove godine planirala izvesti dvije predstave. Prva premijera Scene Sisak bit će 22. veljače u Kazalištu 21. Scena Sisak premijerno će izvesti predstavu Na pučini, nastalu prema motivima djela Slawomira Mrožeka, koja se bavi razotkrivanjem opasnosti demokracije i odluka donesenih voljom većine. Predstava govori o trima brodolomcima. Debelom, Srednjem i Mršavom koji se, našavši se na splavi bez hrane, pokušavaju dogovoriti tko će se od njih trojice žrtvovati kako bi se druga dvojica spasila. Predstavu je režirao Tihomir Kosić, a u njoj glume Zoran Ivanić, Josip Jajčević, Tihomir Kosić, Stiv Stipić i Mihovil Mioković.

Yorick i Skup u Maloj sceni

Kazalište Mala scena ugostit će 23. i 24. veljače Teatar M&M Ragusini, studente Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji će u 19 sati odigrati scensku igru Yorick za djecu, mlade i odrasle. A predstava Skup, prema komediji Marina Držića, koja je nastala u suradnji Male scene, Filozofskog fakulteta i zagrebačke V. gimnazije bit će na programu Male scene u 20.30 sati. Scenska igra Yorick imat će zelenu i žutu premijeru, a iako nije riječ o profesionalcima, već o studentima koji, pod mentorstvom i umjetničkim vodstvom profesorice Mire Muhoberac, redateljice predstave i autorice dramaturškog predloška, ostvaruju zapažene scenske rezultate, njihov je najnoviji projekt vrijedan najave.

Ručni rad u HNK-u
u Varaždinu

Hrvatsko će narodno kazalište 28. veljače na Sceni Rogoz premijerno izvesti predstavu Ručni rad suvremenoga francuskog dramatičara Jeana Claudea Danauda u režiji Ksenije Krčar.

Riječ je o prvoj drami ovoga plodnoga pisca, koja ja praizvedena 1977. u Parizu, a nakon čije je praizvedbe uslijedilo njezino prevođenje i izvođenje na više od dvadeset svjetskih jezika. U Hrvatskoj je Ručni rad, ili Rukotvorina, igrana u Teatru &TD u prijevodu Višnje Machiedo, a autor, koji je nakon ove drame napisao njih još dvadesetak, gotovo podjednako uspješnih, pisao je i za dječje kazalište te za film i televiziju.

Eko, eko u zagrebačkom kazalištu lutaka


Eko, eko, jedna od omiljenih knjiga Hrvoja Hitreca, koja se nalazi i u lektiri za osnovne škole, svoj će kazališni život započeti kao lutkarska predstava, premijernom izvedbom u Zagrebačkom kazalištu lutaka 28. veljače. Predstavu režira filmski redatelj i autorov sin Neven Hitrec, a u simpatičnoj i duhovitoj ekološkoj priči o prijateljstvu zemaljske djece i izvanzemaljaca, spašavanju svemira i još kojekakvim smiješnim avanturama lutke oživljavaju Katarina Perica Kirin, Boris Mirković, Žarko Savić, Luka Peroš, Mladen Čutura, Anđelko Petric i Mira Bosanac. Scenografiju predstave izradio je Miljenko Sekulić Sarma, dok je svjetlo oblikovao Aleksandar Mondecar.

Vijenac 521

521 - 20. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak