Vijenac 520

Glazba

Predstavljen pretprogram 65. dubrovačkih ljetnih igara

U znaku barokne glazbe

Miljenko Jelača

Tradicionalno, na Kandeloru, Svijećnicu, uoči feste Sv. Vlaha, objavljen je pretprogram ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara. Bitno određenje glazbenom programu daje barokna glazba, kao što je Mladen Tarbuk, direktor tog programa Igara, već lani najavio: „Kako je barok bio prvi nacionalni stil u Europi, čije su se estetike razlikovale od naroda do naroda, okosnica festivala sastoji se od tri koncertna programa – njemačkog, talijanskog i francuskog baroka“.

 


Mladen Tarbuk, Davorko Obuljen, Andrea Zlatar Violić, Krešimir Dolenčić, Nenad Vekarić i Ivana Medo Bogdanović / Foto DLJI

 

 

 

Talijanski barok će predstaviti ansambl Concerto de’ Cavalieri pod umjetničkim vodstvom Marcella di Lise. Na programu će biti kantate Alessandra Scarlattija, istaknutoga talijanskog baroknog skladatelja, dok će njemački barok, izvedbama svih šest Bachovih Brandenburških koncerata, predstaviti jedan od priznatih svjetskih orkestara – Bachorchestra of the Gewandhaus Leipzig. Francuski barok predstavit će Le Concert Spirituel, glasoviti francuski vokalno-instrumentalni sastav pod vodstvom uglednoga Hervéa Niqueta. Barokne izvedbe domaćih glazbenika priredit će vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Hrvatski barokni ansambl s kojim se očekuje i nastup Renate Pokupić. S baroknim repertoarom nastupit će i talijanski pijanist Andrea Padova, dobitnik prve nagrade na Bachovu natjecanju u Weimaru, te Dieter Flury, solo flautist Bečke filharmonije.

U znaku barokne glazbe bit će i jedino glazbenoscensko djelo, koje se nadovezuje na lani vrlo uspjelo gostovanje Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora s baletom Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva. U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana, koreografski i redateljski dvojac Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevu poljanu neobarokni balet Opasne veze, po motivima romana Les Liaisons dangereuses Pierra Choderlosa de Laclosa i Kvarteta Heinera Müllera na glazbu Georga Friedricha Händela, Johanna Sebastiana Bacha, Antonija Vivaldija i još nekih majstora baroka. Odmah po premijernoj izvedbi u Dubrovniku balet će biti izveden na Križankama na Festivalu u Ljubljani, a zatim ide na repertoar Slovenskoga narodnog gledališča u Mariboru.

Kakav je utjecaj na današnju glazbu barok ostavio na jazz, pokazat će trio pijanista Davida Gazarova, čije su improvizacije na Bachove teme poznate i cijenjene. U dijelu glazbenoga programa koji nije pod znakom baroka očekuju se i nastup Slovenskog okteta u crkvi Sv. Vlaha, Kvarteta tuba XL s trubačem Ericom Aubierom u atriju poslijediplomskog središta, Kvarteta Tartini u atriju Kneževa dvora, kao i više nastupa Dubrovačkoga simfonijskog orkestra s gostima solistima i dirigentima čija imena još nisu objavljena.

Uspješan prošlogodišnji projekt Mani Gotovac Pisci u Sponzi, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine. U sklopu projekta, u Kneževu dvoru održat će se večer Arsena Dedića pod naslovom Pisac opće prakse. U suradnji s Gradom Zagrebom, Dubrovačke ljetne igre će pred crkvom svetoga Vlaha, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, 25. kolovoza zatvoriti Zagrebačka filharmonija i bariton međunarodnog ugleda Željko Lučić.

Vijenac 520

520 - 6. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak