Vijenac 521

Matica hrvatska

OBNOVLJEN OGRANAK Matice hrvatske U POŽEGI

Bogatstvo tradicije

Mihovil Antić

Obnova Matičina ogranka obogatit će kulturni i znanstveni život grada na Orljavi

 

Nakon deset godina mirovanja 5. veljače održana je obnoviteljska skupština Ogranka Matice hrvatske u Požegi. U punu Gradskom kazalištu s oduševljenjem je podržana inicijativa za obnovu Ogranka koji se može pohvaliti dugom tradicijom i Matičarima koji su svojim radom zadužili Požegu, ali i cijelu Hrvatsku, poput Josipa Eugena Tomića, Janka Jurkovića, Tome Matića, Dobriše Cesarića i mnogih drugih. Skupštinu su pozdravili potpredsjednik MH Stjepan Sučić te predstavnici ogranaka iz Našica, Slavonskog Broda i Nove Gradiške.

 


Vesna Vlašić i Stjepan Damjanović / Snimio Mihovil Antić

 

 

 

 

Za predsjednicu Ogranka izabrana je Vesna Vlašić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije, koja je tom prigodom istaknula da će vratiti dostojanstvo Ogranku Matice hrvatske u Požegi, uzdići hrvatsku kulturu i misao, a sigurnost u tim nastojanjima daju joj ljudi koji su zajedno s njom izabrani u predsjedništvo Ogranka. Profesorica Marijana Ćorluka izabrana je za potpredsjednicu, a za a povjesničarka i arheologinja Marijana Matijević.

Novo vodstvo predstavilo je program koji najavljuje mnoštvo sadržaja, poput raznih koncerata, predavanja, izložbi, te stavlja osobit naglasak na rad s mladima, suradnju s drugim ograncima i krajevima domovine te nagrađivanje najboljih osnovnoškolaca. Ozbiljnost namjere u provođenju programa pokazali su neposredno nakon skupštine u Galeriji Ciraki, gdje je izloženo požeško knjižno blago Matice hrvatske. Organizirana je i svečana akademija na kojoj se prisutnima obratio potpredsjednik MH akademik Stjepan Damjanović riječima: „…izražavam nadu da je to početak nečega lijepoga i dobroga, nečega što će obogatiti kulturni i znanstveni život grada na Orljavi, grada koji se tako jako i s punim pravom ponosi svojom kulturnom tradicijom…“ . Također je naglasio da se povijest nijednog zagrebačkog fakulteta ne može pisati bez udjela onih koji su rođeni ili školovani u Požegi.

Svojom prisutnošću i čestitkama obnavljanje Ogranka podržao je i biskup Antun Škvorčević te je podsjetio kako je ogranak prije sedamnaest godina bio vrlo aktivan, no postupno je zamirao. Zaključio je kako je potrebno umrijeti da bi se uskrsnulo. Također je izrazio radost ponovnim obnavljanjem ustanove koja njeguje hrvatsku kulturu i identitet. Prigodne riječi uputili su i požeški dogradonačelnik Darko Puljašić i župan požeško-slavonske županije Alojz Tomašević. Na svečanoj akademiji nastupio je mješoviti zbor Vijenac, mladi glazbenici te plesna skupina. Na samu kraju požeški mladi glumci recitirali su izabrane dijelove poznatih književnih tekstova o Požegi.

Vijenac 521

521 - 20. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak