Vijenac 520

Kazalište

Najavljen dramski program 65. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Riječi i poezija Grada

Lidija Zozoli

U sklopu feste Svetoga Vlaha i u povodu Dana grada Dubrovnika uobičajeno je i predstavljanje programa Dubrovačkih ljetnih igara. Tako je 2. veljače program 65. dubrovačkih ljetnih igara predstavio njihov intendant Krešimir Dolenčić, direktor glazbenoga programa Mladen Tarbuk, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

 


Ekvinocijo
Ive Vojnovića, obnovljen 2013. na Lokrumu / Foto DLJI

 

 Dramski program ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara od prošle godine izvedenih naslova zadržao je svega dva. I to jedan samo kao naslov. Naime, prošlogodišnja Platonova Obrana Sokratova u režiji Tomija Janežiča, kojeg nije hvalila ni kritika ni publika, neće biti izvedena ponovno, ali se isti naslov našao među najavljenim premijerama. Ovoga puta u režiji Božidara Violića i izvedbi Mislava Čavajde. Drugi naslov koji ostaje na dramskom programu prošle je godine izvedena Vojnovićeva drama Ekvinocijo u režiji Joška Juvančića, koja će se i ovoga ljeta igrati na Lokrumu, nakon što je premijerno izvedena 2004. i obnovljena prošle godine. Prva su dramska premijera 65. dubrovačkih ljetnih igara Shakespeareovi Romeo i Julija, koji će, u prijevodu Luka Paljetka i režiji Jagoša Markovića, igrati od 25. srpnja u ljetnikovcu Skočibuha. Krešimir Dolenčić ponovno će se okušati u postavljanju Držićeva Dunda Maroja na Držićevoj poljani (mnogi se još sjećaju Predraga Vušovića kao nezaboravnog Dunda) početkom kolovoza.

U okviru dramskoga programa potrebno je istaknuti i gostovanje predstave Timon Atenjanin Wiliama Shakespearea što ga je prošloga ljeta u Splitu postavio Georgij Paro, koji će, za potrebe dubrovačkih ambijenata, predstavu smjestiti na dvije lokacije – u atrij Poslijediplomskog središta Dubrovnik i u park Gradac. Pred kraj Igara će premijeru imati i predstava Iva Brešana Bez odraza, u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta Šibenik i u režiji Vinka Brešana. Popratni program za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti bit će scenska izvedba Ratnog dnevnika Džemile Bukovica u režiji Ante Vlainića u Akvariju. Ove godine nastavlja se i program Pisci u Sponzi, čije autorstvo potpisuje Mani Gotovac, koja će, u suradnji s HNK u Varaždinu i Hrvatskim društvom pisaca, izvesti tekst Alessandra Baricca Ocean more, a najavljen je i dolazak autora. U dramski dio programa ubraja se, prema izvješću s tiskovne konferencije, i večer Arsena Dedića u Kneževu dvoru. Na razmeđu između glazbenog i dramskog, odnosno scenskog, programa nalazi se i plesni projekt Opasne veze koji će, prema motivima istoimenog romana Pierra Cholderosa de Laclosa i drame Kvartet Heinera Müllera, postaviti na Boškovićevoj poljani Valentina Turcu i Leo Mujić. Projekt je realiziran u suradnji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora i Festivalom Ljubljana te će, nakon izvedbi u Dubrovniku, biti izveden na ljubljanskim Križankama i igrati na repertoaru mariborskoga SNG-a.

Uz dramski, valja istaknuti da je i glazbeni i filmski program jednako bogat i pomno osmišljen. Ovo je druga godina intendantskoga mandata Krešimira Dolenčića i pokazuje povratak nekim, za Dubrovnik i Dubrovačke ljetne igre, bitnim tradicijama. Prije svega vidljiv je povratak klasičnim dramskim naslovima, ali i umjetnicima čije su režije obilježile 65. godina dugu tradiciju Igara. U tom smislu i riječi Krešimira Dolenčića, kojima je predstavio program, pozivaju na očuvanje dubrovačke tradicije: „…jer nam treba čuvati ovaj Grad, pomoći mu našom tišinom i poštovanjem, poduprijeti ga ljubavlju i okupati glazbom, poezijom i riječima od kojih je i sam sagrađen…“

Vijenac 520

520 - 6. veljače 2014. | Arhiva

Klikni za povratak