Vijenac 521

Glazba

Glazbeni glovus

Mirta Špoljarić

Proslava Zagrebačkoga gitarskog trija

ZAGREB – Prije trideset godina Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš osnovali su Zagrebački gitarski trio, koji do danas djeluje u nepromijenjenu sastavu. Svoj jubilej obilježit će 22. veljače koncertom u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, u ciklusu Lisinski subotom, s raznovrsnim programom Johanna Sebastiana Bacha, Antonija Vivaldija, Frane Paraća, Marca Aurelija Zanija de Ferrantija, Nikite Koškina, Mauricea Ravela i Antonina Dvořáka. Trio je u svijetu jedinstven po tome što u nastupima uz gitare ponekad rabi i kontrabas, koji svira Darko Petrinjak, a u tom svjetlu pokazat će se i na obljetničkom koncertu. Valja dodati da Zagrebački gitarski trio priprema diskografsko izdanje s izvedbama djela Marka Ruždjaka, u suradnji s udaraljkašem Igorom Lešnikom. 

Hommage à Ljiljana
Molnar-Talajić

ZAGREB – Koncertna direkcija Zagreb nastavit će ciklus Molto cantabile 22. veljače u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 20 sati. U čast Ljiljani Molnar-Talajić pjevat će sopranistica Ivana Lazar uz pijanističku pratnju Danijela Detonija, a koncertni program činit će skladbe Richarda Straussa, Claudea Debussyja, Adalberta Markovića, Huberta Pettana i Julesa Masseneta.

Zanimljivi solisti

ZADAR – Zadarski komorni orkestar održat će koncert pod ravnanjem Ivana Repušića 24. veljače u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati. U toj glazbenoj večeri pridružit će im se klarinetist Domagoj Pavlović, fagotist Žarko Perišić i harfistica Diana Grubišić Ćiković.

Glazba francuskih
skladatelja

RIJEKA – Večer francuske glazbe naslov je koncertne večeri koju će Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem Nade Matošević održati 27. veljače u 20 sati. Koncert za flautu i orkestar, op. 37, Jacquesa Iberta interpretirat će Tamara Coha Mandić, ciklus pjesama Ljetne noći Hectora Berlioza Dubravka Šeparović Mušović, a večer će zaključiti izvedba ciklusa simfonijskih pjesama More Claudea Debussyja.

Glazbeni život u Osijeku

OSIJEK – Završetak veljače osječkoj će publici donijeti dva glazbena događanja. Dana 26. veljače u osječkom Muzeju Slavonije gostovat će varaždinski ansambl Camerata Garestin, u sklopu ciklusa Osječka muzejska glazbena srijeda, a 28. veljače u 18 sati solisti, zbor i orkestar osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta priredit će koncert Verdiju u čast.

Praizvedba Szirovicze

ZAGREB – Na redovitom koncertu u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, koji će biti priređen 3. ožujka s početkom u 20 sati, Ansambl Cantus praizvest će novo djelo hrvatskoga skladatelja mlađega naraštaja Tibora Szirovicze. Koncert naslovljen Solo – Tutti upravo će se baviti odnosom solista sa samim sobom i s ansamblom u izvedbama skladbi Enna Poppea, Zoltána Kodályja, Györgyja Ligetija i Rubena Radice, a ansamblom će ravnati Dian Čobanov.

Dobitnici potpore
iz Fonda Matz

Tročlano Stručno povjerenstvo Hrvatskoga društva skladatelja u sastavu Silvio Foretić (predsjednik), Zoran Juranić i Željko Brkanović, na temelju triju zamolbi koje su pristigle na natječaj za stimulaciju stvaralaštva mladih skladatelja iz sredstava Fonda Rudolf i Margita Matz, koji je Hrvatsko društvo skladatelja raspisalo 7. siječnja, donijelo je odluku o dodjeli maksimalnog iznosa od 40.000,00 kuna. Povjerenstvo je predložilo, a Predsjedništvo Hrvatskoga društva skladatelja potvrdilo odluku da se stipendije/stimulacije za 2014. u visini od po 20.000,00 kuna dodijele Sari Glojnarić i Antoniju Babiću. U obrazloženju svoje odluke Stručno povjerenstvo izrazilo je mišljenje da će se takvom odlukom ostvariti svrha raspisanog natječaja, a to je poduprijeti i promovirati glazbeno stvaralaštvo iznimno darovitih mladih autora na njihovu putu i odluci u izboru poziva profesionalnog skladatelja. Dodjela povelja i potpisivanje ugovora s dobitnicima bit će u ožujku.

Vijenac 521

521 - 20. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak